itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: studenoga 2010

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Prije četiri godine u medijima se dosta polemiziralo o zapošljavanju podobnih kadrova u tajnim službama. Među ostalima, na meti novinara Novog lista i Glasa Istre našle su se i kćeri dvojice tada uglednih HDZ-ovaca - Mladena Barišića i Ivice Mladinea. Rade u SOA-i, vrištali su naslovi.

Mi po preporuci, a natječaj zaboravite

Pitanje se postavilo i na Saborskom odboru za nacionalnu sigurnost, sjeća se tada HSP-ov saborski zastupnik i član Odbora Pero Kovačević. "Pisalo se, kako ne. Dobro se sjećam. Nikad se nije demantiralo. Pitao sam što je s tim. Karamarko je rekao da u SOA-u ne biraju po natječaju, već po preporuci. Našao sam to u dokumentaciji sa sjednice Odbora. Objavio je to i Večernji list. Baš se pitam kako su prošle sigurnosnu provjeru", našalio se Kovačević, kojeg su također optužili za nepotizam.

"Pričalo se da sam sina i kćer zbrinuo u SOA-u. Kćer mi je tada išla u treći razred srednje, nisam znao da radi. A i za sina su me iznenadili. Pobrkali su me sa Antom Kovačevićem", prisjetio se Kovačević.

Zna i da se govorilo i o sinu muftije zagrebačkog, kako se i on snašao pod okriljem hrvatske tajne službe.

Odlično. Još je bolje što je Barišićeva kćer Adrijana udana za Antu Despota, kod kojeg se pronašlo milijune i milijune gotovine. Bivši član Uprave HEP-a već duže je pod sumnjom za višemilijunske malverzacije. Milijuni su zacijelo bili sigurni kad ih čuva tajna agentica.

Mladineo
klao male obrte, dok su stranačke kolege krale na veliko

Otkrilo se tako napokon da su torbe pune novaca šetale oko stranačke blagajne HDZ-a. Vuklo se sa svih strana, trpalo u sefove... Ivica Mladineo šefuje Poreznom upravom, kćerka Ivana na državnoj plaći u tajnoj službi... S kakvim razlogom? Besprizorno bogaćenje državnih dužnosnika Ministarstvo financija gledalo je pasivno, Mladineo je blokadama klao male poduzetnike, crkavali su obrti i biznisi, dok su stranačke kolege krale na veliko. Škver, HAC, HEP... Satovi, kuće, vile, umjetnine... Odakle? Mladineo nikad nije postavio pitanje. Sad mora odgovarati za privatizacijsku pljačku Konstruktora staru 20 godina! Hoće li se Bajić sjetiti što je Mladineo omogućio Sanaderu, Barišiću i ostaloj ekipi?

Zbunjeni Karamarko ne zna što mu je policija radila u Brodosplitu

Karamarkovo zdušno branjenje kolegica, tatinih kćerkica, i ostalog potomstva istaknutih HDZ-ovih dužnosnika fino pokazuje iz kakve je baze iskočio naš stup borbe protiv kriminala i korupcije. Ne čudi onda ni što još nije zaključio jesu li splitska policija, bivši načelnik Ivan Merćep i bivši šef Gospodarskog odjela Ivan Lozić, opstruirali istragu u slučaju Brodosplit. Primamo proturječna izvješća, ustvrdio je zbunjeni Karamarko. Nisu mu još objasnili što treba, očito.

Tako je. U Hrvatskoj vlada kaos. Svi su HDZ-ovci u istom loncu i svak' se vadi kako stigne. Glavno da institucije rade svoj posao. Sa tatama i kćerkama, zetovima i rođacima...

===

A gdje se sakrilo Primorčevo geslo: Hrvatska ,zemlja znanja.Obvezna srednja škola,još malo pa bi proglasili i fakultet kao obveznu stručnu spremu.Kad ono tamo,lijenčine polupismene i tatine ljubimice posjedale na izmišljenim radnim mjestima državne i doživotne sinekure,pa upregli sindikalne bandite u obranu stečenih pozicija.Kako ono ide:Hrvatska,zemlja znanja!

niš nova u soi poi moi koi ili kako se sad zove, rade i djeca mnogih poitičara iz doba najglupljeg ministra MUP-a Lučina!

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nepotizam
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

Ministar financija Ivan Šuker za sada ne može poduzeti nikakve korake vezane za smjenu ravnatelja Porezne uprave Ivice Mladinea.
– Nisam službeno ništa primio pa ni ne mogu za sada poduzeti nikakve korake – poručuje ministar.
A tek kada dobije i službeno priopćenje iz DORH-a, onda će, isto kao i u slučaju bivšeg šefa Carinske uprave Mladena Barišića, predložiti Mladineovu smjenu Vladi. Mladineo je na čelu Porezne uprave Ministarstva financija od dolaska HDZ-a na vlast, a u Zagreb ga je iz Splita doveo bivši premijer Ivo Sanader.
U Splitu je prije dolaska u Zagreb bio na čelu tamošnje porezne uprave. U petak je protiv Mladinea Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a vezano za privatizaciju splitskog Konstruktora devedesetih godina.
Nedjeljko Ževrnja, kojega je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo zajedno s Ivicom Mladineom, ravnateljem Porezne uprave, i Željkom Žderićem, direktorom splitskog Konstruktor-inženjeringa, te još dvije osobe za malverzacije u privatizaciji društvenog poduzeća Konstruktor iz Splita – mrtav je već pet godina.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Zbog pogodovanja zatvorenicima, bivši upravitelj Lepoglave Stjepan Loparić (48) nepravomoćno je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, njegov pomoćnik Neven Putar (48) na godinu i dva mjeseca, a Ivanu Benčeku (46), načelniku Odjela tretmana lepoglavske kaznionice, izrečena je uvjetna osuda od sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Zagrebački Županijski sud proglasio ih je danas krivima zbog pogodovanja Hrvoju Petraču 2007. i 2008., kojega su na “svoju ruku” premjestili na poluotvoreni odjel, omogućili mu 26 izlazaka na vikend te brojne posjete i telefonske razgovore. Tihomira Oreškovića, osuđenog za ratni zločin, premjestili su na poluotvoreni odjel iako nije zadovoljavao uvjete te mu omogućivali brojne posjete.

Ivanu Matekoviću, osuđenom zbog sudjelovanja u otmici sina V. Zagorca, odobrili su prekid kazne od pet dana iako je rješenje bilo nepravomoćno. Među zatvorenicima kojima su pogodovali su i Vlado Jularić, osuđen zbog dvostrukog ubojstva, i Drago Babić, osuđen zbog otmice. Sud je ustanovio da su optuženi evidentno kršili zakon dajući osuđenicima pogodnosti na koje nisu imali pravo.

===

Pavosuđe je korumpirano, aljkavo i nesposobno. To im je precizno rečeno iz EU.

Ove presude nisu pravomočne i mislim da će na kraju svi završiti sa uvjetnim kaznama ili će se to vuči u nedogled. Ovo je sve kap u moru šta se radimo u Kaznionicama i šta se radi po svim ostalim kaznionicama. U ovoj "sitnoj" proceduri isključeni su i suci izvršenjua koji u tim postupcima imaju svoje prste. Sve je to naravno koštalo i plačalo se pa ove kazne postaju smiješne. Pitanje je isto tako i učešće odvjetnika-posrednika za ta sva zbivanja. Jedino se isto tako nigdje ne spominje Oreškovičevo trenutno stanje gdje je on i dalje na slobodi što je neshvatljivo. Zašto se on ne vraća u kaznionicu o tome nitko ništa ne prića. Sve i dalje ide po starom pa ono malo ove osudili kao da se pokaže kako se radi a od izvršavanja kazni mislim da neće biti ništa.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Lovro Škopljanac, sin premijerke Jadranke Kosor, nije jedan od honoraraca koji više ne rade na HTV-u! Škopljanac, kojeg je javna televizija nedavno honorarno zaposlila kao simultanog prevoditelja, radno mjesto sačuvao je i nakon hajke na honorarce koja je provedena na Prisavlju.

Ime Lovre Škopljanca kao simultanog prevoditelja jučer se tako pojavilo na odjavnoj špici emisije Otvoreno, koju je vodila Dijana Čuljak Šelebaj. Tema Otvorenog bila je "Koji je hrvatski ekonomski put", a Škopljanac je u emisiji prevodio riječi Petera Sanfeyja, vodećeg ekonomista EBRD-a za jugoistočnu Europu.

Sin Jadranke Kosor je, podsjećamo, posao na Prisavlju dobio početkom godine o čemu je Index izvještavao 15. veljače ove godine. Škopljančev angažman potvrdio nam je tadašnji glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić, koji je rekao da su im premijerkinog sina preporučili s Odsjeka za komparativnu književnost na kojem je znanstveni novak i s Poslijediplomskog studija za simultano konferencijsko prevođenje.

Situacija na HRT-u, prema riječima mnogih zaposlenika javne kuće, nikad nije bila gora. Prošlotjedni prosvjed nije puno pomogao, honorarci koji su godinama bili ključan dio stvaranja HTV-ovog programa morali su pokupiti svoje stvari i započeti potragu za novim poslom. Prema našim izvorima, brzinska čistka motivirana je upravo prijetnjama Jadranke Kosor da će na Prisavlje poslati posebnu inspekciju.

Poznato je da je premijerka nezadovoljna funkcioniranjem i ustrojstvom HRT-a pa je stoga navodno najavila slanje posebne skupine koja već mjesecima češlja tvrtke koje su na teret proračuna. Hrvatsku radioteleviziju je Kosor navodno odlučila posebno pročešljati i po hitnom postupku tražiti rezanje broja zaposlenih. Rečeno - učinjeno; 398 honoraraca je odletjelo, a nama ostaje samo zapitati se zašto nije i premijerkin sin bio među njima? Možda se bez Škopljančevih usluga jednostavno ne može.

Spomenimo i kako se na HRT-u uskoro očekuju novi otkazi. Kako doznajemo, sljedeći su na redu zaposlenici na određeno vrijeme, a njihovi bi ugovori navodno trebali biti otkazani od 1. siječnja sljedeće godine. Među njima mnogo je ljudi srednje životne dobi koji se boje kako na tržištu rada neće pronaći mnogo prilika za sebe. Lovro Škopljanac, međutim, vjerojatno ni onda neće imati razloga za strah. On u svom portfelju ipak ima najbolju moguću referencu - rodni list.

==

Mali je sposoban,isto kao Mesićeva kći!

Pa svakome normalnom je valjda jasno da se danas u pravosuđe, upravu, policiju i ostale javne službe ne možeš zaposliti ako nisi u HDZ-u, ti ili tvoja rodbina.

Zašto se nije zaposlio u nekoj privatnoj tvrtci ako je sposoban???
Jednostavan odgovor: Jer bi tamo morao RADITI.
Posve je jasno da kad nemaš baš volje onda se zaposliš kod onih koje ti tata i mama kontroliraju. Pa te nitko ne smije niš ni pitati, a kamoli te izbaciti.

Nije on kriv što mu je mama tuka koja nezna 2 riječi engleskog, a on simultani prevoditelj.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nepotizam
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Dok su svima usta puna antikorupcijskih fraza, osobito o nultoj toleranciji, zbog zastare progona u kapitalnom uskočkom predmetu – podmićivanju sudskih vještaka u kaznenom procesu – glavni akter, odbjegli tajkun Josip Gucić, mogao bi se spasiti zatvorske kazne.

Njegova partnera Krstu Romića pak sudska sporost, aljkavost ili što već spasilo je od mogućeg zatvora. Prema optužnici, Gucić i Romić su 2003. u procesu protiv njih dvojice, Gucićeva sina Zvonimira i još nekih osoba u vezi s malverzacijama u NIK-u teškim 195 milijuna kuna, zatražili od sudskog vještaka Antuna Čeovića da izradi za njih povoljan nalaz o poslovanju NIK-a. Sudski vještak je od Gucića, prema optužbi, tražio 75.000 eura te nepoznatu svotu od Romića. S Gucićem se vještak sastajao nekoliko puta po zagrebačkim restoranima pa su se dogovorili o 50.000 eura mita. Gucić mu je isplatio 25.000 eura, što je sve snimao USKOK-ov pouzdanik Antun Baoka.

Sudac Željko Horvatović je pri objavi nepravomoćne presude kojom je Gucić osuđen na dvije godine zatvora, Romić na godinu, vještak Čeović na četiri i njegov pomagač Vinko Vuletić na dvije i pol godine, 5. rujna 2006. rekao:

“Riječ je o društveno opasnom kaznenom djelu, pogotovo jer ga je počinio sudski vještak. Opstruirao je sudski postupak pomažući osumnjičenome, a ovakav oblik korupcije opasan je za pravosuđe” te još dodao: “Čestitao bih pouzdaniku Baoki jer da nije bilo njegove građanske hrabrosti, pitanje je što bi bilo u drugim predmetima koje bi ova dvojica vještaka možda vještačila.”

USKOK se žalio u listopadu 2006., a Vrhovni sud je žalbe rješavao tek 7. listopada 2009. ukinuvši presudu. Županijski sud u Zagrebu je u svibnju zaključio da je za Gucića i Romića nastupila zastara progona za davanje mita, pa je protiv njih postupak obustavljen. USKOK se i na tu odluku žalio, a Vrhovni sud je u kolovozu zaključio kako se Romića još od 13. listopada 2009. više ne može progoniti, dok za Gucića još ima mogućnosti.

===

Hrvatski građani sigurno nisu zadovoljni sa radom Ministarstva pravosuđa i radom sudova. Nekvalitetno i neučinkovito pravosuđe je uzrokovalo ovu krizu u državi i gospodarstvu i kao takvo nikome nije potrebno jer ne provodi zakone. Napravljena je pomutnja u sudstvu tako da postoji deficit u broju sudaca, zbog izmišljenih zakona. Sabor godišnje uspijeva donijeti i po 500 zakona godišnje tako da se tu niko više ne može snaći. Takav rad sudstva već u startu ugrožava pravnu sigurnost i povećanje priljeva predmeta na sud. Zato sve to ide u korist političarima i korupciji a kojima je to bio i cilj da se privatizira i pokrade državno vlasništvo i napravi ovakvo stanje kakvo jest.

U nasem pravosudju se vec godinama prave namjerne proceduralne i istrazne greske da bi se izaslo u susret gangsterima. Ovo nema veze sa korupcijom, ovo je IZDAJA. Kompletan drzavni aparat je IZDAO narod i takvom treba suditi. Razmjere korupcije su nevodjene. Ova zemlja nema buducnosti.

I tako dolaziomo do zaključka da je divljač trajno zaštićena korumpiranim pravosuđem..... Najveći problem korupcije se krije u pravosuđu.Suci nikome ne odgovaraju za svoja nedjela, zaštićeni su zakonom i zbog čega bi onda oni trpali lopove u zatvor kad im je bolje od tih istih lopova uzeti mito i pustiti ih na slobodu uz minimalnu kaznu. Svi sretni i zadovoljni. Kutle je tek nedavno prvi put pravomoćžno osuđen za nedjela iz prošlog stoljeća. Treba li ikome objašnjavati zbog čega?

Faze srpske privatizacije:
-osmekati dobru firmu
-postaviti svog pijuna za direktora
-pijun sakriva robu vrednosti recimo 15miliona evra, otpusta pola radnika i proglasava stecaj.
-revizori pijuni dobiju mito da napisu sjebanu vrednost firme,od recimo 5miliona evra
-na namestenom tenderu, proda se za 4miliona
-vraca se skrivena roba i prikazuje pozitivan bilans poslovanja,na osnovu koga bankarski pijuni daju firmi kredit od 10miliona,a garancija je pozitivno poslovanje i hipoteka na firmu,uz "drzavne garancije",naravno

-rasproda se roba od 15miliona i sa 10mil od kredita,to je 25miliona.
Firma je placena 4miliona.
-sa zaradom od 21milion u dzepu,firma se opet baca pod stecaj i ostaje drzavi i vise ne moze da se proda.
-radnici otpusteni, strajkuju gladju i seku prste.
-ekipa pikira nove firme za odradjivanje, jer se ima para za vise
-i tako u krug
-posalju se neke sitne ribe u zatvor,kao ova trgovinska mafija, da se zamazu oci.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Bivši predsjednik Stjepan Mesić najavio je mogućnost povratka u politiku. U razgovoru za Novu TV Mesić je rekao da nije isključeno da se kandidira za gradonačelnika Zagreba na sljedećim lokalnim izborima.

=== Komentari

Kakav je to lik. Da to nije tragično bilo bi komično. Bože zašto si nas ostavio!!!???

To je unižavanje dužnosti koju je obnašao.

I sada uživa blagodati na teret poreznih obveznika npr. vilu u Grškovićevoj. Ako se želi bavit politikom, neka to radi na svoj račun.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Pseudo-intelektualna elita
Podobnost: HNS
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Uvjeravaju nas da nisu znali za Sanaderov BMW. Kažu da nisu imali pojma kako je kupljen. Ni kako je prodan. Kažu da nisu znali ni za kakve crne fondove. Ali zato su znali lagati.

Znali su braniti Sanadera. Znali su napadati Index koji je prvi objavio aferu. Znali su smišljati opravdanja za 4,2 milijuna kuna vrijedno čudovište nabavljeno u eri stezanja remena, pozivati se na nacionalnu sigurnost ili spašavanje državnog proračuna. To su znali. Ono što nisu znali jest reći istinu. Niti su znali reći čak ni ono što danas naveliko govore: da nisu znali.

Kako ono kažu, onaj tko laže, taj i krade? E pa u HDZ-ovu slučaju ispada da su se lijepo podijelili: jedni su krali, a drugi lagali. Sanader je nabavio automobil, drugi su izmišljali opravdanja.

Nema što nisu govorili. Prvo je glasnogovornica stranke zanijekala da auto uopće postoji. Onda je glasnogovornik Vlade priznao da auto postoji, ali nije otkrio kako je kupljen i koliko stoji. Onda se glavni tajnik stranke pohvalio da je automobil kupljen stranačkim članarinama, te da je je HDZ zapravo poštedio državni proračun pa blindirano vozilo nabavio vlastitim novcem. Kojim? To nikad nismo otkrili.

Ne bi to bilo pravo laganje da svoj obol nije dao i Andrija Hebrang. "Sigurnosne službe su zaključile da premijerov automobil treba zamijeniti jer je sigurnost postala upitna", izjavio je šef saborskog Kluba HDZ-a, a zatim održao tiradu: "Radi se o podmetanju do kojeg je došlo u zgodnom političkom trenutku za oporbu i protivnike Vlade i premijera. To je osveta premijeru zato što dobro vodi ovu vladu i državu kroz krizu", kazao je Hebrang.

Očekivano, svoj dio posla obavila je i Državna revizija. Tako što ga nije obavila. Objavila je samo iznos carine, ali ne i nabavnu vrijednost automobila. I opet očekivano, svoj dio posla obavila su i stražna tijela koja sada mahnito kopaju po Sanaderovu donjem rublju, a uredno su ignorirale blindirani tenk parkiran pred Banskim dvorima.

Osim što nisu htjeli otkriti kako su ga i po kojoj cijeni kupili, HDZ-ovci nisu otkrili ni kako su i po kojoj cijeni taj prokleti BMW prodali. Ovih dana u javnost guraju informacije kako je automobil navodno nabavljen stranačkim donacijama u Njemačkoj, misleći da ih to oslobađa krivnje, a ne da ih dodatno tereti.

U to vrijeme Vlada je optuživala Index da "obezvrjeđuje njezine napore da rebalansom proračuna i štednjom odgovori na ekonomsku krizu", te da "širi tendenciozne, zlonamjerne i lažne napise i komentare o HDZ-u". Stranka je, pak, isticala sljedeće: "U svakoj državi gdje ima poštenih novinara premijer bi bio pohvaljen za štednju, a ne prozivan i difamiran".

Nažalost, nisu ništa rekli o tome što bi trebali raditi pošteni političari.

Možda reći istinu? Ili reći da ne znaju istinu? Nedajbože, zapitati se koja je prava istina? Ili makar, ako ništa drugo, pobjeći što dalje od laži?

Ali ne, lakše je lagati, nego govoriti istinu. Naročito ako ste u HDZ-u. Lakše je ignorirati afere o sumnjivom automobilu, nego otvoriti istragu o njegovu porijeklu. Naročito ako ste na čelu policije, Uskoka, DORH-a ili Državne revizije.

Lakše je novinare koji su otkrili aferu napasti zbog "obezvrjeđivanja napora Vlade", nego ispitati kako se taj BMW uopće našao pred Banskim dvorima. Naročito ako ste Sanaderova desna ruka.

Sjećate se tko je svečano objavio odluku da će se HDZ riješiti Sanaderova BMW-a? Jadranka Kosor, tadašnja potpredsjednica Vlade. Je li sadašnja premijerka kojim slučajem objavila podatke o tome kako je išla transakcija, koliko se dobilo novca od prodaje i gdje je on završio? Ne sjećamo se. Vjerojatno ni ona.

Zato danas novi financijski guru HDZ-a Goran Marić kategorički tvrdi da na žiro-račun stranke nije sjela ni lipa od prodaje spornog automobila, što Uskoku sugerira kako je vozilo kupljeno iz crnog fonda i prodano za taj crni fond. Što Kosor zna o tome? O prodaji BMW-a? Opet ništa?


Ali nemojte slučajno misliti da su oni krali, Sanader je krao. Oni su samo lagali za njega. Ima li razlike? I kad smo već kod toga, treba li ljudima koji su tada lagali za Sanadera, vjerovati kada govore da je Sanader kriv za sve, a da oni nisu ništa znali? Možda opet lažu.

Laganje je, baš kao i krađa, postalo nešto sa čime se uredno živi. Nešto uz što se preživljava. Nešto čime se gradi rejting. Tko više može reći razlikuju li HDZ-ovci više istinu od laži. I je li ih više uopće briga?

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Provjeravaju li javni bilježnici što ovjeravaju? Može li se kod javnog bilježnika s dokumentima druge osobe, tražiti punomoć na njegovu imovinu, potpisati se njegovim imenom - a da to javni bilježnik ovjeri?

Novinar emisije Provjereno Edin Mahmuljin s tuđom osobnom iskaznicom istražio je što znači ovjera potpisa kod javnog bilježnika. Cilj je bio provjeriti koliko je ovaj sustav doista ranjiv i može li se na taj način doći do tisuće eura vrijede tuđe imovine. Tri nasumce odabrana javna bilježnika - tri ovjerene punomoći, bez imalo muke! Rezultat je to našeg testa.

Stjepan Kutleša i Branko Gretić ispričali su svoje priče. Stjepan je morao godinama otplaćivati 100 tisuća kuna duga za kredit koji nikada nije potpisao. Naime, radilo se o situaciji sličnoj testu ekipe Provjerenog. Osoba je ušetala kod javnog bilježnika s falsificiranim Stjepanovim osobnim dokumentima, a javni bilježnik je nažalost ovjerio taj lažni potpis.

U Brankovom slučaju osoba je, lažno se predstavljajući, ovjerila njegov potpis kod tri različita javna bilježnika. Oni su ovjerili naizgled vrlo nevješto falsificiranje potpisa u kojem je čak i prezime bilo krivo napisano. Umjesto Gretić pisalo je Gredić.

Odgovaraju li javni bilježnici za svoje propuste i na koji način?

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

Prihodi političkih stranaka u 2009. iznosili su oko 152 milijuna kuna.

Najviše su dobile iz državnog proračuna te iz proračuna lokalnih jedinica, od članarina i donacija, dok su potrošile 173 milijuna kuna, i to najviše na zaposlene, materijalne troškove i promidžbu. Manjak prihoda nad rashodima (od 20,9 milijuna kuna) imalo je ukupno šest političkih stranaka.
Krasić navodi da se revizijom utvrđene nepravilnosti većinom odnose na unutarnju kontrolu, planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode i rashode.
Goran Beus Richembergh (HNS) protestirao je što tako važna točka koja bi, kako je rekao, trebala biti prvorazredna politička tema, dolazi na dnevni red tek navečer, nakon cjelodnevnog zasjedanja.
Bio je posebno oštar u kritici revizijskog izvješća, pitajući može li se vjerovati izvješću u kojem stoji da je "kod HDZ-a sve u redu" kad je njihov stranački blagajnik otišao u Remetinec. Još se, ustvrdio je, ne zna ni gdje je završio novac od skupog stranačkog BMW-a, kao ni struktura prihoda predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.
"Kako nakon svega možete dati bezuvjetno mišljenje ako se za račun stranačkih ljudi izvlačio novac iz javnih poduzeća?", upitao je Beus Richembergh.


Glavna državna revizorica Šima Krasić odgovorila mu je kako su kontrolirali sva legalno podnesena računovodstvena izvješća, što je i posao revizije, te da nisu imali nikakvih drugih saznanja.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Iako je Vlada RH dala naputak da državne tvrtke moraju plaćati svoje obveze u najviše 60 dana, poduzetnici se žale da se taj rok i više nego dvostruko premašuje pa često dolaze u situaciju da duguju državi, zbog čega im Ministarstvo financija sve češće provodi ovrhu.
– U većini novih natječaja stoji rok plaćanja od 90 do 120 dana, a kada odradite posao, to prelazi i taj rok. Takav princip koriste Grad Zagreb, Grad Gospić, Ministarstvo regionalnog razvoja, Zagrebački holding, HŽ i mnogi drugi. Za nas poduzetnike takav je način plaćanja postao neodrživ, a s druge nas strane pritišću zakonske obveze plaćanja, pa tako često dolazimo u situaciju da je država dužna nama puno više nego mi poreza, i na kraju nas stalno stišću opomenama, kamatama i ovrhama

– Nije nam jasno, ako već postoji novac za određenu nabavu, osiguran proračunom, čemu čekati 90 ili više dana kada se može platiti sve u roku od 15 dana. A time ne samo da bi se nama olakšalo već bismo i sve obveze podmirivali na vrijeme, poreze, podizvođače, plaće radnicima. Likvidnost bi drastično porasla, a time i kupovna moć i potrošnja.

– Velik je problem Zakon o javnoj nabavi koji je katastrofalan i dvosmislen te jednostavno potiče na korupciju. Mi poduzetnici točno znamo kakve bi se izmjene trebale napraviti da dovedemo sve u jednaku poziciju i totalno ukinemo korupciju u javnoj nabavi – kazao je Grepo.
Poduzetnici rade popis prijedloga za izmjenu Zakona o javnoj nabavi, koji će uputiti Vladi.
– Svaki je natječaj napravljen tako da ga svatko odmah može srušiti. A za sudjelovanje treba uplatiti 7500 kuna – upozorava Grepo.

Direktor Munje Ivan Miloloža još je žešći kritičar Zakona o javnoj nabavi.
– To je jedan od najgorih zakona u državi jer je jedini kriterij cijena – kazao je Miloloža.
Miloloža smatra da upravo kroz javnu nabavu Vlada treba raditi na jačanju domaće industrije.
U vlastitoj zemlji potpuno smo nekonkurentni zbog nekvalitetne robe koja prolazi pod krinkom EU. Biste li vi kupili bugarski televizor ili akumulator. A to pod imenom EU prolazi zbog najniže cijene. Ne smijemo imati nekoliko puta skuplju robu, ali ako je ona u cjenovnoj kategoriji sa stranom ili malo viša, mi bismo trebali imati prednost, kako bismo štitili svoju proizvodnju – zaključio je Ivan Miloloža.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Ako krenemo od Kosor, zanimljivo je naglasiti da su novinari Poslovnog dnevnika prije tri godine radeći analizu prvog mandata Ive Sanadera došli do saznanja kako je njegova Vlada bila rekorder po broju afera. Osoba s najviše afera, bila je, upravo ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te potpredsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor koja je danas premijer.

Nju se teretilo za aferu s pomoćnicom Zdenkom Ninić koja je bila pod istragom zbog zloporabe položaja i ovlasti. Otpustila je i dvoje svojih pomoćnika - Štefaniju Bortek Knešaurek i Marijana Križića, jer navodno "nije znala" da se protiv njih vodi istraga zbog financijskih malverzacija. Tu je i slučaj "slučaj Beštek" kada je Jadranka napadala svoga prethodnika na ovoj poziciji koji je tvrdio kako je ratni invalid Beštek nezakonito primao tisuće kuna pomoći, što se kasnije potvrdilo kao istinito. Kosor je imala problema i sa sigurnosnom provjerom nevladinih organizacija,a optužbe o protuzakonitom stjecanju stana od 90 kvadrata u Zagrebu prate je i kao premijerku.

Kako je započela mandat u Vladi, tako ga je i nastavila kao šefica Vlade, šetajući "ponosno" iz afere u aferu. Pitanje je vremena kada bi se moglo postaviti i njeno pitanje odgovornosti kada je riječ o Ivi Sanaderu s obzirom da se na nizu ugovora nalazi njen potpis. Njena mantra "nisam znala" svakako bi mogla imati i vijek trajanja.

IVAN ŠUKER - potpredsjednik Vlade i ministar financija: Ako ćemo iskreno ovaj ministar ušao je još u Vladu Ive Sanadera pod teretom afere u Velikoj Gorici zbog prodaje zemljišta u središtu tog grada, a za vrijeme svog "ministrovanja" nastavio se vući po aferama u jednoj i drugoj Vladi prvo se skrivajući iza Sanaderova, a nakon toga i iza imena Jadranke Kosor. Najviše se Šukerovo ime povlačilo u aferi Kamen Ingrad, a Vlada nikada nije objasnila pod kojim uvjetima je otpisala Kamen Ingradu dio dugova. Ipak vrhunac se dogodio nedavno pred povjerenstvom za Inu kada je Šuker nemušto pokušao svaliti odgovornost na članove povjerenstva iz redova HDZ-a, a obrana mu se temeljila da nije čitao ugovor s MOL-om te da nije bio na sastancima Povjerenstva.

Ne treba ni zaboraviti kako je Šuker navodno prijetio bivšem članu Uprave Croatia osiguranja Damiru Mihanoviću, koji je prvi otkrio tajni sastanak u Vladi na kojem se sugeriralo da se poslovi dodjeljuju tvrtki Fimi-media. Mihanović je javno rekao da mu je Šuker prijetio, a ministar financija to opovrgava. Radi li se o možebitnim utjecajima na svjedoke njegov kolega ministar Karamarko nikada nije posebno istraživao. U aferi oko Croatia Osiguranja u kojoj je za sada jedino stradao Hrvoje Vojković za sada nema i Šukerova imena iako je bio predsjednik Nadzornog odbora. No za sada najozbiljnije zvuče optužbe njegova bivšeg kolege Damira Polančeca koji kaže da su se važne odluke o Ini donosile u stranci gdje su bili "glavni" Sanader i Šuker.

MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ - ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva: Gotovo uvijek kada je riječ o spornim prostornim planovima kao i kontroverznim građevinskim projektima spominje se njeno ime. Od Varšavske ulice pa do "forsiranja" kontroverznog Zakona o golfu. Jedna od činjenica koja je nedvojbeno utvrđena svakako je ona da ova ministrica i dalje posjeduje 1.497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske na čijem je čelu Jure Radić. Ta je tvrtka gotovo pa miljenica državnog vrha, pa osim što projektiraju i planiraju gotovo sve bitno u Hrvatskoj, premijerka Kosor pošla je u Crnu Goru ne bi li Jure Radić dobio tamošnji "posao stoljeća".

Matulović Dropulić povezuje se i sa HAC-om s obzirom da je progurala Marija Crnjaka, koji je došao sa mjesta šefa osječke podružnice IGH, na mjesto zamjenika predsjednika Nadzornog odbora u HAC-u. U četiri godine mandata Crnjak je s IGH-om ugovorio poslove vrijedne 527 milijuna kuna. Ministrica je svojedobno opovrgnula da je Antikorupcijski odjel Europske Unije je najavio istraživanje nekoliko prijava o sudjelovanju hrvatskog ministrarstva graditeljstva u namještanju poslova prilikom gradnje autocesta. Nedavno uhićenje Crnjaka mnogi tumače kao vrijeme za istraživanje poslova ove ministrice. Ne treba zaboraviti ni aferu Pelješac jer su kupci nekad bezvrijednog zemljišta još prije nekoliko godina bili itekako sigurni da će im se investiranje kasnije isplatiti.


DARKO MILINOVIĆ - potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi: Milinović je u manje od mjesec dana od čovjeka koji se javno hvalio da nema mrlje na karijeri došao do pozicije čovjeka koji se grozničavo brani.

Milinovića je do sada uglavnom pratila sreća pa se tako nitko ozbiljan nije uhvatio istraživati što eventualno stoji iz činjenice da je uzaludno na cjepivo potrošio 15 milijuna kuna i još 3 milijuna kuna da bi ga uništio. Izgradnja najveće "kuće u Lici" izazvala je zgražanje, ali i pitanja poput onog kako je moguće da ako kuća vrijedi nešto manje od 700 tisuća eura a da je Milinović prema vlastitom priznanju u nju uložio 120 tisuća vlastitih eura te 100 tisuća koje će dobiti kreditom kao i 60 tisuća od oca i oko 20 tisuća sestrinih. Odnosno 400 tisuća ukupno. Kako je došlo do razlike od 400 tisuća eura? Naravno tu je i pitanje crnog fonda HDZ-a te primanja novca od Sanadera što Milinović uz pomoć ličkog velečasnog za sada opovrgava.


BOŽIDAR KALMETA ministar mora, prometa i infrastrukture: Kalmeta je postao sinonim za afere u Vladi Jadranke Kosor, a to je bio i u vladi Ive Sanadera. Njegovo ime spominje se u aferama: Hrvatska pošta, Hrvatske željeznice i iznad svega Hrvatske autoceste. Sve tri navedene firme su rasadnik korupcije. Slučaj Hrvatskih pošti vjerojatno je najmanje eksponiran, ali uz tu se kompaniju vezuje zapošljavanje politički podobnih kadrova, radnici koji ne dolaze na posao, lažno prikazivanje rezultata poslovanja, mutni ugovori sa City Expressom. Poduži je popis i afera u HŽ-u: od preplaćivanja kočnica za 1,5 milijuna kuna, preko kupovine nepotrebne opreme, izbjegavanja lažnih natječaja, direktora koji su završavali u lisičinama - šteta se mjeri u stotinama milijuna kuna. Vjerojatno i milijardama.

Najplodnije tlo za korupciju ipak su Hrvatske autoceste, državna firma s daleko najvećom potrošnjom pa tako i daleko najvećim stupnjem lopovluka. Slučajevi poput Skladgradnjinog farbanja tunela koje je prouzrokovalo 43 milijuna kuna štete u državnom proračunu ili Fimi-medije kojoj je samo HAC isplatio barem 20 milijuna kuna dobro su poznati. A gdje su tek 300 milijuna kuna od "Kalmetine", pola milijarde kuna od promjene trase na dionici Ravča - Ploče ili trajna šteta koja nastaje stalnim pumpanjem broja zaposlenih bilo preko "plave kuverte" ili preko stranačke iskaznice. One "sitnije" HAC-ove afere poput fantomskom zaposlenika Pocrnića ili luksuznih automobila koje su članovi Uprave kupovali od kooperanata da i ne spominjemo. Imao je, doduše, Kalmeta grijeha na duši i prije nego je nastao kaos u javnom sektoru. Svi se tako još dobro sjećaju njegovog vozača Danijela Miočića, osuđenog na 15-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog iznude i to jer je reketarenjem pokušao utržiti 460 tisuća kuna, tj. deset posto provizije za namještanje posla asfaltiranja cesta na području Cetingrada. Najnovija u nizu Kalmetinih afera tiče se razdoblja kada je bio zadarski gradonačelnik, a kada je, kako je nedavno otkriveno 58 Zadrana ostalo bez vrijednog zemljišta koje je Grad Zadar uknjižio na sebe proglasivši ih mrtvima ili nestalima.


BRANKO VUKELIĆ - ministar obrane: Vukelićevo ime u kontekstu afera spominje se već prilično dugo još od afere Brodosplit 2005. godine koju danas istražuje Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. Naime, ondje je navodno za stranačke potrebe HDZ-a, kao i za nagrade pojedinaca, isisano 4,7 milijuna dolara, a postavlja se i pitanje odgovornosti Vukelića koji je tada bio predsjednik Nadzornog odbora Brodogradilišta. Vukelić je bio jedan od ministara u Hrvatskom fondu za privatizaciju u vrijeme afere Maestro, a upetljan je i u aferu kamioni zajedno sa svojim prethodnikom Berislavom Rončevićem.

Nedavno je objavljeno kako je Vojna obavještajna agencija predala USKOK-u podatke o ukupno sedam spornih poslova MORH-a koji se odnose na vojne nabave, usluge i građevinske radove za vrijeme ministrovanja Vukelića. Pojedini napisi stavljaju mu na dušu i privatizaciju Karlovačke industrije, a most na Korani "koji ne vodi nigdje" osim prema njegov rodnu selu, posebna je priča.


TOMISLAV KARAMARKO - ministar unutarnjih poslova: Valja naglasiti kako je Karamarko prije ulaska u izvršnu vlast sjedio na čelu Sigurnosno obavještajne agencije a još prije toga bio je osnivačem i vlasnikom kontroverzne tvrtke Soboli. Naime, ministar tvrdi kako je "čist" jer se već prije nekoliko godina riješio udjela u toj tvrtki iako se govori kako je on i daje siva eminencija s obzirom da ta tvrtka i dalje radi za državne tvrtke.

Dogodio se i paradoks kada je MUP službeno objavio da neće istraživati vlastitog ministra u slučaju Podravke kada je izašao podatak da je management Podravke prije uhićenja uplaćivao velike iznose na račun Sobolija koji je "business intelligence tvrtka". Karamarko je u posljednje vrijeme postao poznat i zbog političkog progona novinara, prije svega blogera Željka Peratovića, a da je ministar za privatnu tužbu iskoristio i državne pravosudne instance slaže i Hrvatsko novinarsko društvo. O istragama koje su završile traljavo, kao i onima koje nisu ni započele a trebale su nema ni smisla raspravljati.



PETAR ČOBANKOVIĆ - ministar poljoprivrede: Činjenica da je Ivica Todorić dugo godina imao najviše koristi od državnih subvencija za poljoprivredu, a da je u isto vrijeme bio i jedan od glavnih uvoznika hrane, za Čobankovića nije toliko opterećujuća, kao ni činjenica da je u njegovu mandata i resoru zataškana krađa 18 tisuća tona žita iz Đakovištine što je namireno iz državnih rezervi jer je ovaj ministar sjedio u Upravnom odboru HEP-a zajedno s Polančecom i Kalmetom za vrijeme spornog posla s TLM-om za što se sada tereti tek prvi čovjek HEP-a Ivan Mravak.

Također o aferi meso, Čobanković je tvrdio kako takva afera nikako ne postoji, da bi se i središnji Dnevnik HTV-a upitao; Koga to štite ministri? Ministar je često bio na udaru seljaka-prosvjednika koji Čobankoviću najviše zamjeraju pogodovanje "velikim igračima".



RADOVAN FUCHS - ministar obrazovanja: Riječ je ministru kojem se u manje od godinu dana vladanja dogodilo nešto što se rijetko događa na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, oporba je zatražila da se na svaku odluku i na sve buduće inicijative Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stavi moratorij i to samo nekoliko mjeseci nakon što je naslijedio Dragana Primorca. Krenuo je mandat opovrgavanjem priče da je kupovao namještaj u iznosu od 2 milijuna kuna da bi doživio debakl prilikom prošlogodišnjeg zaključivanja ocjena. Naime, izradu aplikacije e-Matica službenog naziva 'Integrirani sustav upravljanja standardiziranim podacima u obrazovanju' je na temelju provedenog javnog nadmetanja u 2005. dobila omiljena državna tvrtka King-ICT d.o.o. Zagreb, a do 2010. je u razvoj sustava ukupno uloženo cca 5 milijuna kuna. Pad matice Fuchs je ocijenio kao "neplanirani DDOS napad" profesora jer su "zamislite" svi htjeli upisati ocjene u isto vrijeme.

Inače informatička tvrtka M San grupa i tvrtke kćeri, među kojima i zagrebački King ICT, tijekom 2008. i 2009. godine sklopile su 112 ugovora s državnim institucijama i tvrtkama, čija je vrijednost 609,392.278 kuna. Tu je i tzv "afera udžbenici" a zbog povlaštenih nakladnika također se glasno tražila njegova smjena.



GORDAN JANDROKOVIĆ - ministar vanjskih poslova i europskih integracija: Riječ je o ministru koji je ne tako davno bio osobni izbor Ive Sanadera da bi danas bio isto tako osobni izbor Jadranke Kosor, ostat će zauvijek upisan kao "Which two chapter" ministar, ali i po zdušnom medijskom pokrivanju nestašluka Ive Sanadera u vrijeme dok je ovaj bio ministar. Isto tako Jandroković je samo nastavljao poslove koje su mu bili nametani s vrha poput onog o milijunskim računima za lobiranje u dvjema ambasadama u Londonu i Washingtonu od 2004. do 2008. godine za što je utvrđeno da je plaćeno dvjema od četiri lobistička tvrtke u kojima rade kćeri bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

Branio je, doduše neuspješno Sanaderova prijatelja Nevena Juricu, prešućivao optužbe za mobbing u ministarstvu, ignorirao Mesićeva upozorenja da se Sedma uprava MVPEI-a zapravo bavi špijunažom, smijenio veleposlanika u Libiji tek kad se Sanader poželio osvetiti Mesiću, da bi zablistao diplomatskom notom Švicarskoj prosvjedujući što je zabranila ulazak Marku Perkoviću Thompsonu, nakon čega je dočekao odluku premijerke Kosor da ga prije svake bitne odluke mora konzultirati. Bio je predsjednikom Nadzornog odbora Janafa kada se donosila odluka, neposredno prije odlaska Sanadera o kupnji Diokijevog skladišta na Žitnjaku. Jandroković je surađivao i s Massolom koji je za produkciju medijskog materijala za potrebe međunarodne konferencije Croatia Summit platio vrtoglavih 895 tisuća kuna!


TOMISLAV IVIĆ i DAVORIN MLAKAR
- Ministarstvo braniteljstva i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo javne uprave: Oba ministra od nedavno su zasjela na svoje fotelje. Ivića smo mogli kratko vidjeti "u akciji" kada se rješavao slučaj Registra branitelja i dva neuspješna uhićenja. U kratko vrijeme "zaradio" je i prijavu od strane HDSSB-a koji tvrde da je "krivotvorio podatke o ratnom putu kako bi se domogao imovinske koristi' i time oštetio državu za iznos veći od 30.000 kuna'. Navodno je sporno čak 516 dana. Mlakar drži ministarstvo koje je do sada radilo samo na pripremama priprema. Bilo to za referendum kojeg će možda biti, a možda i neće, ili za registar državnih službenika koji još nismo ni ugledali. Rade i na pripremi pripreme novog teritorijalnog ustroja. Mlakar se posebno proslavio kada je angažirao gotovo cjelokupno ministarstvo da mu radi na poslovima zbrajanja glasova na sindikalnom referendumu.

BOŽIDAR BIŠKUPIĆ - ministar kulture: Biškupića se u doba Ive Sanadera prije svega vezalo uz poslove Mirjane Sanader i njenih "epohalnih" arheoloških otkrića, odnosno istraživanja za što je ministarstvo kulture uvijek imalo sluha. Naime, riječ je o basnoslovnim svotama točnije više od 400 milijuna kuna koje su potrošene u godinu dana na arheologiju, a HAC je za to plaćao ministarstvu kulture. Biškupić je to svojevremeno demantirao, no ipak je zatraženo izvješće kako je moguće da je HAC za istraživanje arheoloških lokaliteta na područjima preko kojih prolaze trase autocesta isplaćivao tolike milijune, a arheološka ispitivanja uglavnom se vežu uz Mirjanu Sanader. Isto tako Biškupić je jednakom žestinom u brojnim odborima postavljao ljude Mirjane i Ive Sanadera, da bih ih jednako žestinom smijenio postavivši nove podobne ljude.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Policija je u srijedu zbog afere Fimi media privela Josipa Sapunara, člana uprave Hrvatskih autocesta, bivše predsjednike uprave HAC-a Juricu Prskala i Marija Crnjaka te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Zagreb – Rijeka Zlatka Korpara. Sumnjiče se da su omogućili tvrtki Nevenke Jurak izvlačenje oko 26 milijuna kuna iz HAC-a i ARZ-a.

Crnjak je na čelu HAC-a bio do 2004. godine, a ostavku je podnio 2008. kad ga je na tome mjestu naslijedio Prskalo. On je dotad bio na čelu ARZ-a. Prskalo je pak smijenjen s mjesta čelnog čovjeka HAC-a lani, a zatim je i uhićen zbog afera s bojenjem tunela. Korpar je 2008. postao predsjednik uprave ARZ-a u kojem je dotad bio član uprave. Ponovno otvaranje afere Fimi media korak je dalje u istrazi poslova Skladgradnje braće Žužul s HAC-om i ARZ-om. USKOK-u su braća Žužul osobito zanimljiva jer postoji niz indicija da su bili izravna karika prema Sanaderu za izvlačenje novca iz državnih tvrtki. Svi jučer uhićeni također su povezani s aferom Skladgradnja.

Afere koje su potresale Hrvatske autoceste


1. SANADEROV ČVOR VUČEVICA - Samo zbog bivšeg premijera Sanadera HAC je sagradio izlaz s autoceste u Dugobabama koji sada zjapi prazan.

2. TUNELI - HAC je Skladgradnji za 22 milijuna kuna preplatio bojenje tunela Mala Kapela i Sv. Rok. Zbog toga su bivši šefovi HAC-a već bili u pritvoru.

3. AUTOMOBILI - Bivša uprava HAC-a preko izvođača radova kupovala je luksuzne limuzine (Audi A6) vrijedne i do pola milijuna kuna.

4. HEP - HAC je HEP-u za 300 mil. kn prodao trafostanice na koje se HEP nikad nije uspio uknjižiti kao vlasnik. Taj je novac otišao za “Kalmetinu”.

5. IZMJENA TRASE - HAC je na dionici Ravča – Ploče mijenjao trasu, što se u konačnici pokazalo pola milijarde kuna skupljim rješenjem od prvotnoga.

6. CRNJAK I IGH - Bivši direktor HAC-a Mario Crnjak ujedno je i vlasnik dionica IGH. Kao čelnik HAC-a, tvrtki čijih je dionica vlasnik dodjeljivao je unosne poslove.

7. FIMI MEDIA - Tvrtka u vlasništvu Nevenke Jurak i preko HAC-a je izvlačila novac za HDZ i njegove čelnike. Ukupno oko 20 milijuna kuna.

8. ZAPOŠLJAVANJE - Neki su direktori u HAC-u optuženi da su uzimali mito za zapošljavanje u toj tvrtki. Svjedokinja u tom slučaju naknadno je izmijenila tvrdnje.

9. AFERA STUPIĆI - HAC je od tvrtke Signalgrad kupovao lijeve i desne prometne znakove, i to uvijek one mnogo skuplje. Umjesto 30,5, davali su 580 kuna.

10. LAŽNI RADNIK - Josip Pocrnić prima plaću u HAC-u, iako, tvrdili su u cestarskom sindikatu, u toj tvrtki baš ništa ne radi. Koristi se i službenim automobilom.

==

"Kalmeta svoj mandat nije stavio na raspolaganje te je objasnio da se ne smatra odgovornim i da ne može znati što se zbiva u svim tvrtkama koje su u njegovu resoru.
Premijerka Jadranka Kosor stala je u Kalmetinu obranu kazavši da nitko ne može biti odgovoran ako nešto nije znao"

Kalmeta ima fantastičan pristup svom poslu... ako ništa ne zna o njemu, onda nije ni za što odgovoran. Pristup Jadranke Kosor.

==

Fimi-medija jest vrlo priprosta pljačka - zašto uskočki i ostali sustav glumi teške istrage? Čini se sve je u funkciji skrivanja pljački na godišnjoj razini teških najmanje 15 milijardi kuna. Usporedite - Fimi 50 milijuna kuna u više godina, ukupno opljačkano barem 15 milijardi kuna godišnje - ARZ, HAC, HC, Poštanska banka, javna nabava od općinica do državnih firmi. Da, imaju, imaju Hrvatice i Hrvati velike rezerve kad još opstoje, a godišnje su pokradeni za preko 15 milijardi kuna (barem 12 posto državnog proračuna). I gdje bi bos Sanader i njegovi prirepci s tim imali ikakve veze.

==

Ja sam siguran da će svi iz ove afere oko Fimi medije snositi zakonsku odgovornost, ali nisam siguran da će ikad itko ogovarati za aferu "Hotel Excelsior u Dubrovniku". Primjer Linićeva pogodovanja SDP-ovim tajkunima. Po Linićevu nalogu je “prodan” hotel Excelsior u Dubrovniku, Goranu Štroku, po mnogima najvredniji turistički objekt u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje koliko je njegov novi vlasnik u zbilji dao novca. Naime, mnogi su mogli pod takvim uvjetima kupiti taj hotel. Za Excelsior je u gotovini plaćeno milijun DEM-a, u nekim je procjenama vrijednost hotela bila mnogo veća. Opljačkano je, to jest Štroku poklonjeno 30 milijuna njemačkih marka društvenog novca i preuzet je dug od 34 milijuna DEM koliko je Dubrovačka banka potrošila na uređenje tog hotela nakon što su u njemu bile izbjeglice. Stvar je u tome što taj dug nije otplaćivao novi vlasnik već se dug otplaćivao iz poslovanja hotela. Godine 2002. jedan tjednik objavljuje podatak da je od samo jednogodišnje zarade Excelsiora Štrok nadoknadio milijun maraka koliko je platio hotel, otplatio kreditnu ratu hotela i još nešto zaradio. Većina ljudi smatra da je zapravo hotel poklonjen, jer ako će sam hotel vraćati dugove, onda ispada da smo hotel prodali za ništa. Ovo opet ide u prilog onoj tezi da pljačka članova SDP-a nije kazneno djelo već humanitarni rad za stranku, jer sigurno je Štrok vratio „uslugu“ financiranjem SDP-a.

==

A evo i sljedeća senzacija. kako je Dropulićkin muž i "ortaci" pokupovao trasu Pelješkog mosta, i sve okolo, za svaki slučaj. Pa zato im je i bitno da ga napokon počnu graditi.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Prema pouzdanim izvorima “Slobodne”, posljednjih je dana većem broju osoba nuđeno preuzimanje dužnosti ravnatelja Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) jer Vlada preko svojih članova u Upravnom vijeću priprema, navodno već tijekom idućeg tjedna, smijeniti sadašnju ravnateljicu dr. sc. Danicu Ramljak zato što odbija potpisati ugovor s Državnim zavodom za zaštitu od zračenja, čime bi se provela odluka sa zatvorene sjednice Vlade od 30. prosinca 2009. godine kojom bi IRB postao središnje mjesto za skladištenje radioaktivnog otpada u državi.

− I do mene su doprle te informacije. Čula sam ih od ozbiljnih osoba, pa ne vjerujem da su izmišljotine. Podmeću mi da odbijanjem potpisa ugovora kojim bi IRB postao središnje skladište radioaktivnog otpada u Hrvatskoj onemogućavam zatvaranje Poglavlja 15. iz pristupnih pregovora s EU-om. Podržavam napore Vlade RH za ulazak Hrvatske u EU, ali ovakav ugovor ne želim potpisati ni pod cijenu smjene – kaže ravnateljica Ramljak.

Nakone dugotrajne šutnje, ravnateljica IRB-a dr. Ramljak jučer se oglasila opširnim priopćenjem u kojemu, među ostalim, ističe: “U posljednje vrijeme kroz medije se često prenosila vijest o zahtjevu Državnog zavoda za zaštitu od zračenja (DZZZ) da se Privremeno skladište radioaktivnog otpada (PRSM) Instituta ‘Ruđer Bošković’ pretvori u središnje skladište radioaktivnog otpada za cijelu Hrvatsku.

Prije više od mjesec dana inicirala sam sastanak s premijerkom Kosor kako bi se razmotrila trenutna situacija i pronašlo najbolje rješenje za ovaj problem. Kako do danas sastanak s predsjednicom Kosor nije održan, interes javnosti sve je veći, a mediji su me počeli prozivati zbog neoglašavanja, odlučili smo izići s informacijama koje stoje u pozadini priče o skladištu radioaktivnog otpada na IRB-u.”

Ravnatelj DZZZ-a dr. sc. Dragan Kubelka 2006. godine pokušao je ishoditi suglasnost tadašnjeg ravnatelja IRB-a dr. sc. Mladena Žinića da iznajmi DZZZ dio IRB-ova PSRM-a, kojemu bi dali status središnjeg skladišta radioaktivnog otpada u Hrvatskoj.

Ravnatelj dr. Žinić taj je zahtjev odbio. − I te kako mi je jasno što Hrvatskoj znači pristupanje EU-u, a još mi je jasnije što bih učinila građanima Zagreba potpisivanjem ovako nedefiniranog ugovora. Mi s IRB-a stavljamo na raspolaganje naš PSRM kao središnji za cijelu državu, ali pod uvjetom da nam Vlada dade jamstvo da će u roku ne duljem od pet godina biti pronađeno trajno rješenje, uz uvjete po međunarodnim standardima. Bez takvog jamstva IRB-u ja nemam pravo staviti svoj potpis na ugovor.

Ako je na jednoj strani moja smjena, a na drugoj IRB sa svojim zaposlenicima i stanovnicima cijelog Zagreba, ja ne dvojim o izboru. Otkaz mi je čast u odnosu na Remetinec, a ja u Remetinec nemam namjeru otići – kaže dr. Ramljak.

Prema kriterijima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), skladišta nuklearnog otpada moraju se graditi izvan trusnog i gusto naseljenog područja. IRB je usred Zagreba, koji je na trusnom području.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Projekt izgradnje golf-parka na brdu Srđ iznad Dubrovnika, vrijedan oko 900 milijuna eura (6,5 milijardi kuna), podijelio je dubrovačku javnost.

Stavove o potencijalnom ulaganju u sklopu kojega bi izraelski investitori na 310 hektara izgradili terene za golf, te hotele, 269 vila, 408 apartmana i druge sadržaje, sukobio je dva “tabora“ – investitora i osam dubrovačkih udruga okupljenih u građansku inicijativu “Srđ je naš“.

predstavnici inicijative “Srđ je naš“ o izgradnji iznad Grada imaju krajnje negativno mišljenje.

− Iza projekta terena za golf skriva se najgori primjer apartmanizacije na hrvatskoj obali, a u Društvu arhitekata Dubrovnik izračunali su da je planirana izgradnja jednaka izgradnji 5600 stanova po 60 četvornih metara.

Golfski su tereni tu samo kao pokriće – kaže Đuro Capor, koordinator inicijative “Srđ je naš“.

Prema njegovim riječima, privatni interes tvrtke “Razvoj Golf” i njihova želja da na prodaji nekretnina na Srđu zarade nekoliko milijardi kuna predstavljaju se kao javni interes, premda javni interes Grada Dubrovnika na Srđu uopće nije definiran, niti ga štite političari na vlasti.

− Projektu su se zbog netransparentnosti i preizgrađenosti usprotivili ne samo brojni građani, nego i dubrovačka društva arhitekata i inženjera, te nadležni u Županiji. To je otimačina zadnjeg prostora za planiranje održive budućnosti grada.

Sumnjivoj tvrtki s Djevičanskih Otoka prepušta se 350 hektara jeftino kupljenog poljoprivrednog zemljišta koje se, zahvaljujući sramotnom Zakonu o golfu, prenamjenjuje u građevinsko, sve pod firmom dodatne vrijednosti za dubrovački turizam − naglašava Capor.

Planirani apartmani i vile mogu biti samo nelojalna konkurencija ionako praznim dubrovačkim hotelima i privatnom smještaju. Zemljište na Srđu investitor je već opteretio kreditima i hipotekama, a dobivenim novcem kupuje daljnja zemljišta, financira projekte, kao i medijsku propagandu kakva u Gradu još nije zabilježena i koja se provodi u maniri najboljih spin doktora − kaže Đuro Capor.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Dubrovnik
Opseg: Pljačka u pripremi
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

Istarski župan Ivan Jakovčić i proslavljeni hrvatski znanstvenik Miroslav Radman danas su potpisali Sporazum o razvijanju originalnog projekta mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namjernica.

Ravnatelj Mediteranskog instituta iz Splita Miroslav Radman je rekao kako nije slučajno da je prva znanstvena aktivnost Mediteranskog instituta u Istri. "Publicirali smo rad da je oksidacija osnova smrti stanica. Sve propada zbog toga. Antioksidansi su korisni. Našli smo ih u malim životinjicama i malim bakterijama koje su neuništive. U našim namirnicama možemo mjeriti koji je kapacitet u sprječavanju oksidacije. Mi želimo mjeriti kvalitetu života, uspoređivati i praviti izbore", kazao je Radman te dodao da će u Istri sve to moći raditi brže i efikasnije.

Istraživat će se utjecaj konzumacije istarskih proizvoda na organizam čovjeka

Istarski župan očekuje da će taj projekat biti dobro financiran i od strane Europske unije, ali podsjeća da prvo oni moraju uložiti neka sredstva. Objasnio je da će se u biti istraživati utjecaj konzumacije istarskih proizvoda na organizam čovjeka. "Prva će mjerenja uključivati voće i povrće te maslinova ulja i crno vino.

Status: Pseudo-intelektualna elita
Lokacija: Pula
Opseg: Na račun građana
Podobnost: IDS
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Na izvanrednoj press konferenciji koju je danas sazvao, Ivo Sanader rekao je kako Šeks i Kosor utječu na sustav istrage i upravljaju kaznenim progonom. "Jer kako bi inače znali da se približava moj kraj?", pita se Sanader podsjećajući na jučerašnju izjavu Vladimira Šeksa za kojega se zna, kako je rekao Sanader, "da drži dirigentsku palicu hrvatskog pravosuđa". Dodao je kako se nema namjeru obračunavati s ministrima jer oni ionako samo slijede naredbe.

Sanader se pita otkad su to Kosor i Šeks Hrvatska, te kaže kako je Hrvatska taoc Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa i da ne tužaka Hrvatsku, ali će europskim institucijama reći sve o predsjednici Vlade i potpredsjedniku Sabora. "Kako Šeks može pričati o moralu? Pa on je taj koji je nagovarao Polančeca da lažno svjedoči mašući mu pred nosom malim prstom! Ne samo to, podsjetite se i što je rekao kad je jedna zastupnica zatražila aktiviranje saborskog mandata. Šeks je bio taj koji joj je prijetio", rekao je Sanader na pressici ponavljajući ono što je i jučer kazao: "Ako sam toliki kriminalac, zašto su me slijedili toliko godina".

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Tvrtka Euromarket VTC d.o.o., koja je u 30-godišnji zakup dobila dva najbolja hrvatska lovišta: Virovitičku Bilogoru i Suhopoljsku Bilogoru, godinama isplaćuje stotine tisuća kuna na žiroračun HDZ-a Virovitičko-podravske županije, i to za usluge sponzoriranja!

Jutarnji list posjeduje niz dokumenata koji upućuju na spregu Euromarketa i virovitičkog HDZ-a, koja traje od 2004., kada je tvrtka osnovana na adresi Županijskog odbora HDZ-a - Trg kralja Tomislava 5/2. Od tada je na račun HDZ-a isplatila više stotina tisuća kuna za usluge sponzoriranja, a virmane za plaćanje usluga u ime HDZ-a potpisivao je Josip Đakić, predsjednik Županijskog odbora.

Iako je registrirana za tridesetak različitih djelatnosti (uzgoj pčela, uzgoj gljiva, promidžba i reklama, lov i briga o divljači, računalne i srodne djelatnosti, pružanje knjigovodstvenih usluga, catering, kupnja i prodaja robe itd.), tvrtka Euromarket je sve do 2007. imala samo jednog zaposlenog i jedan ured registriran na istoj adresi kao i virovitički HDZ, te minimalni promet od 1,1 milijun kuna.

Prvi natječaj za 30-godišnju koncesiju za lovište poništen je, iako je ponuđač VMZ d.o.o. iz Zagreba (tvrtka sa 50 zaposlenih) nudio 410.000 kuna godišnje lovozakupnine i 90 milijuna kuna ulaganja u lovište. Izvori bliski Lovačkom savezu tvrde da je drugi natječaj poništen kako bi se izašlo u susret tvrtkama iz Virovitice: Euromarket i Venator, a iza kojih stoje vodeći ljudi braniteljskih udruga Josip Đakić i Đuro Dečak. Za tvrtku Euromarket lobirao je Josip Đakić dok je Ventor u vlasništvu Andreje Dečak Kovač, kćeri umirovljenoga generala Đure Dečaka, inače čelnika Lovačkog saveza. Euromarket ponudila je godišnju lovozakupninu od 296 .000 kuna i 38 milijuna kuna ulaganja.

Status: Ukradeno
Lokacija: Virovitica
Opseg: Vjerojatna korupcija
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Unatoč dubokome moralnom i političkom padu HDZ-a kojemu svjedočimo iz dana u dan, pristaše te stranke pozivaju građane da i na sljedećim parlamentarnim izborima glasuju za nju. HDZ bi, kažu, trebalo opet izabrati zbog izvanredne hrabrosti njegove predsjednice i aktualne premijerke Jadranke Kosor. A Kosor je hrabra zato što nije zaustavila policijske i sudske procese protiv visokih dužnosnika HDZ-a i Vlade koji su umiješani u kriminalne afere koje tresu državu. Ako je premijerka i imala političku moć da zaustavi te procese, za to joj je sigurno nedostajala politička legitimnost. Lako se suglasiti s pristašama HDZ-a da je Kosor izvanredno hrabra političarka, ali se nemoguće suglasiti o prirodi te hrabrosti.

Prvo, Kosor je pokazala izvanrednu hrabrost kad je prihvatila mjesto predsjednice Vlade, pa i predsjednice HDZ-a, jer to uvelike nadilazi njezine intelektualne, obrazovne i upravljačke sposobnosti. Tijekom dva desetljeća karijere u visokoj nacionalnoj politici ničim nije pokazala da je dorasla tim dužnostima. Nikad nije izrekla nijednu novu i zanimljivu političku ili socijalnu misao. Nikad nije koncipirala neki zapažen politički projekt. Ničim nije obilježila nijednu javnu politiku. U politici prema braniteljima, gdje je najdulje djelovala, pridonijela je nastanku polumilijunskoga braniteljskog korpusa, što moralno devastira kolektivno sjećanje na Domovinski rat i financijski rastače državu. Iz njezina poraznoga političkog salda ne izuzimam ni dogovor s Pahorom i posljedičnu slovensku deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU. Kosor je učinila ono što je mogao učiniti svatko: pristala je na slovensku političku ucjenu i odustala od načelnog stava da se međunarodni sporovi rješavaju na međunarodnim sudovima. Cijena toga njezina “uspjeha” tek će doći na naplatu. Na naplatu neće, pak, doći dugovi Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, koje je Kosor na još jednome “uspješnom” susretu s Pahorom ugurala u sukcesijski paket, upravo onako kako Slovenci traže godinama.

Njezinu su političku karijeru obilježili potpuno poslušništvo prema političkim šefovima – sublimira ga nezaboravna izreka “kud’ Sanader, tud’ i ja” – i zamorna politička retorika prepuna repetitivnih i redundantnih iskaza koji ispunjavaju misaonu prazninu. Kosorovoj, primjerice, nije dostatno da kaže kako je neku odluku donijela Vlada, nego mora kazati da je odluku donijela “vlada, cijela vlada, vlada u cijelosti, naime ja i svi moji ministri”. Nije dovoljno kazati da je nešto sigurno, nego je to “posve sigurno, apsolutno, jasno, izvjesno, nema dvojbe da će biti tako”. Takvim je svojim govorom ukrala sate i sate javnoga medijskog vremena i učvrstila uvjerenje građana da je politika posao u kojemu se beskrajno i beskorisno truća. Postavši prva premijerka u povijesti Hrvatske, nije znala iskoristiti ni tu prednost. Formalno se zauzima za ravnopravnost i dostojanstvo žena, a stvarno učvršćuje stereotipe o njima mlatarajući u javnim prigodama metlama, kuhačama, kloferima, pregačama i krumpirovim salatama.

Kakvi prijatelji!

Drugo, Kosor je izvanredno hrabra političarka zato što je prihvatila najmoćniju i najodgovorniju poziciju u državi premda je tipična izborna gubitnica. Nikad nije pobijedila na iole važnim izborima. Na parlamentarnim izborima 2003. bila je nositeljica liste HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici u Zagrebu i izgubila od Ivice Račana i SDP-a. Na sljedećim izborima 2007. opet je bila nositeljica liste HDZ-a u Zagrebu, ali ju je tada uvjerljivo porazio Zoran Milanović s listom SDP-a. Gubila je, dakle, i kad je HDZ pobjeđivao i osvajao državnu vlast. Na predsjedničkim izborima 2005. do nogu ju je potukao Stjepan Mesić osvojivši u prvom krugu 50,2 prema njezinih 18,9 posto glasova u Hrvatskoj. U drugom krugu – koji se održao zato što su pobjedu Mesiću u prvom krugu oduzeli birači iz “dijaspore” – Mesić je dobio 68,3, a Kosor 32,7 posto glasova. Nakon tog poraza Sanader ju je proglasio najuspješnijom hrvatskom političarkom svih vremena, uspješnijom i od Savke Dabčević-Kučar. Kakvi su to politički prijatelji bili! Ukratko, očit je obrazac njezine političke karijere: bespogovorno žrtvovanje za vođu. Sanader ju je ubacivao u unaprijed izgubljene bitke protiv Račana, Mesića i Milanovića, a sam se klonio izbornog sučeljavanja s njima. Budući da će na parlamentarnim izborima 2011. prvi put odlučivati o tome tko će se gdje natjecati, vidjet ćemo kamo će rasporediti samu sebe. Kosor, ukratko, ne zna što je izborna pobjeda. Ona je politički najnelegitimniji visoki državni dužnosnik u posttuđmanovskoj Hrvatskoj. Ni za predsjednicu stranke nije izabrana na demokratskim izborima, nego primitivnom aklamacijom bez premca u suvremenoj politici. Zapravo, na obje dužnosti “oporučno” ju je postavio Ivo Sanader nakon što je naprasno abdicirao, i to zato što je u njoj vidio osobu koja će mu najodanije služiti. Kosorovoj se mora priznati da je prevarila Sanadera, čovjeka koji je izigrao milijune Hrvata. Dirljivi su njezini najnoviji pokušaji da revidira svoju političku biografiju: mene, kaže, nije postavio Sanader, nego mi je mandat za sastav Vlade dao Mesić!

Apsolutno neznanje

Četvrto, Kosor je izvanredno hrabra političarka kad misli da njezina vlada treba ostati do kraja mandata, premda se guši u korupcijskim i kriminalnim skandalima i aferama kakve ova zemlja nije doživjela. Vode se sudski procesi protiv bivšega potpredsjednika Vlade Polančeca i bivšeg ministra obrane Rončevića. U USKOK-u dane provodi bivši ministar unutarnjih poslova Kirin. U pritvoru je bivši rizničar stranke Barišić. Kroz Remetinec defilira ešalon moćnih HDZ-ovaca, predsjednika i članova uprava javnih poduzeća i njihovih partnera iz privatnog sektora. Javnost bruji o umiješanosti u kriminalne aktivnosti i o istragama nad bivšim premijerom, još nekim ministrima i državnim tajnicima. Sve se to ne tiče Vlade i premijerke, jer oni navodno nisu znali kako stvarno funkcioniraju njihova stranka i država kojom vladaju. Ako se stranka i država guše u korupciji i kriminalu, a oni koji vladaju nemaju pojma o tome, jesu li oni neinteligentni, nesposobni, bezobzirni ili ponešto od svega toga? Čak je i Luka Bebić izrazio skeptičnost glede takva “apsolutnog neznanja”. Sve je očitije da je HDZ osvojio vlast 2007. u nepoštenoj političkoj utakmici. No koga briga za to? “Hrabra premijerka” neće ispustiti vlast iz svojih ruku do posljednjeg daha. Štoviše, ona i njezine pristaše misle da zaslužuje novi mandat. To se zbilja zove hrabrošću.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

SLOBODNA DALMACIJA prema financijskim izvješćima za 2008. i 2009. godinu bila je jamac EPH za kredit od 18 milijuna i 300 tisuća eura kod Bank Austria Credanstalta AG Wien, a da o tome u poslovnim knjigama EPH nema ni riječi iz čega se da naslutiti da su u EPH već odlučili kako će taj kredit vraćati jamac, a ne oni. Naime, tako piše najnovije izdanje dvotjednika Objektiv.

O transakcijama između Slobodne Dalmacije i EPH, Hrvatski fond za privatizaciju ne želi govoriti, a unatoč zakonskoj obvezi, primjećuju novinari Objektiva, ne žele ni odgovarati na neugodna pitanja poput onog zašto se u prosincu 2009. godine na Skupštini Slobodne Dalmacije temeljna vrijednost te tvrtke dodatno smanji na način da se nominalna cijena dionice umanji za 30 kuna po dionici. Sve na kraju izgleda baš kao po modelu glasovitih privatizacija Miroslava Kutle devedesetih godina.

Podsjetimo, Državnom odvjetništvu prijavljen je tako slučaj kupovine 50 posto vlasništva Adriatica.neta za oko 30 milijuna kuna, a prijavu je podnio Ozren Matijašević, sindikalni predstavnik u Upravnom vijeću. On je zatražio od DORH-a da ispita poštuje li Europapress holding ugovor o kupovini Slobodne Dalmacije, s obzirom na to da je nakon kupovine udjela Adriatica.neta prodao tvrtki Slobodna Dalmacija 25 posto udjela Adriatice, ali po dvostruko većoj cijeni.

O tome iz DORH-a za sada nema riječi iako je Matijašević podnio prijavu još prije gotovo dvije godine. Navodno su poslovi sa Slobodnom Dalmacijom vezani uz i istragu odnosno aferu Hypo banke.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Split
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

Jednog od bivših čelnika HPB-a Josipa Protegu Uskok tereti da je na traženje povlaštenih klijenata odobravao višemilijunske rizične kredite.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prošli tjedan nije potvrdilo optužnicu u slučaju "Bankomat", kojom USKOK bivše čelnike Hrvatske poštanske banke tereti da su odobravali rizične kredite, već ju je odlučilo vratiti USKOK-u radi boljeg razjašnjenja stvari.

Protega se tada nije pojavio na sjednici vijeća, kao ni njegov branitelj.
Uočen je zato jučer kako sa suprugom uživa u koncertu britanskog glazbenika Stinga održanom u Areni Zagreb, gdje je spremno i sa smješkom pozirao fotografima.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Božidar Kalmeta, dok je bio gradonačelnik Zadra, proglasio je 58 ljudi nestalima i oduzeo im zemljište ukupne površine oko 18.000 četvornih metara.

To zemljište u centru Zadra Grad je zatim prodao privatnom poduzetniku Mladenu Ninčeviću koji je ondje sagradio 250 stanova.U List piše da su u toj akciji oduzimanja tog zemljišta vlasnicima sudjelovali, osim Kalmete, još Zdravko Livaković, tadašnji član Poglavarstva Grada Zadra, te Ana Lovrin, tadašnja tajnica Grada Zadra i zamjenica gradonačelnika, ali i Općinski sud u Zadru.
Sutkinja Sanja Dujmović donijela je presudu u korist Grada Zadra, čime je postao vlasnikom spornog zemljišta.
List piše kako je Ana Lovrin kao tajnica bila odgovorna za sve pravne poslove u Gradu Zadru, a Kalmeta je po objektivnoj odgovornosti umiješan u cijelu priču. Bez njegova znanja i amenovanja ne bi se to moglo provesti.


Status: Ukradeno
Lokacija: Zadar
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Regos je, primjerice, u osam godina naplatio čak 740 milijuna kuna za prebacivanje doprinosa s jednog na drugi račun, i to po cijeni koju je odredila Vlada.

Taj trošak ne plaćaju članovi obveznih mirovinskih fondova, za razliku od naknada. Od približno 740 milijuna kuna ukupnih dosadašnjih troškova, 500 milijuna prihod je Fine. Novac je iz jednog državnog džepa preseljen u drugi džep, kažu u mirovinskim fondovima.

Ima prostora za znatnije smanjenje, ali mislim da bi trebalo povećati ulaznu naknadu. U razvijenim drugim stupovima, recimo Čileu, nakon 30 godina ne postoji naknada za upravljanje, već samo ulazna naknada od 12% doprinosa uplaćenih u toj godini. U Čileu je to manje od naše trenutačne naknade za upravljanje koja se obračunava na neto vrijednost imovine fonda. Poljski sustav slične je strukture i starosti kao i naš, oni već neko vrijeme smanjuju naknade na razine o kojima bi se i kod nas moglo razmisliti, kaže Anušić.

Mirovinski fondovi objašnjavaju da su naknade mirovinskih fondova, način obračuna naknada i maksimalan iznos određeni zakonom, a spremni su i na činjenicu da će se one u budućnosti smanjivati. Uz imovinu od oko 30 mlrd. kuna, to znači da OMF-ovi svoje članove stoje oko 250 milijuna kuna godišnje. Kako vrijednost imovine raste, tako se otvara prostor za korekcije.

Inače, do sada je u obvezne fondove uplaćeno ukupno oko 30,1 mlrd. kuna, dok je ukupna imovina u fondovima – 34,2 milijarde. Razlika od 4,1 milijardu kuna stvorena je ulaganjem fondova. U tu kalkulaciju uključeni su svi troškovi, odnosno izbačeni su iz imovine.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

Djelatnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) sa zakašnjenjem od nekoliko dana primili su umanjene plaće za listopad. Posljedica manjih plaća odluka je sa zatvorenog dijela sjednice Vlade od 2. rujna o izmjenama Pravilnika o plaćama u VSOA-i, koje je predložio ministar obrane Branko Vukelić.

Izvori bliski MORH-u uvjereni su da je u pitanju odmazda nadležnog ministra prema sigurnosnoj agenciji čiji je šef, general pukovnik Darko Grdić, daleko odmaknuo s istragama o nezakonitostima u tome važnome ministarstvu. Neslužbeno se čuje da je VSOA Državnom odvjetništvu i USKOK-u dostavila šest ili sedam prijava, a na još nekoliko se intenzivno radi.

Kao što smo nedavno pisali, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Darko Grdić, sredinom listopada, na sastanku s vrhovnim zapovjednikom, predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, u nazočnosti 28 generala neizravno je zatražio potporu i zaštitu u borbi protiv kriminala i korupcije u MORH-u.

Grdić je Josipoviću tada najavio da će VSOA glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i šefu USKOK-a, Dinku Cvitanu, uskoro predati nekoliko kaznenih prijava koje se odnose na nezakonitosti u MORH-u.

Nagađalo se da je među istragama koje je provodila VSOA bila i gradnja objekata MORH-a na Malom Lošinju gdje su u bespravnu gradnju apartmana i “ljetne rezidencije” načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala Josipa Lucića, utrošeni milijuni i milijuni kuna. Također su se istraživale i nepravilnosti u javnoj nabavi.

U medijima se spominjalo i ime Branka Vukelića te milijunske isplate koje je odobrio nekim PR agencijama bliskim Ratku Mačeku, bivšem Sanaderovu glasnogovorniku.

==

Kao prvo nisu špekulacije jer se ne igraju špekulicama! A nažalost je činjenica da su svi ministri skupa s Vukelićem odavno zreli za LEPOGLAVU! Radi se o zločinačkom udruživanju s ciljem uništenja Hrvatske države i privrede i poljoprivrede kako bi se lakše podali i prodali MULTINACIONALNIM KOMPANIJAMA! Insistiranje na Eu i prisilno guranje Hrvatske u EU JE ZLOČIN I VELEIZDAJA HRVATSKE I GRAĐANA HRVATSKE! U Kini bi ih strijeljali!

Dosta mi je ovog Branka Vukelića,Ratka Mačeka,drugog Mačeka iz firme Iceberg i drugih kriminalaca iz moje firme Brodosplit.Afera "Wesels" se nikad nije raščistila a,tko je to stopirao,netko vrlo moćan,u igri su bili lijepi milijuni U.S.dolara.A jadna nam majka,a tko će meni govoriti o transparentnosti i trezvenom i gospodarski normalnom ponašanju,Kosor,Šuker,Vukelić,Kalmeta,Bajić,Šeks i njihov mentor dr.Ivo Sanader.A zašto se ne bi do lipe oduzelo ukradeno u državi Hrvatskoj!?
Pa mi smo gori od država kao što su Pakistan, Afganistan, Mianmar, Nigerija,a možda i Sudana! Imamo kao narod previsoko mišljenje o sebi. A pokvarenosti i licemjerju naših vladajućih političara nema kraja!

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Proglašavanje vlasnika zemljišta nestalima, mrtvima ili nepostojećima, kako bi se posjeda domogli investitori bliski Božidaru Kalmeti, očito je uobičajena praksa Općinskog suda u Zadru.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže Jutarnji list, na taj se način atraktivnog zemljišta od četiri hektara domogao i Ivica Jurčević, HDZ-ov načelnik općine Posedarje, osobni prijatelj ministra Kalmete. Odlukom Općinskog suda u Zadru 2007. g. bez vlasništva nad 42 tisuće kvadrata oranica, pašnjaka, vinograda i građevinskog zemljišta u Posedarju ostala je Marija Ćirić rođ. Vedrić, kći pokojnog Ive Vedrića koji je prema zemljišnim knjigama katastarski vlasnik 8 čestica ukupne površine 4,2 hektara. Vrijednog nasljedstva odlukom Općinskog suda u Zadru domogla se obitelj načelnika Posedarja, inače u srodstvu s katastarskim vlasnicima. Obrazloženje suda za deposedaciju bilo je kako ne postoje dokazi da je Ive Vedrić ikad živio u Posedarju.

- Odluka suda je izvan pameti. Moj je otac rođen u Posedarju, tamo se oženio i poginuo u ratu 1945. U zemljišnim knjigama vlasnik je od 1975. kao jedini pravni nasljednik - tvrdi Marija Ćirić.

Napominje da je nakon pogibije oca vlasništvo prešlo na njenu majku koja zemljište nije darovala, pa je ono u katastru i dalje posjed obitelji Ćirić. Katastarsko vlasništvo očito nije smetalo Općinskom sudu u Zadru da u prosincu 2007. donese odluku o razvlaštenju na osnovi izjava dva svjedoka, člana obitelji Ivice Jurčevića. S druge strane, sud je odbio saslušati 7 svjedoka Marije Ćirić, stanovnika Posedarja.

Status: Moćno pravo
Lokacija: Zadar
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Ured za središnju javnu nabavu Vlade Republike Hrvatske priopćenjem se očitovao na medijske optužbe da Vlada unatoč proklamiranoj štednji nabavlja više od 1200 novih automobila.

Središnji ured otkriva kako je proveo dva otvorena postupka javne nabave automobila, terenskih i gospodarskih vozila preko operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti u trajanju 36, 48 odnosno 60 mjeseci, i to za Ministarstvo financija (157 vozila), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (3 vozila), Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (4 vozila), Ministarstvo obrane (55 vozila), Ministarstvo unutarnjih poslova (957 vozila), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (1 vozilo), Državnu geodetsku upravu (6 vozila) i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (58 vozila).

Automobile će isporučiti ALD Automotive, SG Leasing te Zagreb Leasing i UniCredit Leasing. Među automobilima koje će sljedećih pet godina koristiti državna tijela ima raznih marki poput Forda, Škode, Toyote, Volkswagena, Nissana, Iveca, ali i Mercedes-Benza.

Za sklapanje svih 1241 ugovora o operativnom leasingu u okviru državnog proračuna osigurano je ukupno 196.415.467 kuna u razdoblju od 2010. do 2015. godine, i to: u 2010. godini 4.071.979 kuna, u 2011. i 2012. godini po 48.863.745 kuna, u 2013. godini 47.002.234 kune, u 2014. godini 26.256.699 kuna i u 2015. godini 21.357.066 kuna.

MINISTRI BI TREBALI KORISTITI JAVNI PRIJEVOZ
Slaba je utjeha da će se sredstva potrebna za nova vozila planirati kroz više proračunskih godina jer čini se kako je Vlada zaboravila na obećanje o štednji i zabranu nabave novih automobila po ministarstvima, uvedenu nakon što je javnost doznala za luksuzni službeni BMW Ive Sanadera plaćen četiri milijuna kuna na početku krize. “Osobno bih volio kada bi se ministri na posao vozili javnim prijevozom ili kada bi primjerice ministar Kalmeta iz Zadra u Zagreb putovao vlakom jer bi tada više znao i o HŽ-u i o svom resoru”, zaključuje Lesar.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

Link

Na prijedlog splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstvo kulture prihvatilo je izmjene granica obuhvata konzervatorske zaštite na području Splita. To bi značilo da od sada konzervatori štite samo pojedinačne objekte koji imaju povijesnu, arhitektonsku ili pak umjetničku vrijednost i izravan pogled na njih. Ali njihova su stručnog oka lišene prostorne zone poput park-šume Marjan, Zvončaca, Bačvica, Meja.

Drugim riječima, pod konzervatorima više nisu krajobrazne vrijednosti, što bi pojednostavljeno značilo da, primjerice, Fani Horvat, gradonačelnikova nevjenčana supruga, i bez mišljenja konzervatorske struke može ostvariti svoj naum, uzeti koncesiju na plažu na sjevernoj strani Marjana i tamo podignuti ugostiteljski objekt. Naime, zeleno svjetlo, umjesto od konzervatora, po novome će se tražiti samo od Uprave Park-šume Marjan kao zasebne institucije.

U ovakvoj situaciji u kojoj konzervatori štite samo spomenike, a ne i cjeline izvan povijesne jezgre, ostaje nejasno tko će ih i hoće li ih se uopće čuvati. Skidajući odgovornost s konzervatora, Bužančić od urbanista očekuje da rade po zakonu te napominje da i arhitekti snose dio odgovornosti za dizajniranje Splita.


Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

Konačni rasplet prema kojem vodi istraga oko Fimi-medije jasan je već i vrapcima na grani - uhićenje Ive Sanadera. Ali ne treba se zavaravati da će privođenje Sanadera u Remetinec biti zasluga efikasne pravne države. Bivši premijer, nažalost, govori istinu kad se novinarima žali da njegovi bivši pobočnici Jadranka Kosor i Vladimir Šeks Marina Matulović-Dropulić (kao uostalom i kompletni vrh HDZ-a) protiv njega vode politički progon. Hoće li i kada će Sanader biti uhićen ovisi prije svega o HDZ-u i njihovim predizbornim potrebama. No, Sanader i dalje poručuje kako ga ničeg nije strah jer je njegova savjest čista, iako je vjerojatno i sam svjestan da će mu Uskok uskoro pokucati na vrata. Ukoliko prije toga ponovno ne pobjegne, naravno.

Ali kada će takozvana pravna država raščistiti s ostatkom HDZ-a? U izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka mogla se pročitati informacija da su HDZ-ovci, u duhu dobre suradnje s DORH-om, Mladenu Bajiću predali 2 milijuna kuna i 300.000 eura koje im je Barišić ostavio u miraz nakon što je smijenjen sa svih stranačkih funkcija. To su, međutim, učinili tek nakon što su navedena sredstva nekoliko mjeseci provela u stranačkom sefu! Gdje ih je smjestio tada novoimenovani tajnik HDZ-a Branko Bačić.

Iz ovoga proizlazi da su HDZ-ovci barem od početka ove godine znali za postojanje crnih stranačkih fondova i da su to mjesecima tajili. Ivo Sanader, Mladen Barišić i Damir Polančec godinama su bili u samom vrhu Vlade i HDZ-a. No, njihovi najbliži suradnici (koji se danas predstavljaju kao perjanice antikorupcijske borbe) papagajski ponavljaju da ništa nisu znali o kriminalnim radnjama vlastite stranke. A borba protiv korupcije, kako često ističe Jadranka Kosor, neće biti gotova dok svi koji su odgovorni ne budu izvedeni pred lice pravde. "Nema nedodirljivih". Stoga, od Uskoka očekujemo da se nakon Ive Sanadera pozabavi i njegovom nekadašnjom zapisničarkom i svima ostalima koji, za razliku od dosad uhićivanih, i dalje sjede u Vladi ili Saboru. S obzirom na to da će ih Sanader, bez sumnje, prozvati kad dođe njegov red za ispitivanje u Gajevoj.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

Potezom pera, pod izgovorom da se unose tehničke ispravke Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Gradske skupštine mijenjala je urbanističke planove.

Mimo zakonske procedure, u pojedinim su gradskim naseljima - Rudešu, Vrbiku, Središću, u Gračanima, Laništu dodavane zgrade, etaže, nestajale su ulice ili zelene površine i pretvarale se u građevinska zemljišta. O svemu sada već mjesecima istragu vodi USKOK jer je predmet već dobio i urudžbeni broj, a i od povjerenstva Gradskog poglavarstva još 22. rujna zatražena je sva dokumentacija o ispravcima u Službenom glasniku.

Policija vodi 15 kriminalističkih istraga koje se odnose na zloporabe u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, doznali smo u ravnateljstvu policije. Neke od njih traju već mjesecima. Dostavljen je samo dio dokumentacije, a ona je toliko opsežna da bi po tu svu ‘papirologiju’ USKOK trebao poslati mali kamion. Najveća promjena napravljena je u Središću. Parcela između Muzeja suvremene umjetnosti i Bundeka površine 7500 četvornih metara iz društvene je promijenjena u mješovitu namjenu.

U Rudešu su nestale ceste i komunalna infrastruktura. Objašnjenje za to su navodno novonastale okolnosti, a nije objašnjeno koje su to okolnosti. U Resniku, Remetincu i na području bivše tvornice Munja površine izgradivosti parcela povećavane su sa 50 na 90 posto mimo odluka Skupštine.

U Vrbiku je tako potezom pera, bez prethodne javne rasprave investitoru, omogućeno gradnja dvije zgrade, umjesto samo jedne. Tu su odluku prethodno parafirali Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izgradnju grada, Ivica Fanjek, tajnik Gradskog poglavarstva, Vidoje Bulum tajnik poglavarstva i Greta Augustinović-Pavičić. Osim njih, svoj potpis na dio tih isprava stavila je i Jadranka Veselić-Buvo iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Potvrdu da ono što je Greta Augustinović-Pavičić unosila nisu bili ispravci zbog “tipfelera” ili krivog padeža već bitne promjene namjene prostora, koje nisu poštivale zakonsku proceduru, ali su išle naveliko na ruku investitorima, povjerenstvu Gradskog poglavarstva potvrdilo je svojim mišljenjem i Ministarstvo zaštite okoliša.

Kolika je korist koju su izvukli investitori tek treba ustanoviti. Sagrađeno je na desetke stanova mimo dozvola, na nekim zelenim površinama niknule su zgrade ili su na uštrb njih parkovi i prometnice smanjene ili nestale.

Blažević: To neću nikad potpisati! Bandić: Znate li koji su to milijuni?
Od 32 prijedloga za ispravke samo njih pet je udovoljavalo propisima

ZAGREB - Greta Augustinović-Pavičić, koja je smijenjena s mjesta tajnice i trenutno je na bolovanju, već je bila pozvana u USKOK kako bi objasnila zašto je i po čijem nalogu mijenjala prostorne planove.

Ono što je Augustinović-Pavičić izvršavala bespogovorno, Jadranka Blažević, bivša tajnica Sabora i nova tajnica odbila je učiniti.


Da je to bila ustaljena praksa za koju je znao gradonačelnik Milan Bandić i suradnici posvjedočio nam je i Tomislav Saucha, predsjednik povjerenstva koje istražuje “ispravke” kojima su mijenjali prostorni planovi.

- Arhitekt Željko Horvat, zamjenik pročelnika Davora Jelavića donio je 32 prijedloga za ispravke Jadranki Blažević i rekao je da ga šalje gradonačelnik i da to provede. Kad je dobila ta 32 prijedloga za ispravke gospođa Blažević tražila je očitovanje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Pred oko tridesetak svjedoka rekao povišenim tonom: - Što vi tajnice radite, vidim vam po licu da od toga neće biti ništa. Znate li koji milijuni eura leže tu na stolu - rekao je gradonačelnik Bandić.

==

Glavna mafijašica je Dropulička sa kumom Mičom, ostalo su samo mafijaški vojnici.

Tu se nema sta komentirati ! Godinama se to zna.

Isto su napravila i gospoda u Splitu s perivojem Kaliterna.

Cijela afera "Fina Medija" manja je u novcu od svake ove nelegalne ispravke glavnogradskog urbanističko plana.

Šta taj Bandić još radi vani!? Gdje je USKOK policija!? Pa taj ima više afera na glavi nego svi zajedno.

Sad će se saznati kako je Horvatinčić dobio dozvolu za Cvjetni trg.

Morao bi se USKOK pojacati da rjesi sve slucajeve.

Bandić je glava hobotnice.

Ne kažnjava se nego se mjesecima tapka u mjestu a kasnije završi u ladici ili košu za smeće.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|