itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Britanski investitori devastiraju Dubrovnik

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na platou Bosanke, upravo na dijelu predviđenom za realizaciju projekta “Fenestra Village”, prije nekoliko dana osvanule su “daščare”. Kao suvremeni oblik Potemkinovih sela, imaju samo frontalnu stranu i krov, ali i znakovit grafit “Prodali ste naše snove, Judini sinovi”, koji aludira na mještane Bosanke koji su Britancima prodali svoje parcele za gradnju vila i apartmana.

U međuvremenu, britanski veleposlanik David Blunt nazočio je predstavljanju projekta apartmanskog naselja “Fenestra Village”, koji bi se gradio na platou Bosanke i obroncima Srđa, a s pogledom na Grad. Blunt je u hotelu “Hilton Imperial” “blagoslovio” projekt koji je planiran nedaleko od lokacije “zaleđenog” golf-parka, te je okupljenim gostima poručio:

Kad sam kao veleposlanik došao u Hrvatsku, bivša ministrica turizma Pave Župan-Rusković rekla je “dovedite investitore”. I evo investitora! Zainteresirani su uložiti u Hrvatsku na način da prostoru daju, a ne da od njega uzmu.

Projekt se, inače, priprema šest godina uz već uloženi veliki novac investicijskih fondova “Barclays Wealth” i “Equiti Trust” iz Britanije, te “NCH Capital” iz SAD-a.
Riječ je o parceli u obuhvatu UPU-a Bosanka na kojoj se planira mješovita, pretežito stambena gradnja niske gustoće stanovanja, i dio je planiranog širenja tog naselja. Projekt obuhvaća samo trećinu obuhvata plana, a ideja je izgraditi naselje koje će izgledati kao da je oduvijek bilo tamo (budalaština primjerena Banana republici). Plan je da se svaka vila individualno projektira i da se kuća s bazenom i vrtovima pažljivo i obzirno smjesti u pejsaž maksimalno prilagođen topografiji terena.

− Izradu urbanističkog plana uređenja financiraju investitori “Fenestre”, a na javnom urbanističkom natječaju sudjelovalo je 12 hrvatskih arhitekata, tako da je ovo hrvatski projekt. Prvu je nagradu za najuspješnije rješenje dobio zajednički rad kriminalki Tamare Vukmirović i Ive Gredelj, te je njihovoj tvrtki “Unifika” iz Zagreba povjerena izrada plana − rekli su na promociji direktori “Fenestra Villagea” Craig Cameron i Tom Mason.

Projekt je nazvan prema latinskom nazivu za prozor i podsjeća na istoznačni dubrovački izraz “funjestra”. Upravo je vidljivost iz povijesne jezgre Grada glavna mana odobrenju gradnje, ali i glavna prednost u pronalasku kupaca. Tu okolnost investitorima su naglasili urbanisti i nevladine organizacije, a direktorica Županijskog zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb je poručila:

Postoji opravdana sumnja da je dio objekata “Fenestra Villagea” vidljiv iz Grada, što se protivi GUP-u grada i županije, koje moramo poštovati. Na obroncima Srđa ne smije se graditi i narušavati vizure Grada, ali otvoreni smo za maksimalnu pomoć da se projekti usklade i ostvare uvjeti za gradnju.
Doznali smo da investitori imaju spremnih 30 milijuna eura za gradnju u “svojoj zoni”, a procjenjuju da bi uz angažman hrvatskih tvrtki sve dovršili za samo godinu dana.

Iz civilnog društva najizravniji je bio Đuro Capor iz udruge “Srđ je naš”:

Smiješno je što nam se nudi! Ovo je apartmanizacija na najgori način i pljuska ugledu Dubrovnika. Iz naziva projekta vidi se da prodaju pogled na Grad. Projekt je štetan iako investitori nisu naivni: znali su za odredbu GUP-a o vidljivosti i što kupuju, a sve ovo je lobiranje. Očito su očekivali pomoć bivšeg premijera Sanadera i veleposlanika Velike Britanije.

Status: Pljačka u pripremi
Lokacija: Dubrovnik
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage i zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: