itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Još nije razbijen lanac prostitucije u Osijeku

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Idućeg tjedna Policijsku upravu u Osijeku zadesit će smjene. Čelna mjesta napuštaju načelnik Uprave Darinko Mikulić i Tomislav Bilandžić, načelnik temeljne policije. U kuloarima ih se povezuje s lokalnim moćnicima koji su preživjeli političke obračune prelazeći uvijek na stranu pobjednika i podmazujući gdje treba. U Osijeku se, naime, i nakon Glavaša zna tko dobiva poslove, a tko proviziju i kome se ne treba zamjerati.

Možda te veze i ne bi postale toliko vidljive da nije bilo Dragutina Pocrnića (54), umirovljenog časnika HV-a. On već mjesecima piše prijave i obilazi urede socijalnih ustanova, policije, tužiteljstva kako bi dobio pravnu bitku protiv bivše supruge koja mu je sudskim putem oduzela skrbništvo nad djecom. Već na prvi pogled nije riječ o običnoj parnici. Pocrnić, naime, optužuje suprugu Biljanu i zbog organiziranja maloljetničke prostitucije u osječkom Domu za odgoj , zanemarivanja i zlostavljanja djece, posjedovanja i prodaje droge.

Sve su te prijave odbačene, tvrdi Pocrnić, jer njegova bivša supruga “opslužuje” i dužnosnike policije, pravosuđa, lokalne moćnike i direktore i vlasnike tvrtki. Istovremeno, sudovi su procesuirali svih 9 tužbi koje je Biljana Pocrnić podigla protiv bivšeg supruga: za nemoral, posjedovanje oružja, prijetnju ubojstvom, širenje lažnih glasina... Nakon svake njene prijave bio bi privođen u lisicama, zadržan u pritvoru, saslušavan ili vještačen na osječkom odjelu za psihijatriju, a potom i na dodatnim pretragama u Zagrebu. Unatoč činjenici da je uvijek proglašavan zdravim i da ga sudovi redovito oslobođaju krivnje, u pritvoru, na sudskim hodnicima i u klinikama za psihijatrijsko vještačenje proveo je više mjeseci, a brojni procesi koštali su ga više od 200.000 kuna. Naplaćena su mu sva psihijatrijska vještačenja, čije troškove prema zakonu snose sud ili tužitelj. Odlukom Centra za socijalnu skrb oduzeta su mu djeca, a 14-godišnji sin nezakonito smješten u Dom za odgoj, iako nije prekršajno ni kazneno evidentiran. Iz Doma je danima slao pisma ocu tražeći da ga izvuče, a kad je saznao da mu i otac boravi u pritvoru, pokušao se ubiti.

Doista, što je osječkim institucijama skrivio taj bivši branitelj bez mrlje u ratu i više puta odlikovan, a bez kaznene evidencije koja bi upućivala na kriminalne motive?

Pocrnić tvrdi da je riječ o osveti korisnika maloljetničke prostitucije, među kojima su i najutjecajnije gradske figure: “Znam da iza dijela tužbi stoji Josip Škorić, šef osječke ispostave Hrvatskih cesta. On je siva eminencija u gradu, jer dodjeljuje poslove na gradnji cestovnog koridora C5. Protiv mene je podigao tužbu zbog prijetnji vatrenim oružjem koje ja ne posjedujem, što je utvrđeno i pretresom. Znam da me nazivao ljubomornim psihopatom i da su u Policijskoj upravi Osijek sve njegove prijave uredno prihvaćene”.

Škorića u slučaj iskorištavanja maloljetnica i pokušaj prikrivanja skandala uvlače dva iskaza dana u predistražnim radnjama, Pocrnićev i iskaz susjede kada mu je provaljeno u stan. Također, neke od štićenica Doma spominjale su Škorićevo ime.

Pocrnić je podnio i prvu prijavu protiv Jasmine Hajrić, vlasnice salona za masažu Deluxe, u kojem se odvijala prostitucija i gdje je radila i njegova supruga. Prijava je 2007. odbačena, a salon madam Hajrić zatvoren tek godinu poslije, nakon što je otkriveno da među prostitutkama ima zaraženih HIV-om.

Ovoga tjedna mjesto ravnateljice Doma napustila je Jasminka Dević. Od otkrivanja afere s maloljetničkom prostitucijom ona je grčevito branila poziciju ustanove, tvrdeći da su glasine o prostituciji lažne, da u Domu nema alkohola niti se unosi droga. Dala je ostavku bez objašnjenja.

Stajalište Jasminke Dević o zbivanjima u Domu za odgoj zauzela je i komisija Ministarstva zdravstva. Nakon provedene interne revizije komisija je ustanovila da nema dokaza o prostituciji, što je policiji poslužilo u pisanju kaznene prijave protiv Pocrnića radi lažnog uzbunjivanja javnosti.

Na te je nalaze Ministarstva zdravstva ipak negativno reagirao Mario Vinković, predsjednik Upravnog vijeća Doma, protestno dajući ostavku na svoju funkciju. Smatrao je, navodno, da rezultati istrage previše odudaraju od svjedočenja koja objavljuju mediji, u čemu on nije htio sudjelovati.

Iskaz malodobne kćeri protiv majke
U novoj prijavi protiv bivše supruge Biljane Pocrnić Dragutin Pocrnić je priložio i iskaz svoje kćeri, u kojem se potvrđuju navodi o prostituciji.

Prema tom je iskazu Biljana Pocrnić u svoj stan dovodila muške osobe i zadovoljavala ih u sobi, dok je maloljetna kći bila prisiljena slušati njihovo glasanje.

- Zatvarala sam uši i na njih stavljala slušalice kako ih ne bih čula - priznaje kći Dragutina Pocrnića.

U iskazu navodi i ime jednog osječkog policijskog službenika koji je, navodno, bio redoviti klijent njegove bivše supruge. Kći sada živi s ocem u unajmljenom stanu. S njima je i sin koji je neko vrijeme proveo u Domu.

Jutarnji doznaje kako se dogodio i obrat u istrazi o provali u stan Josipa Pocrnića 18. listopada prošle godine, kada su nakon dojave susjeda uhićeni provalnici Stjepan Forgić i Vlado Bobotić. U vrijeme provale Dragutin Pocrnić bio je u pritvoru zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih vijesti. Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je protiv njega prijavu u lipnju prošle godine optužujući ga da je izmislio priču o maloljetničkoj prostituciji u Domu za odgoj djece i mladeži.

U osječkoj policiji Jutarnjem su potvrdili da protiv osoba koje su provalile u Pocrnićev stan nije podnesena kaznena prijava, nego je Općinskom državnom odvjetništvu samo poslano opće posebno izvješće.

Djelo nije okvalificirano kao teška krađa - što bi se progonilo po službenoj dužnosti - nego kao samovlast, blaže kazneno djelo koje se goni isključivo po privatnoj tužbi oštećene osobe. Pocrnić je Jutarnjem izjavio kako sumnja da su Forgić i Bobotić poslani da pronađu popis osoba koje je osumnjičio za korištenje malodobnih prostitutki. Tu je njegovu sumnju posvjedočila i jedna od svjedokinja iz susjedstva, tvrdeći da su se provalnici predstavili kao Pocrnićevi podstanari, a potom priznali da su povezani s Josipom Škorićem, direktorom osječke ispostave Hrvatskih cesta. Svjedokinja je u istrazi potvrdila i da su joj provalnici ponudili mito za šutnju, što je ona odbila.

Dragutin Pocrnić za zasluge u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Redom hrvatskog pletera. Bio je zapovjednik transportnog voda 3. gardijske brigade, a u obrazloženjima za odlikovanja navodi se da je pokazao “sve odlike hrabrosti i požrtvovnosti”, kao i “velike organizacijske sposobnosti”. Tvrdi se da je savjestan i odgovoran. Školovanje u Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je najvišom ocjenom - 5. Ne boluje od PTSP-a i osim vojne mirovine nema drugih primanja.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Osijek
Opseg: Vjerojatna korupcija
Podobnost: Dostojanstvo
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

2 comments:

Anonimno kaže...

nikada neće biti odrađen slučaj prostitucije u osijeku , a zašto ? stoka hoda poulici i nitko im ništa nemože . priće okorumpiranom društvu su potvrđene i sve je istina ćak i biljana pocrnić.

Anonimno kaže...

četiri organizirane grupe za dobro uhodanu prostituciju nisu prestale sa radam isto se nastavilo i moćnici se brčkaju na moru a svodnici i kriminalci hodaju po gradu kao da ništa nije bilo ovo je hrvatska argentina na dunavu sramota sada se sve zna ovo je dno morala u hrvatskoj i tajnika policije pedofila bucunjića i njemu slićnih živio pocrnić jer imao je muda isto kao i u ratu