itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Profesor Darko i biznismen Tipurić

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Uz obiteljske tvrtke koje glase na njegovu suprugu, Tipurić ima i većinski paket dionica u brokerskom društvu Credos, član je Upravnog vijeća Carneta i Ruđer inovacija, NO Bakrotiska Garešnica i Dekrae i još je savjetnik Svjetske banke. U pravoj sinergiji, a ne samo u braku, supružnici Tipurić surađuju i na poslovnom planu.

O mogućem sukobu interesa zato smo razgovarali s dekanom Tipurićem, no on nam je odgovorio kako je sve što radi njegova obitelj - sukladno zakonskim propisima.

- Točno je da moja supruga ima nakladničku kuća. Ona postoji već deset godina, tu nema govora ni o nepotizmu ni o sukobu interesa. Otkad sam postao dekan, tvrtku smo hibernizirali. Sinergija je izdala samo jednu moju knjigu, “Korporativno upravljanje“, koja nije udžbenik - smireno nam je objasnio dekan Darko Tipurić.

No već naše sljedeće pitanje - nije li sukob interesa kad fakultet otkupljuje knjige koje izdaje tvrtka njegove supruge - Tipurića je neugodno iznenadilo.

- Molim vas, ne dirajte moju obitelj. Ne vidim po čemu je to tema. Poslijediplomci dobiju knjige, među inima i ‘Korporativno upravljanje’. One su uračunate u cijenu studija - rekao je Tipurić. Odmah je dodao da je tvrtka njegove supruge Fakultetu donirala velik broj knjiga.

Sukob interesa Tipurić ne vidi ni u tome što je Fakultet lani nagradu Mijo Mirković dodijelio upravo knjizi koju je on uredio, jedan je od njezinih autora, a tiskala ju je tvrtka njegove supruge.

- Nisam ja bio jedini nagrađeni. Uostalom, nagradu ne dodjeljujem ja, već Fakultetsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu nagrada u kojem sjedi pet profesora - rekao nam je Tipurić. Potvrdio je da nagrada uključuje i novčani iznos od 4000 kuna, no on se svog dijela, uvjerava, odrekao.

Jutarnji list u posljednjih nekoliko brojeva Magazina otvorio je raspravu o tome što, kako i koliko rade sveučilišni profesori. Pokazalo se da ni država ni sveučilišta nemaju precizan uvid u to čime se sve tijekom 40-satnog radnog tjedna bave profesori.

Rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Aleksa Bjeliš u prošlom je broju Magazina otkrio kako uprava sveučilišta ozbiljno razmišlja o uvođenju profesorskog profila koji bi sadržavao popis svih izvanfakultetskih angažmana sveučilišnih profesora, uključujući i podatke o članstvu u nadzornim i upravnim odborima, te vlasništvu tvrtki.

Bivši ministar znanosti i profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu prof. dr. Hrvoje Kraljević smatra da je do poplave privatnih tvrtki čiji su vlasnici sveučilišni profesori došlo u vrijeme kad su na sveučilištima bile male plaće, pa im je država dopuštala razne oblike zarade da se ne bi bunili.

- Ne znam tko od mojih kolega ima tvrtku. Vidim samo da neki svake dvije godine mijenjaju vozni park. To je ušlo u svijest ljudi - rekao je Kraljević, koji ne vjeruje da će se situacija u Hrvatskoj brzo približiti onoj na zapadu gdje su, dodao je, moral i etika na visokoj razini.

Status: Sukob interesa
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: Pseudo-intelektualna elita

Link

0 comments: