itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Britanske vlasti blokirale trgovinu Ininim dionicama

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Britanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga onemogućio je MOL-u stjecanje dionica Ine na Londonskoj burzi

ZAGREB Ininim dionicama više se ne trguje ni na burzi u Londonu, jer je britanski regulator zadužen za nadzor financijskih usluga i transakcija blokirao trgovinu Ininim dionicama. Na stranicama Londonske burze Financial Services Authority (FSA) svoju odluku objašnjava činjenicom da Ina burzi nije poslala financijske izvještaje o razdoblju do 31. prosinca prošle godine. Koliko će blokada trajati zasad nije najavljeno, ali trenutno se Ininim dionicama ne trguje ni u Zagrebu ni u Londonu, gdje je trgovina i inače zamrla posljednjih godina. Značajnije se trgovalo tek do sredine 2009. godine, te ponovno u prosincu 2010. godine nakon MOL-ove javne ponude, nakon čega je trgovina bila tek povremena.

Rijedak potez
Službeno objašnjenje zbog kojeg je zaustavljeno trgovanje Ininim dionicama u Londonu ipak nije jedini razlog zbog kojeg se se se regulatorna tijela Ujedinjenog Kraljevstva odlučila na taj ne baš čest potez, pogotovu za dionice čija je trgovina godinama beznačajna za Londonsku burzu.

Čini se da da je do takve odluke došlo nakon kontakta s hrvatskim regulatorom Hanfom ( Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga). Hanfa je još krajem ožujka blokirala trgovinu Ininim dionicama jer je uočila da ih kupuju inozemni investitori, pa je od MOL-a zatražila podatke o tome je li povezna s tim investitorima i kupuje li dionice Ine potajno. Pokazalo se pak da MOL s inozemnim investitorima koji su kupovali dionice ima opcijske ugovore odnosno mogućnost da u bilo kojem trenutku otkupi te dionice, što bi njegov udjel povećalo na više od 49 posto.

Blokada u Zagrebu traje od 28. ožujka, a Hanfa je, kako doznajemo, prije dva mjeseca uočila pokušaj da se određeni postotak dionica koje su pod blokadom pretvori u GDR-ove, kojima se trguje na Londonskoj burzi, i da se na taj način izbjegne zabrana trgovine.

U Hanfi su takav plan, čini se, odlučili osujetiti uz pomoć britanskog regulatora i dijelom je i ta suradnja nadzornika rezultirala blokadom u Londonu. Tako je onemogućeno bilo kome, pa i MOL-u, stjecanje dionica Ina na Londonskoj burzi dok traje blokada u Zagrebu.

Zavjet šutnje
Što se tiče blokade u Zagrebu, koja je u gotovo sedam mjeseci rezultirala i s nekoliko Hanfinih prijava protiv čelnih ljudi MOL-a, ona bi, kako se procjenjuje, mogla trajati najdulje do sredine studenoga. Nakon toga, ako se ne dogodi značajniji obrat MOL bi mogao kupnjom manje od jedan posto dionica Ine mogao postati većinski vlasnik hrvatske naftne kompanije.

Vlada je najavila kako će to spriječiti izmjenama Zakona o privatizaciji Ine čime se vlasništvo u Ini, svima osim hrvatskoj državi, trebalo ograničiti na 49 posto, no dva dana prije kraja zasjedanja Sabora, koji taj zakon mora potvrditi, nije jasno hoće li ga uopće biti. Sjednica Vlade u četvrtak posljednja je na kojoj bi Vlada mogla predložiti taj zakon, a samo dvadesetak sati prije njezina održavanja na Markovom trgu vlada zavjet šutnje.

Zakon je na mišljenje u Bruxelles odlučila poslati premijerka Jadranka Kosor 29. rujna. Donošenje takvog zakona Vlada nije najavila ni svojim koalicijskim partnerima, a na nešto nižim razinama HDZ-ove administracije dužnosnici i činovnici procjenjuju da od njega neće biti ništa.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: