itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: HDZ pod istragom USKOKA

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Jadranka Kosor je izvijestila da je HDZ obaviješten da je izdan nalog za istragu protiv stranke kao pravne osobe na konferenciji za novinare u središnjici stranke. Kosor je pritom u dva navrata izrazila potporu glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i ravnatelju Uskoka Dinku Cvitanu i poručila im neka nastave s istragama u svim smjerovima, bez obzira na nečije ime i prezime i političku pripadnost.

Kosor je najavila da su svi članovi HDZ-a i stranačkog vodstva spremni dati iskaze o svojim saznanjima kako se financirao HDZ, no postavila je i pitanje zašto iz Uskoka cure informacije o njegovim istragama budući da se istraga protiv HDZ-a najavljuje u medijima već dulje vrijeme. Nećemo se umoriti u traženju odgovora na ta pitanja, jer Hrvatska neće biti potpuno uređena i pravna država dok taj sustav ne budemo uredili.

I dalje ćemo tražiti odgovore na pitanja u drugim istragama«, rekla je Kosor, upitavši što je s istragama u koje su umiješani čelnici oporbe, poput Riječke tržnice, afere u Sisačko-moslavačkoj županiji i »velikoj aferi vezanoj uz ceste«. Upitala je i zašto nije pokrenuta istraga vezana uz izjavu predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička o postojanju tajnih računa SDP-a u inozemstvu, o čemu je pisao još 2007.

OSTAVKA? MA NI GOVORA

Na pitanje novinara o tome je li spremna zbog najnovijih događaja iz moralnih razloga podnijeti ostavku, Jadranka Kosor odgovorila je negativno. »Ma ni govora.

Upitana je li znala od kuda i tko financira njezinu predsjedničku kampanju 2005., Kosor je odgovorila da će o tome govoriti pred nadležnim državnim tijelima. Naglasila je da je tada smatrala, a i da danas smatra, kako je ta kampanja legalno financirana s HDZ-ova računa.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak rekao je kako još nije dobio potvrdu da se protiv njega provodi istraga, no najavio je da će se svakako odazvati na razgovor s Uskokom.

Pokretanjem istrage protiv HDZ-a, Državno odvjetništvo nije blokiralo HDZ-ovu imovinu, međutim, ako do toga i dođe, ne bi trebalo doći u pitanje financiranje predizborne kampanje vladajuće stranke.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: