itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Tko je Zoran Obšivač

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Bivši luksuzni stan predsjednika Sabora Luke Bebića u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, koji je on krajem siječnja prodao za 310 tisuća eura metkovskoj građevinskoj tvrtki Obšivač čiji je vlasnik utjecajni lokalni hadezeovac Zoran Obšivač, postat će najvjerojatnije prenoćište za zaposlenike te tvrtke koji dolaze službeno u Zagreb.

Zoran Obšivač nakon kupljenog stana šuti kao zaliven, ne želi objasniti što ga je nagnalo da kupi stan od Luke Bebića i zašto ga je platio puno skuplje nego što mu je stvarna cijena. Iako je u svome kraju poznat kao tvorac jedne od tri najmoćnije građevinske tvrtke u Dalmaciji, čovjek koji je pedantan u poslu i pazi na svaku kunu utrošenu na posao, mnoge u njegovom kraju ne čudi što je izišao u susret Luki Bebiću i kupio od njega stan ne cjenjkajući se za cijenu četvornog metra stana.

Prije 12 godina, točnije 1997., kada se dogodio prvi raskol u metkovskom HDZ-u i kada je na izbore s nezavisnom listom, koja je pobijedila HDZ-e na čelu s Franjom Tuđmanom, izišao Stipe Gabrić Jambo, bio je u Jambinu timu protiv HDZ-a.

Tadašnja Jambina Nezavisna lista bila je pod kontrolom Luke Bebića i poslužila mu je da s vlasti makne njemu odmetnute HDZ-ovce koji su na vlast sjeli 1991. godine. Jambo je pobijedio HDZ-e, ali je ostao u njemu sve do konačnog raskola šest godina kasnije kada ga je Luka Bebić isključio iz stranke.

Jambova Nezavisna lista i 2004. je pobijedila HDZ-e i osvojila vlast u Metkoviću, ali ovaj put na njegovoj Nezavisnoj listi nije bio Zoran Obšivač. Razlog je tvrde upućeni, izgubljeni posao na izgradnji muzeja Narona u Vidu.

Obšivač je dao najbolju ponudu za izgradnju muzeja, ali nije izabran jer je očito bio na krivoj političkoj strani. Tada je očito shvatio poruku, izabrao Lukinu stranku i s dolaskom HDZ-a na vlast na državnoj razini, njegova tvrtka je procvjetala. Postala je jedna od tri najveće građevinske tvrtke koja ima pune ruke posla na državnim poslovima.

Status: Ukradeno
Lokacija: Metković
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link

0 comments: