itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kralju prevara sve oprostili!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Alen Novaković, hrvatski kralj prevara, vlasnik više od 120 kaznenih prijava, nedavno uhićen zbog novih slučajeva prevara s nekretninama i pokretninama, nikad neće odslužiti dvije godine i dva mjeseca zatvora, na koliko je u Splitu pravomoćno osuđen još u ožujku 2004. godine. Zašto? Nastupila je zastara izvršenja kazne!

Nisu ga mogli poslati na služenje kazne jer je bio u pritvoru?!

Naime, u šest godina naš vrli pravosudni aparat nije uspio poslati Novakovića na izvršenje zatvorske kazne pa je došlo do zastare izvršenja. Da apsurd bude veći, Novaković je gotovo godinu dana u tom razdoblju bio više nego dostupan u splitskom pritvoru, no kako se radilo o drugim kaznenim predmetima, nije mogao biti upućen na služenje zatvorske kazne?! Tako su makar obrazložili na splitskom Županijskom sudu.

Apsolutna zastara izvršenja kazne nastupila je 23. ožujka 2010. godine, svega mjesec dana nakon što su Novakovića uhvatili zbog prevara na riječkom području. Sudac ga je spremio u pritvor, samo da bi mu u ćeliju poslali čestitku da ne mora izdržati dvije godine i dva mjeseca zatvora?! Kakav miljenik sistema.

Nejasno je ostalo kako se na sudu nitko nije sjetio da mu je kazna od dvije godine i dva mjeseca zatvora još aktivna mjesec dana. Mogli su mu bez problema ukinuti pritvor zbog novih prevara i konačno ga uputiti na služenje kazne. Ali eto, očito se nitko sjetio.

Tko je kriv?

Predsjednik Županijskog suda u Splitu Ante Perkušić kaže da je slučaj sasvim čist i da sud nema apsolutno nikakvu odgovornost za zastaru. Tko onda ima? Policija koja godinama nije uspjela pronaći Novakovića po tjeralici splitskog suda raspisanoj 2005. godine nakon što se nije javio na izdržavanje kazne? Što je najgore, nije ga samo splitski sud tražio. Za Novakovićem su tragali po nalogu još osam hrvatskih sudova!

Ostalo je nejasno i kako su Novakovića pustili iz pritvora 2004. godine zaboravivši činjenicu da ga trebaju poslati na služenje zatvorske kazne? Usto, dvaput su mu izašli u susret i odobrili odgodu izvršenja kazne. I tjeralicu su raspisali debelo prekasno, više od godinu dana nakon što je postalo jasno da Novakovića nema. Još je neko vrijeme bio u pritvoru, začudo neprimjetan za ljude koji se brinu o izvršenju kazne, a onda je nestao. Kao da je u zemlju propao.

Status: Banana republika
Lokacija: Split
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: