itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kvalitetnu obranu moći će imati samo mafijaši

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Odvjetnici traže od Hrvatske odvjetničke komore (HOK) da pokrene preispitivanje ustavnosti Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koji će se za slučajeve organiziranog kriminala i korupcije početi primjenjivati 1. srpnja. Smatraju da su kao branitelji u neravnopravnom položaju u odnosu na tužitelje, a da će kvalitetnu obranu prema tome zakonu imati samo bogataši, što među njihovom klijentelom podrazumijeva mafijaše i one koji su debelo korumpirani.

Neravnopravni su, kažu, u instrumentima koje u odnosu na tužitelja u tome procesu imaju na raspolaganju. Tako J. Novak navodi da obrana može pozivati svjedoke, ali nema nikakvu mogućnost prisiliti ih da se odazovu. Nadalje, vještake koji će izaći pred sud predlaže tužitelj, što podrazumijeva da će pozvati one koji mu više odgovaraju. Da bi im mogli kontrirati pred sucem, branitelji će morati provoditi svoja vještačenja, što će znatno povećavati troškove obrane.

Kao veliku manu ZKP-a odvjetnici ističu i nedefiniranost određenih pojmova. J. Novak ističe odredbu po kojoj se nezakonito prikupljeni dokazi ne mogu primijeniti, osim ako javni interes nije pretežniji.

– Što je javni interes, ne govori se – kaže J. Novak.

Njezina kolegica Višnja Drenški-Lasan također je zbog toga zabrinuta.

– Po kojim će se kriterijima javni interes prosuđivati u Zagrebu, po kojima u Rijeci, Osijeku ili Splitu? – pita V. Drenški-Lasan.

Status: Ozakonjeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link

0 comments: