itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Niži službenici i mito drmaju diplomacijom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Karijerni diplomat u 12 godina nanizao je izvrsne ocjene, ali nije napredovao. Njegov kolega u četiri je godine napredovao tri puta. Ovakvih slučajeva ima u Ministarstvu vanjskih poslova i na njih smo odlučili upozoriti - kaže sindikalna povjerenica u Ministarstvu vanjskih poslova Tuga Tarle, koja je na problem napredovanja, ali i zlostavljanja na radnom mjestu, upozorila i u sindikalnom biltenu koje prima članstvo. U biltenu su navedeni svi problemi u Ministarstvu, ali i prijedlozi kako ih riješiti: “revizija promaknuća kako bi se poništili učinci mita i nepotizma”, “eliminiranje zapošljavanja na bazi kronizma, klijentelizma”.

Neregularnih napredovanja ima: u prosjeku, u diplomatskim predstavništvima demokratskih zemalja radi najviše 30 posto političkih diplomata na najvišim funkcijama, dok u Hrvatskoj karijerni diplomati ne mogu niti doći do najviših funkcija. Zbog nenapredovanja karijernih diplomata u pojedinim misijama šefovi se ponašaju despotski, zlostavljaju one koji im se suprotstavljaju. Postoji jedna niža razina službenika koji rade po principu nuđenja gotovih rješenje nadređenima. Pojkedini šefovi mogu svojom lošom ocjenom, danom iz hira ili nekog animoziteta, zaustaviti nekog diplomata u napredovanju na duži rok.

Status: Na račun građana
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Meritokracija, Nepotizam
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: