itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: U Hrvatskoj više od 200 tisuća siromaha

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Paradoks je u tome što je Sanaderova Vlada vodila izrazito neoliberalnu politiku u vremenu kad je neoliberalizam dolazio u krizu, što se najbolje vidjelo kad je Sanader odbio SDP-ov prijedlog o porezu na dionice i dividende, a upravo su se iz tako prikupljenog fonda trebale financirati mjere za suzbijanje siromaštva. Umjesto da se išlo na smanjivanje razlika, one su se produbile, tako da u krizu ulazimo s izrazito nepovoljnim pretpostavkama.

Prema podacima FINA-e, ukupna dobit gospodarskih subjekata u Hrvatskoj s osam milijuna kuna 2003. godine porasla je na 25 milijuna kuna u 2007. godini, što znači da je rast profita u tom petogodišnjem razdoblju iznosio 300 posto, što pokazuje, prema Maleničinim riječima, da se doista nekim mjerama ekonomske politike kapitalu dao otvoren prostor.

Ali ako isključimo sezonske radnike, njih od 70 do 80 tisuća, stvarni porast broja radnih mjesta bio je samo od 30 do 40 tisuća. Dakle, profit je išao na osobnu potrošnju kapitalista, što dokazuje da su izuzetno dobro poslovali, jer nikad kapitalist neće ići u osobnu potrošnju ako dobro ne zarađuje – umjesto da se dio tog novca transformirao u mjere za suzbijanje siromaštva.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U provedbi

Link

0 comments: