itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: U 4 godine kupili nekretnine od milijun eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Smijenjeni direktor HZZO-a Većeslav Bergman i obitelj, supruga Dubravka, njihova starija kći Lana te umirovljeni punac i punica Milan i Magdalena Šimac u četiri godine njegova mandata na čelu te zdravstvene ustanove, od 2005. do 2009., kupili su nekretnine vrijedne približno milijun eura.

Prije dolaska u HZZO imao je jedan stan veličine 103 četvorna metra u Lastovskoj ulici u Zagrebu, za koji još uvijek otplaćuje kredit. Od 2005. postao je, uz suprugu, suvlasnik stana od 115 kvadrata na zagrebačkom Vrhovcu 28 i vlasnik građevinskog zemljišta u Zaprešiću. Uz jedan zajednički stan za koji su podigli kredit od 1,4 milijuna kuna, supruga Većeslava Bergmana postala je vlasnica dva stana, jednog u Palmotićevoj (78 m2) i jednog u Laurenčićevoj ulici (36 m2). Tu imovinu Dubravka Bergman stekla je tijekom 2007. jer ju je Bergman prijavio tek u imovinskoj kartici iz 2008.

Osim tih nekretnina, Bergman je u imovinskoj kartici iz 2008. prijavio i vlasništvo supruge nad pokretninama vrijednima 150 tisuća kuna te suvlasništvo nad zemljištem vrijednim 500 tisuća kuna, što nije prijavio u 2007.

Zbog imovine velike vrijednosti supružnici Bergman podmiruju goleme hipotekarne kredite, što je pravo umijeće s njegovom dužnosničkom plaćom od 11 tisuća kuna i plaćom supruge, privatne stomatologinje, od 14 tisuća kuna. Ukupni promet privatne ordinacije gospođe Bergman u 2007. iznosio je 650 tisuća kuna, što s obzirom na njenu plaću (u godišnjem bruto iznosu od 350 tisuća kuna), porez te troškove rada i materijala nije moglo donijeti značajniju dobit.

Pored toga uspjeli su, prema njegovoj konačnoj imovinskoj kartici, uštedjeti i 350 tisuća kuna.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

0 comments: