itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kao iz mafijaškog filma

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Bio je uspješan poduzetnik. Surađivao je s vodećim hrvatskim korporacijama, državnim tvrtkama i ustanovama. Njegova IT rješenja aplicirana su u sve najvažnije sustave ove zemlje. Slaven Kulić, menadžer, suvlasnik tvrtke SENSO IS i vlasnik tvrtke ITS Partner bio je nezaobilazna postaja za sva IT rješenja u privatnom i državnom sektoru.

A onda se, poput kule od karata, prije desetak dana sve srušilo kada ga je policija uhitila i kazneno prijavila zbog pokušaja iznude. Iza šture, neslužbene policijske informacije kako je Kulić “u više navrata kontaktirao direktora sektora Financijske agencije (FINA) sugerirajući mu da promijeni rezultate natječaja”, krije se zapravo prava drama koja se 24. travnja navodno odvijala u Boćarskom domu, točnije u prostorijama tvrtke SENSO IS na Prisavlju 2.

Kulićeve tvrtke, naime, višegodišnji su poslovni partner FINA-e i njihova poslovna rješenja često su pobjeđivala na unosnim FINA-inim natječajima. No, ovaj put nije bilo tako. FINA je izabrala konkurentsku tvrtku KING ICT. Riječ je o poslu teškom dvanaest milijuna kuna. Kulić nije bio zadovoljan takvim ishodom. U njegovim očima, taj novac već mu je bio u džepu. Odakle sad druga tvrtka?

Stoga se obratio Vedranu Grbčiću, ključnom čovjeku Financijske agencije za informatičke poslove. Prema onome što je Grbčić ispričao policiji, a oni ugradili u kaznenu prijavu protiv Kulića, razgovor nije bio nimalo ugodan. Dapače, Grbčićev iskaz kao da je iz nekog američkog mafijaškog filma.

- Moraš izmijeniti natječajnu dokumentaciju za onaj posao nabave računalne opreme i programa - naredio mu je navodno direktor ITS partnera. Grbčić, iznenađen takvim pristupom, uzvratio mu je da to ne može učiniti. Kulića takav odgovor nije zadovoljio. Rekao je FINA-inom direktoru da ga očekuje na sastanku u prostorijama jedne od svojih tvrtki, na Prisavlju, zapravo, u Boćarskom domu. Grbčić se, tko zna zašto, odazvao. Možda je htio smiriti poslovnog partnera, objasniti mu da ovaj posao nije dobio, ali možda već na idućem natječaju bude najpovoljniji... Došao je, a Kulić ga je uveo u prostoriju za sastanke. Tamo su već bila dvojica muškaraca.

- Ostani ovdje - rekao je Kulić direktoru FINA-e, pa napustio prostoriju. Muškarci su ubrzo objasnili zašto su ovdje.

- Nisi ispunio obaveze prema Kuliću i sada ćeš vidjeti - krenuo je obračun.

Batinaši su, prema Grbčićevom iskazu, počeli FINA-inom direktoru prijetiti, govoriti mu da će mu razbiti stolicu, bocu na glavi. Jedan od njih u ruci je držao pištolj. Rekli su da im nije problem “riješiti ga”, jer su već pretukli stotine ljudi. Otišli su i ostavili Grbčića koji je premro od straha za život.

FINA-in direktor nije vjerovao što mu se događa. Došao je na jedan od stotine dosadnih poslovnih sastanaka, a sada mu dva batinaša prijete i to usred Zagreba, na metar od drugih poslovnih prostora, autoškola, sportaša...

Direktor nije stigao ni posložiti svoje misli, a u prostoriju se vratio Kulić.

- Tako ti se radi posao! Nadam se da ti je sada jasno što moraš napraviti! - naredio mu je. A onda potanko objasnio što, zapravo, od njega očekuje.

Ukratko, Kulić je FINA-inog direktora zatražio da iskoristi svoj utjecaj i nadležnima kaže da tvrtka ITS partner mora dobiti posao. No, otišao je i korak dalje pa je Grbčiću, prema onome što je ustrašeni direktor kasnije ispričao policiji, rekao da ubuduće nijedan posao “težak” od devet milijuna kuna na više ne smije biti raspisan bez njegovog znanja!

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|

1 comments:

Anonimno kaže...

Super scenarij za mafijaški film, samo što se nitko ne pita tko ga je napisao. Sigurno ne onaj na čiju je štetu, ali propaganda je odradila svoje. Informirajte se radije tko je profitirao ovakvim scenarijem (u prijevodu: tko je dobio posao na natječaju).