itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kumovi - Premijer je bezgrešan

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

"Ne znam!", bio je odgovor kojeg je zbunjenom novinaru državne kazahstanske novinske agencije dao Joško Klisović odgovarajući na sasvim normalno pitanje: da navede u što bi sve Kazahstanci mogli investirati u Hrvatskoj. Zašto je pitanje bilo sasvim normalno? Pa zato što je Klisović bio voditelj službenog posjeta hrvatskog GOSPODARSKOG izaslanstva u Kazahstanu i zato što je zamjenik ministrice vanjskih poslova i zato što predstavlja gospodarstvo Hrvatske!

Klisović je nemuštim odgovorom pokazao da nema pojma o tome zašto se uopće ondje našao, tko ga je poslao i što dovraga radi u toj zemlji o trošku hrvatskih poreznih obveznika.

"Treba više vremena da bih vam pribavio više informacija o širem području interesa za kazahstanske gospodarstvenike u Hrvatskoj", rekao je Klisović kazahstanskom novinaru. Klisović je odgovorio kao čovjek koji ne dolazi iz Hrvatske čija se Vlada javno reklamira kao ona kojoj je stalo za svaku stranu investiciju i kao netko sasvim bahat tko će na kraju bez i jednog dana zakašnjenja primiti visoku plaću. Bez obzira da li je zaslužio ili nije.

Još je smiješnije njegovo današnje "izmotavanje" da je krivo interpretiran jer mu je postavljeno pitanje za zamislite  "hrvatske tvrtke" a ne općenito, pa je rekao "da još mora vidjeti" a ne da "ne zna"!?  Pa zašto je onda uopće išla u tu zemlju grupica ljudi koja se nazvala hrvatsko gospodarsko izaslanstvo?

Tko dirne u kuma, dirnuo je gazdu Milanovića!

Inače Klisović se diplomacijom bavi već gotovo 20 godina, gospodarstvo mu nije nepoznato jer je osim iskustva u državnom MVPEI, bio i glavni tajnik privatne Atlantic grupe. Strana izaslanstva i putovanja ima u "malom prstu" jer je bio predstojnikom Ureda predsjednika Ive Josipovića. S takvom biografijom "diplomate od formata" i čovjeka svjesnog aktualne gospodarske krize svatko normalan pitanje kazahstanskog novinara "gdje ulagati" dočekao bi s oduševljenjem. Ali ne!

Mislite da će netko iz Banskih dvora pozvati Klisovića na odgovornost? Mislite li da će se povući pitanje njegove smjene i kompetencije?  Ma neće. Ne vidimo jednostavno ministra u ovoj Vladi koji je spreman ući u konflikt s premijerom Zoranom Milanovićem budući da je Klisović njegov kum i budući da je odlazak Klisovića iz Pantovčaka u Ministarstvo vanjskih poslova bila osobna premijerova želja. A premijer je, jelte, bezgrešan.

Uostalom što je s tim kumovima u Hrvatskoj? Osim Milanovića ni predsjednik Josipović nema ništa protiv kumstva.

"Bitno da je on stručan i moralan!", rekao je nedavno predsjednik države o imenovanju Željka Rogošića na funkciju glavnog urednika HTV-ovog prvog programa. Podsjetimo, njega je imenovao njegov kum, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Činjenica da se na jedno od čelnih mjesta postavlja čovjek koji je dokazano falsificirao svoju službenu biografiju, nikoga od vladajućih ne uzbuđuje.

Kum Rogošić je napisao da je uređivao Slobodnu i Nedjeljnu Dalmaciju da bi na kraju ispalo da to nije istina. Rogošić je službeno objasnio da je htio reći da je "mogao biti" urednikom ali nije. Sljedom takve logike, odnosno želje hrvatske dalekovidnice koja i dalje želi poštovati kult nevjerodostojnog državnog medija koji se samo predstavlja kao javan i neovisan mogli bi dočekati središnju informativnu emisiju o danu "kakav je mogao biti".

Josipović nema problema ni sa svojim kumom Ustavnim sucem Ivanom Matijom koji također ima problema s biografijom. No, za razliku od slučaja Milanović-Klisović i Radman- Rogošić ni Matija ni Josipović nikada nisu govorili o svojim vezama, iako smo im pitanje o kumstvu postavili više puta. Pa i Ustavnom sudu.

Ni aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nema problema s kumstvom bez obzira što ga na to podsjećaju gotovo svi njegovi politički protivnici u predizbornoj kampanji kao i dio hrvatske javnosti. I tako redom; primjeri se nižu od izbora u Državno sudbeno vijeće, upravne i nadzorne odbore i ostala tijela. Primjera koliko hoćete. Kad smo kod sramoćenja u svijetu, ne možemo se, a ne sjetiti sličnog gafa "kuma" Jandrokovića bivšeg šefa hrvatske diplomacije i njegova jednako zbunjenog "which two chapter".

Sve u svemu recentna hrvatska politička povijest puna je negativnih primjera o kumstvu, no čini se da baš ništa nismo o tome naučili. Optužuje se HDZ za propast Hrvatske u sljedećih deset godina, a spremno su se preuzeli njihovi maniri - od bahatosti, stranačkih kadroviranja i nespremnosti za promjene.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link|

0 comments: