itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Korupcija na Ekonomiji u Osijeku

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Za razliku od svojih kolega, student Ekonomskog fakulteta u Osijeku H. P. ispit nije rješavao u učionici. Popunio ga je kod kuće i dobio, naravno, prolaznu ocjenu. Platio ju je, sumnja se, gumama koje su osvanule na automobilu profesora Gorana Marijanovića.

Upravo je Marijanović, vjeruju istražitelji, zamolio kolegu Branimira Dukića da ovoga pusti na ispitu. Dukić je studentu potom predao prazne testove, a ovaj ih je, popunjene, vratio sutradan. "Posao" se odrađivao preko posrednika Ivana Vukadinovića, od travnja do srpnja 2011. godine.

Sređivali su se tako, otkrivamo, ispiti na osječkoj ekonomiji 2010. i 2011. godine. Petero sadašnjih i bivših profesora i jedan asistent toga fakulteta, zatim 21 student te 12 posrednika uhićeno je početkom travnja u USKOK-ovoj akciji Indeks. U istražnom zatvoru završili su tada profesori Miljenko Crnjac, G. Marijanović i njegov asistent Dražen Ćućić te posrednici I. Vukadinović i Zvonko Šarlija. Uhićeni su bili i profesori Blaženka Hadrović Zekić, Anka Mašek Tonković te B. Dukić.

Prolazne ocjene iz čak dva Marjanovićeva predmeta bez "otvaranja usta" na ispitu dobio je, sumnja se, student I.S. Marijanović mu je, po tome, izdiktirao pitanja u svom kabinetu, no na ispitnom se roku ovaj – nije pojavio. Profesor ga je ponovno pozvao u kabinet, upisao dvojke i rekao mu neka samo formalno izađe na ispit.

Cijenu dvaju ispita za jednu studenticu Marijanović je, sumnja se nadalje, ispisao na papir te ga predao posredniku Zvonku Šarliji, koji se poslije vratio s novcem.

Ivan Vukadinović bio je najčešći "link" s Marijanovićem, koji je upisivanje ocjene nekoliko puta davao u zadatak svom asistentu Ćućiću. Znao je Marijanović i "urgirati" kod drugih profesora pa je jednom za posredovanje "zaradio" prase i janje. Nudili su mu i mobitel iPhone 4, vrijedan tisuću eura, no ne zna se je li ga i dobio, iako je nekoliko puta podsjećao na to obećanje.

Plaćanjem se spašavala i fakultetska godina. Upute budućim ekonomistima bile su jasne – nisu smjeli predati prazan papir na ispitu ili su se na njemu trebali "pojaviti samo formalno dvadesetak minuta". Bilo je onih koji su samo poslali indeks, profesora nisu ni vidjeli.

Bez ispisana ijednog slova, ispit je prošao i sin poznatog osječkog poduzetnika.

Na popisu osumnjičenih našao se i umirovljeni odvjetnik Antun Radman. Na njegovu su zamolbu, smatra USKOK, Marijanović i Ćućić dali prolaznu ocjenu studentici Ž.Š. kako ne bi morala upisati fakultet po bolonjskim pravilima.

Tipkale znanstvene radove

Među posrednicima je, nadalje, jedan ugledni poduzetnik. "Usosila" su ga, navodno, vlastita djeca, moleći ga da njihovom prijatelju sredi ocjenu kod Marijanovića kako ne bi pao godinu.

Nije se svaki sređeni ispit, kako se čini, plaćao novcem ili u naturi, nego su profesori znali moliti jedni druge za uslugu. Četiri su studentice, pak, prepisivale znanstvene radove za profesora Miljenka Crnjca pa su zauzvrat dobile ocjenu više. "Pomagačica" u tipkanju I. K. predala je prazan papir pa je ocjena više za nju značila ujedno i prolaz na ispitu.

Najveći iznos koji se spominje jest 1800 kuna, za dvojku iz "još neutvrđenog predmeta". 

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Osijek
Opseg: Pseudo-intelektualna elita
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|