itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ambijent u kojem je nasilje prihvatljivo

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Mladež HDZ-a reagirala je na jučerašnji incident na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje je nepoznati počinitelj "zapaljivim predmetom napao štand na kojemu su se prikupljali potpisi" za raspisivanje referenduma o unošenju odredbe u Ustav prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

"Tom prilikom jedna je volonterka zadobila opekline, a plamen je zahvatio promidžbene plakate i bicikle koji su se nalazili u blizini", pišu iz HDZ-a. "Smatramo da su ovakvi događaji izravni napadi na demokratsko pravo svakog pojedinca i udruge da participira u društvenom i političkom životu te shodno tomu tražimo najhitriju reakciju nadležnih institucija u pronalaženju i kažnjavanju počinitelja ovog gnjusnog čina", dodaju iz Mladeži HDZ-a.

"Tražimo primjerenu reakciju i osudu cjelokupnog državnog vrha"

"Demokratsko je pravo svih naših građana da se izjasne o svim važnim društvenim i političkim pitanjima te da aktivno sudjeluju u demokratskim procesima.
Stoga ovom prilikom tražimo primjerenu reakciju i osudu cjelokupnog državnog vrha, predsjednika, premijera i predsjednika Sabora kao i istaknutih predstavnika udruga civilnog društva da bi zajedničkim snagama maknuli mržnju, netoleranciju i nasilje s naših ulica, kao što je i primjereno zemlji koja je na pragu ulaska u zajednicu europskih država", zaključuju iz Mladeži HDZ-a.

Upozoravaju i da je smo od samog početka prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma svjedoci "neviđenih verbalnih i fizičkih napada na volonterke i volontere građanske inicijative 'U ime obitelji'.

O napadu je priopćenje poslala i Obiteljska stranka koja traži da se napadače tretira kao osobe "koje ometaju izborni proces, a one koji uništavaju ili oštećuju isprave kao osobe koje uništavaju izborne isprave". U priopćenju koje potpisuje predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović stoji kako su u hrvatskom društvu neprihvatljivi "Fizički napadi na mjesta koja su određena za prikupljanje potpisa za referendum Građanske inicijative 'U ime obitelji' te na volontere". "Pozivamo nadležna tijela, a osobito policiju, da posebnu pozornost posveti skupinama od kojih bi mogle dolaziti organizirane i nasilne aktivnosti u ometanju hrvatskih državljana u slobodnom iskazivanju svoga mišljenja i uvjerenja te da jamče sigurnost volonterima i potpisnicima", zaključuju iz Obiteljske stranke.

====

'Isus voli pedere' - napisao je to na plakatu građanske inicijative jedan od prolaznika koji je glumio da želi potpisati peticiju na štandu u Hrgovićima na Jarunu, u neposrednoj blizini Crkve Svete Mati slobode. Drugi je pak divljak prišao štandu i poderao listu s već prikupljenih 39 potpisa, dok je treći prišao štandu i išarao dvije liste. Napadači su u svim situacijama bili puno hrabriji dok su se na štandovima nalazile isključivo volonterke.

Provokacije su zabilježene i u ponedjeljak ujutro na Trgu bana Jelačića.

- Prvo su došle dvije cure ispred štanda s očitom namjerom da provociraju te su se ljubile ispred nas. Onda su nam uzele olovku i počele upisivati na liste riječi 'lesbian' i htjele su nam to pošarati papire. Kad sam vidjela da žele uništavati papire, uzela sam im olovke i onda su samo otišle, nisu dalje radile probleme. Po njihovom razgovoru, zaključila sam da je riječ o Francuskinjama. No, nakon njih, došla je još jedna grupa u kojoj su bili pretežito muškarci. Došli su s kamerom i snimali ljude koji su potpisivali peticiju te su im dobacivali i provocirali ih. Nama su također svašta dobacivali, ali mi nismo obraćali pažnju na njih jer je na štandu bilo jako puno građana koji su željeli potpisati peticiju - ispričala nam je jedna od volonterki koja je jučer radila na Trgu.

Nakon ovakvih incidenata, dio volontera je u strahu i boje se daljnjih napada.

- Sad se vidi tko je netolerantan u hrvatskom društvu, tko potiče na mržnju i tko je spreman i fizički napadati neistomišljenike - komentirali su članovi građanske inicijative 'U ime obitelji'. Isto tako smatraju da bi, da je slučajno situacija obrnuta te da su napadnuti pripadnici homoseksualne zajednice i to u trenutku dok prikupljaju potpise za neki referendum, cijela država i svi ministri bili na nogama.

U samo dva dana građanska inicijativa 'U ime obitelji' prikupila je skoro 200 tisuća potpisa, a za raspisivanje referenduma potrebno im je 375 tisuća potpisa. Takav odaziv građana očito nekom smeta pa je zabilježeno nekoliko napada na štandove. S obzirom na učestalost tih napada, kao i na pojedine Facebook stranice na kojima se otvoreno poziva na uništavanje štandova građanske inicijative 'U ime obitelji', može se zaključiti da je vjerojatno riječ o organiziranim akcijama.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: