itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sutkinja prošla bez kazne za prevaru

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Županijski sud u Zagrebu drugi je put ukinuo presudu višoj sudskoj savjetnici u zemljišno-knjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog suda Željki Majtanić, koja je proglašena krivom i osuđena na godinu i pol zatvora jer je u razdoblju od svibnja do 10. kolovoza 1999. godine tvrtki Palma, čiji su djelomični vlasnici bili Nikica Jelavić i Zoran Pripuz, nezakonito upisala vlasništvo nad vrijednim nekretninama u Klaićevoj ulici.

Drugostupanjski sud ukinuo je presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje samo desetak dana prije nego što je u predmetu nastupila apsolutna zastara pa je tako postupak protiv Majtanić obustavljen, a nitko neće odgovarati za nezakonito upisivanje vlasništva.

Majtanić je i u prvom postupku okončanom u svibnju 2006. proglašena krivom za zloupotrebu položaja i ovlasti i krivotvorenje isprava, a Županijski sud ukinuo je tu odluku navodeći da sud mora ponovo ispitati svjedoke iz zemljišno-knjižnog odjela na okolnost kolanja spisa i načinu rada u Gruntovnici. Kada je ponovljeno suđenje započelo, tužiteljstvo 24. siječnja 2008. godine mijenja optužnicu i Majtanić se prema novoj izmijenjenoj optužnici teretilo za teže kazneno djelo za što više nije bio nadležan Općinski kazneni sud, nego Županijski sud. Međutim, kada je sutkinja Dubravka Čošić, koja je vodila taj predmet, spis proslijedila na Županijski sud, on se proglasio nenadležnim.

Drugi razlog zbog kojeg je drugostupanjski sud ukinuo osuđujuću presudu Željki Majtanić jest i to što Županijski sud smatra da nije utvrđeno tko je točno oštećena strana u postupku, odnosno tko je oštećen nezakonitim upisom vlasništva nad pet zgrada i dvorištem u Klaićevoj. Naime, radi se o općenarodnoj, odnosno nacionaliziranoj imovini pa je prvostupanjski sud u presudi zaključio da je oštećen Grad Zagreb. Međutim, u činjeničnom opisu navodi se da je oštećena strana knjižni prednik pa viši sud smatra da nije jasno tko je titular pretrpljene štete. Knjižni prednik je osoba koja je u času podnošenja prijedloga ili provedbe upisa upisana kao vlasnik zemljišta ili nositelj prava. Zanimljivo je da je predstavnica Grada tijekom suđenja izjavila da Zagreb nije oštećen nezakonitim upisom iako je riječ o općenarodnoj imovini.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link

0 comments: