itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: HEP bez natječaja dodijelio posao stoljeća

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Premda ministar Božidar Kalmeta kaže da HEP nije leglo lopovluka, svakim danom se otkriva sve više financijskih afera, a zadnja među njima tiče se austrijsko-hrvatska tvrtke CEMP d.o.o. koja je od HEP-a bez natječaja i propisanih kriterija u ožujku ove godine dobila Prethodnu elektroenergetsku suglasnost (PEES) za gradnju vjetroelektrana kapaciteta 100 MW.

Kako otkriva Jutarnji list, ista je tvrtka u prosincu 2006. već dobila HEP-ovu suglasnost za gradnju vjetroelektrana od 40 MW te sada raspolaže potencijalom od 140 MW, što je jednako snazi polovice nuklearke Krško.

Da bi stvar bila za Hrvatsku još i nepovoljnija, država daje 90 eura za Mwh, što je dvostruko više nego igdje u Europi, a time je koncernu CEMP, čiji su vlasnici domaće tvrtke HEP i Dalekovod te austrijske Vebund i Bewag, mimo natječaja zagarantirano mjesto drugog najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj.

Jutarnji list u svom istraživanju zaključuje kako će u idealnim uvjetima rada od 3000 sati godišnje, po garantiranoj cijeni otkupa, konzorcij ostvarivati prihod od najmanje 35 milijuna eura godišnje! Država pritom ima obvezu otkupa proizvedene struje nekoliko godina unaprijed.

Tvrtka Eko Energetski Konzalting iz Zagreba dobila je od HEP-a bez natječaja posao gradnje vjetroelektrana vrijedan 20 milijuna eura godišnje", tvrdi Jutarnji list u današnjem izdanju u kojem podsjeća kako je suvlasnik tvrtke EKO Ante Ćurković, direktor HEP-ova Sektora za strategiju, planiranje investicija i korporativni razvoj.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link

Link

2 comments:

Anonimno kaže...

Ukupna vrijednost Businessa - "koncesija" za instalaciju tj. realiziranje Vjetroelektrana ukupne snage od 535 Megawata - iznosi oko 963 Milijuna Eura. Instalacija 1 Megawata košta 1,8 Milijuna Eura. Vrijednost ovog Businessa - bez realiziranja - samo sa ishođenim građevinskim odobrenjima i sa Elektro-Energetskoj-Suglasnosti ((EES : koju je Ante Ćurković svojoj Familiji (sin, kćerka, zet, Dalekovod, HIS....) još 2009 godine u funkciji Direktora HEPa ebezbedio) iznosi oko 80 Milijuna Eura. Na Europskom tržištu se prodaje Projekt Vjetroparka sa potrebnom Dokumentacijom za 150.000 € po Megawatu. Jutarnji List je več 08.09. 2009 izvjestio javnost pod nazivom "Zetu direktora HEPa posao bez natječaja". Tu je bila riječ o poslu vrijednom 20 Milijuna Eura. U to vrijeme ta vijest nikog nije interesirala. Činjenica je da se ne radi o poslu vrijednom 20 Milijona Eura več o poslu vrijednom 963 Milijuna Eura. Posao sakriven u konglomeratu i mreži poduzeća u vlasništvu i/ili pod kontrolom Ante Ćurkovića..............................!! Ovde nisu uzete u obzir lokacije Vjetroelektrana koje su takođe od 2009 godine u vlasništvu HEPa ukupne snage od 183 Megawata i koje imaju ukupnu vrijednost od 330 Milijuna Eura.

Anonimno kaže...

Na svojoj posljednjoj sjednici u ovom sazivu USKOK če morati razmatrati moguču istragu protiv bivšeg Direktora HEPa, Ante Ćurkovića, njegovog sina Tomislava i poslovnih partnera – među ostalim – DALEKOVOD i poduzeča HIS d.o.o. iz Varaždina /Ljubljane, koje se optužuje za korupciju, odnosno organizovani kriminal.

Nakon gore navedene informacije koju je WikiCro objavio 09.03. o.g. i koju je ustupio Hrvatskoj Javnosti – između ostalog: Globusu, Nacionalu, Jutarnjem Listu i Večernjem Listu a koja do sada nije vodila objavi i informiranju javnosti – nameče se pitanje: Ko to štiti gospodina Antu Ćurkovića i dali su Hrvatski Mediji i dalje u službi Politike i Pravosuđa ? Na ovo pitanje će Hrvatska Vlada i Europska Komisija za Monitoring morati dati odgovor javnosti !
Kako je istu dokumentaciju dobio i USKOK postavlja se istovrijemeno i pitanje, dali je USKOK otvorio istragu i dali barem jedna Hrvatska Institucija radi svoj posao !?