itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ne da vam se učiti za ispit?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Studenti zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta koji mogu odvojiti 4000 kuna za dva ispita mogu si priuštiti da cijelu godinu na tim kolegijima ne rade ništa: dovoljno je da tijekom ljeta upišu Međunarodnu ljetnu školu na tom fakultetu, nakon 15 dana redovitog pohađanja nastave uplate novac i pristupe ispitu na kojem je prolaznost gotovo 100-postotna.

To je legalna prodaja ispita koju nitko ne preispituje - kaže naš sugovornik s Ekonomskog fakulteta.

Međunarodna ljetna škola pokrenuta je prije dvije godine, a voditeljica joj je profesorica statistike dr. Ksenija Dumičić. Na njoj se, u skraćenom obliku, tijekom tri tjedna predaju gotovo svi predmeti koji su inače redovni i izborni kolegiji na tom fakultetu.

Ljetnu školu mogu pohađati i redovni studenti Ekonomskog fakulteta, koji mogu upisati najviše dva kolegija, a ocjena iz ispita upisuje im se u indeks!

Mogu polagati predmete s tekuće godine koje, primjerice, nisu uspjeli položiti na redovnom roku ili čak s godine koju tek planiraju upisati.

Honorari predavačima su mnogo viši od uobičajenih. Voditeljica škole si je, prema našim informacijama, prošle godine isplatila honorar od nevjerojatnih 197.000 kuna bruto!

Studenti masovno odlaze na teže ispite, poput matematike i statistike, koji na redovnim rokovima imaju prolaznost od 10 do 30 posto, a u Ljetnoj školi gotovo 100 posto, kaže naš izvor.

Gotovo je nemoguće pasti ispit na Ljetnoj školi. No, za one koji ipak uspiju organizira se i drugi rok, na kojem u pravilu svi prođu - kaže naš sugovornik.

Iako ne barata točnim podacima, Ljetna škola, kaže, prošle je godine uprihodila najmanje 3,5 milijuna kuna. U skladu s tim, i honorari predavačima su mnogo viši od uobičajenih. Voditeljica škole si je, prema našim informacijama, prošle godine isplatila honorar od nevjerojatnih 197.000 kuna bruto!

Doista mi je grozno da mi se moj kolega, koji skupi 4000 kuna, cijelu godinu smije dok ja učim, a on za nekoliko tjedana sjedenja na predavanjima lijepo položi dva najteža ispita - kaže student.

Upozorava kako ih je ove godine Fakultet neizravno uputio da ispite polože u Ljetnoj školi.

- Ukinuli su nam redovni rok u travnju s obrazloženjem da se pripremaju za Ljetnu školu - kaže student.

Dr. Vladimir Čavrak, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta, u cijeloj priči ne vidi ništa sporno:

- I privatne se škole hvale da imaju 100-postotnu prolaznost, zašto je ne bismo imali i mi?

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Pseudo-intelektualna elita
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: