itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Marijan Hanžeković i odvjetnički lobi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

JURIS PROTECTA

Udruga za unapređenje pravosuđa u RH

Metalčeva 3, 1000 Zagreb; tel. 01-3020 066; faks; 01-3096 199; e-mail: juris.protecta@gmail.com

U Zagrebu, 3.12.2009.

KAZNENI POSTUPAK ZBOG KLEVETE; VERBALNI DELIKT PONOVO AKTUALAN!

Novo ročište i donošenje presude:

ponedjeljak, 7.12.2009. u 12.45 sati, sudnica br. 207/II

Općinski građanski sud u Zagrebu, Ilica 207 (križanje Ilica-Selska)

Na privatnu tužbu Marija Hanžekovića, jednog od čelnih osoba Hrvatske odvjetničke komore, pokrenut je kazneni postupak protiv predsjednika udruge JURIS PROTECTA zbog klevete. Inkriminirana djela objavljena su na portalima „dnevnik“ i „necenzurirano“ prije više od 2 godine:



1. http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nasi-odvjetnici-deset-puta-skuplji-od-njemackih.html
2. http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=1



U tužbi se doslovno navodi:

„ .. iznio da postoji odvjetnički lobi koji predvodi Marijan Hanžeković, a koji je uspio zaustaviti proces izrade prijedloga zakona o odvjetničkim tarifama, kao i da je Marijan Hanžeković kao predsjednik Hrvatske odvjetničke komore zloupotrijebio svoje ovlasti do krajnjih granica, te uspio izlobirati čelne ljude HUP-a zbog čega je smijenjen dotadašnji predstavnik HUP-a u radnoj skupini“.

Kako možete i sami provjeriti na gornjim linkovima, radi se nedopuštenoj motaži tekstova. Tako u izvorniku Izviješća stoji: „ Drugim riječima Hrvatski sabor je prenio zakonodavne ovlasti na jedno interesno (cehovsko) udruženje. Hrvatska odvjetnička komora na čelu s njezinim predsjednikom Marijanom Hanžekovićem zloupotrijebila je ove ovlasti do krajnjih granica, na taj način što je odredila apsolutnu pojedinačnu visinu odvjetničkih tarifa dvostruko većom od naknade njemačkih odvjetnika, a broj obračuna takvih naknada nije ograničen. ...Iz tog Proizlazi da odvjetnici u siromašnoj Hrvatskoj (kod vrijednosti spora od 600,000,00 EUR) zarade 10 puta više od svojih kolega u Njemačkoj“.

Kada bi navodi tužbe i bili istiniti, a što nisu, nije vidljivo kako bi ti navodi mogli štetiti časti i ugledu tužitelja. Naime on kao čelni čovjek Hrvatske odvjetničke komore ima upravo zadaću lobirati (zagovarati) interese odvjetnika. Tekst označen zelenom bojom je stvarni tekst „Izvješća o pravosuđu“ i on je istinit. Tekst označen žutom bojom nije istinit i nije istovjetan s tekstom iz Izvješća, ali također nije daleko od istine. Zastara je nastupila nakon proteka vremena od 3 mjeseca od objave. Tužitelj tvrdi da je doznao za sporni tekst tek krajem svibnja ove godine, što je neistinito.

Obzirom na nepredvidivosti hrvatskog pravosuđa, moguć je svaki ishod. Stoga Vas pozivam da nazočite ročištu, informirate javnost, pokažete svoj interes i solidarizirate se za slobodu izražavanja u Hrvatskoj, koju ekonomski moćne skupine ugrožavaju. Solidarizirajte se sa žrtvom, kako uskoro ne biste i sami postali žrtva.

U kojoj mjeri odvjetnički lobi zatire slobodu mišljenja najbolje dokazuje najnovija presuda Disciplinskog suda HOK-a, kojom je osuđena poznata odvjetnica Doris Košta na kaznu od 25.000,00 kn samo zbog toga što je izrazila svoje mišljenje o potrebi zakonskog reguliranja odvjetničkih tarifa.

Status: Pravosuđe
Lokacija: Zagreb
Opseg: Sloboda Mišljenja
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: Moćno pravo

0 comments: