itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kosor: E, sad mi je dosta!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Kako neslužbeno doznajemo, samo sat vremena nakon završetka emisije premijerka je osobno nazvala Renata Kunića v.d. glavnog urednika Informativnog programa, zaprijetivši mu tužbom ukoliko u nedjeljnom središnjem 'Dnevniku' ne objavi demanti.

Da se Kosor i njenim pomoćnicima nije dopao Pilsel koji se odjeven u majicu s natpisom 'Roba s greškom' - trudio što vjernije utjeloviti predsjednicu vlade dalo se naslutiti još tijekom trajanja 'Nedjeljom u 2'.

Tada je, kažu nam s HTV-a, novinarka Informativnog programa po skroz drugom poslu pokušala dobiti informaciju od glasnogovornika Vlade, ali je umjesto odgovora dobila spuštanje slušalice uz komentar da novinari televizije koja prikazuje takvo smeće ne trebaju drugo ni očekivati.

No, pravi urnebes nastao je u nedjelju oko 16 sati, kada je, priča se po HTV-u, premijerka osobno nazvala Renata Kunića. - Igrokaz koji su Stanković i Pilsel izveli u 'Nedjeljom u 2' ispod je svake razine! Zahtijevam da se sve demantira u središnjem 'Dnevniku'! - zatražila je Jadranka Kosor, spočitavajući uredniku prilog u kojem, istakla je, nema druge strane.

====

Slučaj, naravno, već je internacionaliziran. Obavještavam kolege iz Reportera bez granica i drugih asocijacije s kojima surađujem ili u kojima sam član a telefon mi od 15 sati neprestano zvoni. Engleske kolege, na primjer, zanima kako to i da li je točno da hrvatska premijerka, prema iskazu Momira Drobca, živi u stanu kojeg je obitelji Drobac otela država, konkretno, zloglasna Stambena komisija MORH-a.

Nekima se od kolega dopao dio jednog mog prethodnog teksta koji glasi ovako: ‘’Kako je riječ o ženi u čije su srce stali svi betežni, svi jadni, svi poniženi branitelji i prognanici, za deložiranog Branislava, jednostavno nije bilo mjesta. Jadranka ili mama, pozvale su snage reda, koje su bolesnom mladiću, vjerojatno pristojno objasnile kako je Komisija za hrvatsku čistoću utvrdila da to nije više njegov stan…

Osobno, mojoj sugrađanki Jadranki Kosor želim skrenuti pažnju, pošto je nedavno bila u privatnoj audijenciji kod Pape Benedikta XVI. i pošto je izjavila da ju je taj susret ohrabrio i osokolio, da pred svima nama stoji zahtjev za obraćenjem.

U latinoameričkoj teologiji oslobođenja, u kojoj sam se kao teolog i kršćanin oblikovao, to se obraćenje sastojalo u opsežnijem i boljem služenju siromašnima i žrtvama te u suprotstavljanju njihovim tlačiteljima i ubojicama kako bi se tim siromašnima i žrtvama pružila zaštita.

Ubijeni nadbiskup San Salvadora, Oscar Romero, je govorio ovako: ‘’Moja je zadaća ta da posvuda skupljam žrtve grozota, leševe i da utiješim ponižen i žrtvovan narod’’. Zašto tražim i očekujem suzu Jadranke Kosor za Branislava Drobca i ispriku i pomoć države za Momira Drobca? Jer na mogu pojmiti moje kršćanstvo, a mislim da bi to trebalo vrijediti i sva sve nas koji se tako deklariramo, ako to nije iz perspektive žrtava, ako to nije u kontekstu Kristova umiranja na križu i to za svaku pojedinu ljudsku sudbinu.

====

Nezadovoljan što Jadranka Kosor ne želi biti njegov gost, urednik Aleksandar Stanković zamolio je Pilsela da se pretvara da je on premijerka pa da mu odgovori na nekoliko pitanja.

– Nema problema, ali nemam broš – negodovao je Pilsel, a potom dodao kako ima nešto bolje, raskopčao košulju i pokazao majicu s natpisom “roba s greškom”.

Potom je Stanković pustio prilog o Momiru Dropcu, čovjeku u čijem stanu od 90 četvornih metara u Šeferovoj ulici danas živi premijerka, a iz kojeg je, zajedno sa svojim bratom prisilno iseljen 1995. godine. U potresnom prilogu M. Drobac priča kako mu se nedugo nakon iseljenja iz stana brat ubio skočivši sa 14 kata te opisuje svoj sadašnji život bez struje, vode, bez posla,...I tada je počeo intervju.

- Bi li vi dobili stan braće Drobac da u to vrijeme niste otišli iz medija u politiku? – pitao je Stanković, a Pilsl je glumeći Kosor rekao – teško, vrlo teško.

– Kako to da ste dobili stanarsko pravo na veći stan, kada taj institut tada nije postojao i kako to da ste dobili stan od 90 kvadrata, a imali ste pravo na 50 - ispitivao je Stanković. A Pilsl je objašnio da je taj stan “zaslužila jer je napravila puno za ispaćeni hrvatski narod zbog čega ju je i Tuđman prigrlio.”

– Možda to nije bilo u redu, ali voljela bi da nisam bila jedina privilegirana – odgovarao je Pilsl i dodao da će učiniti sve da se država oduži Momiru Dropcu na što je Stanković rekao da je kao i Mesić oduševljen ovakvom premijerkom.

Pilsel je, ne više glumeći premijerku, istaknuo i da se nada kako će na cijeli ovaj slučaj reagirati i predsjednik Ivo Josipović te je dodao kako Kosor do stana nije došla na protuzakonit način već je problem u etici i moralu te da država prema M. Dropcu ima dug kakav ima i prema Milanu Levaru i obitelji Zec.

Status: Banana republika
Lokacija: Zagreb
Opseg: Moralni patuljci
Podobnost: Jadranka Kosor
Pravomoćnost: U očekivanju pljenidbe

Link| 
Cenzurirana stranica| 
Cenzurirani tekst pohranjen na Internetu| 

0 comments: