itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ima plaću 15.000 kuna a satove od 20.000 eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Mladen Barišić, bivši glavni blagajnik HDZ-a i šef Carine te bliski suradnik i prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, kako svjedoče i njemu bliski ljudi, proživljava teške dane. Naime, njegova velika ljubav Nevenka Jurak, direktorica Fimi-Medije , zatvorena je u Remetincu zbog sumnji da joj je država namještala poslove bez natječaja. A upravo je državnim tvrtkama Mladen Barišić, u društvu bivšeg premijera Ive Sanadera, na zatvorenom sastanku sugerirao da poslove naručuju od Fimi-Medije. Svima je već jasno da se i oko Barišića obruč sve više steže. No, kako je došao do tako značajnog statusa u HDZ-u?

Barišić je rodom iz sela Rupe u blizini Drniša. Gimnaziju je završio u Šibeniku te zatim otišao u Zagreb. Od sredine 80-ih godina radio je kao carinik na mjestu stručnog suradnika za pravne poslove te carinski inspektor, a nakon 1992. postaje upravitelj Carinarnice Zagreb. Ubrzo je napredovao do pomoćnika ravnatelja Carinske uprave te višeg stručnog savjetnika u Ministarstvu financija, a od 2004. na čelu je Carine.

Olovnih 90-ih nije bio ni u zadnjem ešalonu HDZ-ova pokreta, a desetljeće nakon ubrzane transformacije Barišić je osvanuo u luksuznoj konfekciji Brioni koja vrijedi oko 5000 eura. Time je za njega prebrisano sjećanje na radno mjesto običnog carinika koje je dugo derao u jednoobraznoj konfekcijskoj uniformi.

Nelogično je odakle šefu Carine, s plaćom od 15.407 kuna, odijela koja po komadu vrijede kao prosječna godišnja zarada hrvatskog radnika. Osim skupih odijela, Barišić voli i skupocjene satove. Na ruci izmjenjuje modele iz kolekcije, i to najčešće švicarske tvrtke Patek Philippe, jednog od pet najuglednijih proizvođača satova na svijetu, čiji jedan primjerak ne stoji manje od 20.000 eura. Njegovi intimusi pritom tvrde da ih ima sigurno tri. Kolekcija ima satove i jeftinijih proizvođača, a ukupno je vrijedna 200.000 eura.

Konačno, da bi Brioni i Patek Philippe zračili potpunim sjajem luksuznog Barišićeva lifestylea, pobrinuo se sam Barišić kao svakodnevni gost zagrebačkog restorana Baltazar u kojemu je domaće crno vino iz rodnih Rupa naglo zamijenio talijanskim buteljama vinara Gaje Barbaresca koja, ovisno o godištu, stoje od 1000 do 3000 kuna.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju pljenidbe, U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: