itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Najrastrošnija hrvatska županica!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Državna je revizija Marini Lovrić-Merzel utvrdila niz nepravilnosti u vođenju Sisačke županije

Iznošenje dokaza da ta 47-godišnja diplomirana inženjerka prometa saveznike poslušnike izdašno plaća savjetničkim mjestima, posebnim ugovorima i stalnim apanažama, potvrda je teze da županijska vlast na tim temeljima funkcionira godinama.

Državna je revizija razotkrila da je županica tijekom 2009. sklopila šest ugovora o djelu za pružanje savjetničkih i konzultantskih usluga, za što su ukupno utrošene 279.544 kune. Ugovore je godinama sklapala s političkim saveznicima i koalicijskim partnerima. Također smo otkrili da modeli izvlačenja novca poreznih obveznika za plaćanje političke poslušnosti nisu time iscrpljeni. Probrani županijski vijećnici, njih 13, za svoj su rad u Županijskoj skupštini od 30. lipnja do 31. prosinca primili ukupno 371.912 kuna, odnosno nitko manje od 20.000 kuna, i to za samo pet mjeseci skupštinskog mandata.
Svi su oni članovi koalicije na vlasti, a za naknadu veću od većine plaća u Županiji ne moraju dolaziti na posao, niti bilo što konkretno raditi. Važno je da su iz stranke koja podupire županicu i da budu poslušni. Tako je i sa slavnim savjetom županice, čijih sada već 14 članova prima mjesečno 5000 kuna neto.

Kritičare iz političkih redova i novinare koji se usude pisati o njenim skandalima naziva bolesnicima koji se trebaju liječiti. No, u osiguranju veće koristi za sebe katkad se malo i “zaigra”. Tako je početkom ove godine saborsko povjerenstvo presudilo da je u sukobu interesa posljednjih pet godina. Zbog toga je novčano kažnjena sa 10.000 kuna i objavom presude u dnevnim novinama o njezinu trošku.

Lagala je i o visini plaće. Prijavila je 14.000 kuna, a stvarna njezina plaća bila je 19.173 kune neto. Zabilježeno je da je iz proračuna platila kaznu za pogrešno parkiranje službenog automobila, lokalna komunalna tvrtka stavila ju je na popis osoba koje su zaboravile platiti odvoz smeća, a na cjelotjedni službeni put u Rim, na predstavljanje županijskih turističkih potencijala, vodila je i muža.
Pet političara, šest ugovora o djelu, plaćeno 279.544 kune; 13 vijećnika ukupno primilo naknadu u iznosu od 371.912 kuna; anga-žirala čak 14 savjetnika, a svaki od njih mjesečno prima 5000 kuna neto, odnosno ukupno 840.000 kuna godišnje neto.

Broj zaposlenih u županijskim službama sa 49 povećala je na 84; tjedan dana je veliko izaslanstvo promoviralo županijski turizam u Rimu; organizirala je raskošni Sofijin bal u Topuskom, za što je, navodno, utrošeno dva milijuna kuna. Veliki je bazen za tu prigodu ispražnjen i obložen tepisima, plaćeni su skupi gosti i kostimi, a regularni su gosti otkazali aranžmane jer se nisu mogli kupati.
Osim jedne pravomoćne presude za klevetu te odluke saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, nema drugih vidljivijih reakcija državnih tijela na primjere nedopuštene prakse trošenja novca poreznih obveznika.

Marina Lovrić-Merzel je općehrvatsku slavu stekla 2005. kad je na izborima s trona skinula najdugovječnijeg HDZ-ova župana Đuru Brodarca.

Već je tada pokazala da je vješta u političkim pregovorima i sklapanjima širokih savezništava i koalicija kako bi osigurala opstanak na vlasti. Nakon izbora 2005. sve je šokirala tajno sklopljenom koalicijom sa SDSS-om koji joj je omogućio da postane županica, a ona se odužila dajući brojnim članovima te stranke važne funkcije u Županiji.

Još je veće iznenađenje političkim protivnicima priredila nakon izbora 2009. godine. Osvojivši superiorno u prvom krugu mandat županice, postizbornim dogovorima poraz je pretvorila u pobjedu i u Županijskoj skupštini. Na svoju je stranu dobila HSP, dajući Željku Kardašu, županijskom šefu HSP-a, dobro plaćeno mjesto predsjednika Skupštine, a njegovim suradnicima iz stranke dobro plaćene položaje.

Status: Ukradeno
Lokacija: Sisak
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: