itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Pravosuđe nije vidjelo svoju šansu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ovih dana navršile su se točno četiri godine kako na Upravnom sudu RH na pravorijek čeka tužba vezana uz kuću obitelji Ive Sanadera u Kozarčevoj 21 u Zagrebu.

Riječ je, naime, o Đuri Papcu, Zlatku i Željku Hrastovu koji traže povrat stana od 49 četvornih metara smještenom u suterenu kuće u kojoj žive Sanaderovi te građevinske parcele od 992 četvorna metara koja je dio okućnice Sanaderovih.
Sporovi pred Upravnim sudom u kojima građani i tvrtke tuže neko od državnih tijela jer se osjećaju zakinuti njihovim odlukama, u prosijeku traju tri godine. Međutim, spor bivših vlasnika suterenskog stana u Kozarčevoj protiv rješenja grada Zagreba i Ministarstva pravosuđa oko njihove nekretnine u Kozarčevoj traje već četiri godine. Razlog otezanja, prema našim pravosudnim izvorima, nije pravna složenost toga predmeta, jer je predmet pravno jednostavan.
Razlog otezanja je njegova politička delikatnost jer je riječ o interesima donedavno najmoćnije obitelji u državi. U minule četiri godine spis Kozarčeva selio se od jednog do drugog suca, a sve u nastojanju da se pronađe sudsko vijeće koje bi našlo dovoljno uvjerljive argumete da tužbu bivših vlasnika konačno odbaci i obitelji Sanader omogući da na tu priču stave točku.

Bivši predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić u ljeto 2007. predmet je dodijelio sutkinji Mirjani Juričić koja se upravo u to vrijeme pripremala za kandidaturu za Ustavni sud. Procjena da bi sutkinja Juričić mogla presuditi u korist Sanderovih i tako sebi kupiti sigurnu ulaznicu za Ustavni sud ispostavila se sasvim pogrešnom.
U konzultacijama oko toga predmeta sutinja Juričić je pred predsjednikom suda Kujundžićem izrazila stručno stajalište da je Minstarstvo pravosuđa odbijajući zahtjev bivših vlasnika suterenskog stana u Kozarčevoj 21 načinilo niz zakonskih povreda, te da je spreman predmet odmah uzetri u rad i presuditi po svoj profesionalnoj savjesti, dakle, poništiti odluku Ministarstva pravosuđa kojom je zahtjev bivših vlasnika za povratom suterenskog stana odbijen.
Predsjednik suda Kujundžić zatražio je od nje da mu preda predmet Kozarčeva kako bi ga proučio i nikada joj ga iako se formalno vodio kod nje više nije vratio. Nekoliko mjeseci kasnije u siječnju 2008. sutkinja Juričić je premještena je iz imovinsko pravnog odjela Upravnog suda u finacijski odjel i nedovršene predmete je razdužila. Predmet Kozarčeva skupljao je prašinu u sudskom kancelariji Upravnog suda sve do sredine 2009. kad je dodijeljen sutkinji Inge Vezmar-Brlek.
Riječ je o sutkinji bez velikog sudačkog iskustva jer je na sudačku dužnost imenovana godinu dana prije nego što joj je predmet dodijeljen. U lipnju ove godine, međutim, predmet Kozarčeva ponovo mijenja sudsko vijeće. Ovoga puta dodijeljen joj je rad sudskoj savjetnici Ivani Horvat.
Riječ je o savjetnici sutkinje Upravnog suda Ljiljane Karlovčan-Đurović, inače članici tročlanog sudskog vijeća imovinsko pravnog odjela toga suda u kojem sjedi sutkinja Ana Berlengi Fellner, a na čelu mu je Ivica Kujundžić, bivši predsjednik Upravnog suda.
Naime, nakon što ga je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović početkom ove godine odbio imenovati na još jedan mandat predsjednika Upravnog suda, Kujundžić je raspoređen u imovinsko-pravni odjel Upravnog suda na mjesto predsjednika sudskog vijeća. Tako je predmet Kozarčeva nakon četiri godine putovanja po Upravnom sudu dospio u ruke upravo njegova vijeća.
No kako se politička klima u Hrvatskoj promijenila, a Ivo Sander od najvećeg političkog moćnika svrstao u red najkritiziranijih političkih figura, predmet Kozarčeva izgubio je političku delikatnost.
Danas je, uvjeravaju nas naši sugovornici iz pravosuđa, prilika da se upravo na njemu demonstrira snaga “pravne države”.

===


Povrat imovine mu je poremetio plan
IDILIČNI POČETAK
Obitelj Sanader nije ni slutila da će joj u preuzimanju vile u Kozarčevoj 21 i velike okućnice na kojoj se ona nalazi najveće glavobolje zadati najmanji i najskoromniji suterenski stan.

POČETAK
Prvi stan u Kozarčevoj 21, veličine 113 četvornih metara, na drugom katu vile kupljen je 3. lipnja 1993. na ime Mirjane Sanader.

USKOČIO I PUNAC
Samo šest mjeseci kasnije, u prosincu 1993., kupljen je i drugi stan od 113,5 četvornih metara, na prvom katu vile i to na ime Mirjanina oca zaposlenog u splitskom Škveru, Ive Šarića iz Splita.

PRIZEMLJE
U prosincu 1994. kupljen je i treći stan u prizemlju, veličine 116 četvornih metara, također na ime Sanaderova punca, Ive Šarića.

ZAMJENA
Suterenski stan veličine 49 četvornih metara bio je u vlasništvu grada Zagreba, a u njemu je stanarsko pravo imala Božena Šešljaga. Gradsko stambeno-komunalno poduzeće proglasilo je 1996. njezin stan nepodesnim za stanovanje i stanarki Šešljagi u zamjenu dodijelilo stan od 70 četvornih metara s terasom i spremištem u novosagrađenoj zgradi na Malešnici. Odluku o dodjeli toga stana 15. travnja 1996. potpisao je predsjednik Komisije za stambene odnose grada Zagreba Vinko Hotko. Već dva mjeseca kasnije, 26. lipnja iste godine, Božena Šešljaga je s gradom Zagrebom sklopila ugovor o otkupu dodijeljenog stana. Suterenski stan je Gradsko komunalno-stambeno poduzeće Zagreba izbrisalo je iz svoje evidencije stanova.

NASLJEDNICI TRAŽE POVRAT
Nasljednici bivših vlasnika podrumskog stana u Kozarčevoj, Papac i Hrastov, nakon donošenja Zakona o povratu oduzete imovine zatraži li su povrat suterenskog stana i pripadajuće građevinske parcele od 992 četvorna metra u Kozarčevoj.

RJEŠENJE SUDA
U prvostupanjskom postupku je Dragica Krpan, voditeljica Ureda za imovinsko pravne poslove grada Zagreba, 13. lipnja 2005. godine donijela rješenje kojim odbija zahtjev bivših vlasnika za povratom suterenskog stana i parcele. Prema njezinu obrazloženju, stan je izbrisan iz popisa Gradskog stambenog-komunalnog poduzeća, a ono što je izbrisano i čega nema ne može se vratiti.

ŽALBA VLASNIKA
Vlasnici su se na to rješenje žalili dokazujući da suterenski stan i pripadajuća zemlja u naravi i dalje postoje pa u skladu s tim mogu biti i vraćeni.

ZADNJA ŠANSA
29. srpnja 2006. pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi donio je rješenje kojim se žalba bivših vlasnika odbija. Papcu i Hrastovima kao posljednji pravni lijek preostala je tužba Upravnom sudu na rješenje Ministarstva pravosuđa i oni su je podnijeli 22. rujna 2006. Na presudu još uvijek čekaju.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moralni patuljci
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: