itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Pljačka Botaničkog vrta

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na mjestu nedavno srušenog kultnog alternativnog kluba Krivi put u središtu Zagreba, nasuprot zgradi Ministarstva kulture, moćne trgovačke obitelji iz Sesveta sagradit će luksuzni noćni klub. Ali ni to nije sve! Oni naime, smatraju da imaju pravo i na dio jedne od najljepših hortikulturnih cjelina u Zagrebu – Botanički vrt.

Klub otvaraju Mateo Šarić, sin Marijana Šarića, vlasnika Europatradea, i Ivan Lončar zvan Čičo, sin Mladena Lončara, najbogatijeg i najtajnovitijeg hercegovačkog tajkuna.

Rutinskim istraživanjem, novinari Globusa odmotali su cjelo klupko zakulisnih igara koje se omotalo oko jedne naizgled obične lokacije u centru Zagreba, na adresi Runjaninova 3, gdje je donedavno bio kultni alternativni klub Krivi put. Naime, na tom bi se mjestu uskoro trebao otvoriti luksuzni klub Discoteque H20.

Sve ostaje u obitelji

Oni će klub otvoriti na zemljištu Šarićevih rođaka, Petra i Tomislava Šole, odnosno njihove tvrtke Vendita, koja je vlasnik skladišta na površini od 800 kvadrata (bivši Krivi put), preko puta Ministarstva kulture. No, ta tvrtka smatra da joj pripada i dio zemljišta Botaničkog vrta, oko 7000 kvadrata iza Krivog puta. Inače, vlasnici Vendite sinovi su Marije Šole, protagonistice stečaja trgovačkog lanca Nama, bivše direktorice Partner banke i savjetnice uprave Karlovačke banke (koju vodi i njezin sin Sandi). Šola je sestra Marijana Šarića, a zanimljivo je i to da je 1990. bila kandidat SKH - Stranke demokratskih promjena u izbornoj jedinici Dubrava-Sesvete, gdje joj je protukandidat bio Franjo Tuđman.

Šola vs. PMF

Službeno, čestica na kojoj se vodi i nalazi to bivše skladište mnogo je veća, čak 8000 četvornih metara i dobrano zahvaća Botanički vrt te područje uz prugu. Obitelj Šola spori se s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom koji se za Botanički vrt bori još od 1999.

Tužili smo Fond za privatizaciju jer taj dio nekretnine koji obuhvaća park nije ušao u imovinu nikakvih tvrtki, pa je kao takva ostala u vlasništvu Hrvatske, dakle Fonda, i trebala je biti prepuštena nama - smatra Aleksandar Duduković, odvjetnik koji zastupa PMF.

Tvrtki Antela (također obitelji Šola), koja je pravni sljednik tvrtke Vendita, pripada samo dio zemljišta sa skladištem, smatraju u PMF-u, dok je ostalo njihovo što je vidljivo u katrastru, a zapravo i logično kad se promatra parcela. Članovi obitelji Šola smatraju, međutim, kako su oni vlasnici jer je čitava čestica u privatizaciji pripala tvrtki čiji su nasljednici.

Status: Banana republika
Lokacija: Zagreb
Opseg: Pljačka u tijeku
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Korumpirano pravosuđe

Link| 

0 comments: