itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mediji ne daju prostor raspravi o EU

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Marian Bošnjak je u inozemstvu, gdje je živio i radio, redovito pratio hrvatske medije. Učinilo mu se prilično neobično što u tekstovima o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji nigdje nije nailazio na argumente protiv članstva.

Novinski napisi uglavnom su favorizirali ulazak u EU, samo se ponegdje mogla osjetiti blaga polukritika, ali nikako ne i kritičko preispitivanje. Vrativši se u Hrvatsku odlučio je napraviti mali eksperiment. Kod zagrebačkog odvjetnika Željka Olujića položio je 10.000 kuna, što je trebala biti nagrada onome tko u nekim od šest dnevnih novina pronađe tekst u kojem netko pod imenom kaže da je protiv EU uz, dakako, obrazloženje stava.

„Vjerovao sam da će to biti zanimljivo studentima, ali i drugima“, govori nam Bošnjak. Međutim, nagradu nitko nije dobio. U razdoblju od 14 mjeseci, tijekom 2008. i 2009. godine, nije pronađen ni jedan takav kritički tekst u Večernjem listu, Jutarnjem listu, Vjesniku, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji i Glasu Slavonije.

„Kada nema otvorene rasprave o takvom sudbonosnom pitanju za naše društvo, možemo li uopće govoriti o demokraciji i objektivnosti medija“, pita se Bošnjak.
Politolog Anđelko Milardović, koji je u Hrvatskoj proveo dosad najdetaljnije istraživanje o temi euroskepticizma, tvrdi: „Ne postoji zadovoljavajuća razine rasprave o ulasku u EU. Nije uspostavljena komunikacija prema građanima“. Štoviše, ističe da je prisutna propaganda koja se zasniva na ideji sekularnog fundamentalizma.

Mate Kapović sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, kao predstavnik ljevice koja se protivi članstvu u EU, odgovorio je kako javna televizija služi za propagandu, a ne informiranje, čime se manipulira građanima. Roko Šikić, predsjednik udruge „Volim Hrvatsku, ne u EU“ upozorio je kako vodeći mediji u Hrvatskoj ne žele dati prostor drugom mišljenju.

„Daju nam pogrdne nazive. Nazivaju nas radikalima. No mi nismo ni ljevica ni desnica, već obični građani koji imaju drukčije mišljenje“, rekao je Šikić.
Frka-Petešić, koji je odrastao u Francuskoj, dakle u razvijenom demokratskom društvu gdje se poštuje pravo na drukčije mišljenje, rekao je kako mu je doista žao što ta udruga ne dobiva dovoljno prostora u medijima.


Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Bijeda novinarstva
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link| 

0 comments: