itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sedam godina šutnje Mladena Bajića

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Bajićevo podjebavanje

Informacija plasirana iz Državnog odvjetništva kako se Ivu Sanadera, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, sumnjiči upravo za onaj slučaj koji je punih sedam godina čučao u najdubljoj Bajićevoj ladici zvuči kao neka šala. Kao vijesti iz nesvijesti. Kao, da prostite, podjebavanje.

Da je barem Bajić krenuo tragom afera koje su isplivale nakon Sanaderova odlaska, za koje nije znao, koje su ga zaskočile nenadano i zatekla ga nepripremljenog. U čudu. U nedoumici. Ali ne, Bajić je odlučio krenuti tragom upravo one afere koju je zataškavao od trenutka kad je Sanader stupio na vlast.

Sedam godina šutnje

Priča o tom famoznom Kutli i tih opjevanih 800 tisuća njemačkih maraka toliko je već prežvakana u domaćoj javnosti, da je zapravo postala sinonim za Bajićev konformizam, umjesto za Sanaderovu korumpiranost. Znate kako je to išlo: papiri sa svjedocima došli Bajiću, pa objavljeni u Feralu, pa zakopani u ladicu, pa osvanuli nedavno kad se zakotrljala istraga oko Hypo banke. Od toga je prošlo punih sedam godina. Punih sedam godina Bajić je štitio Sanadera i ni jedan medij blizak premijeru (ili ovisan o njemu) nije se usudio to spomenuti.

I zato usrdno molimo Bajića da nas ne podsjeća na samog sebe. Na sve ono što je radio godinama. I ono što nije radio. Da nam ne kvari doživljaj progona Sanadera, jer bismo mogli doći u napast zavapiti: "Ivo vrati se, sve ti je oprošteno". Samo što je, nažalost, njemu davno bilo oprošteno. Još prije sedam godina.

Bajiću, odlazi

I stoga nas, pored Sanaderova odlaska, može zadovoljiti jedino odlazak onih koji su ga godinama štitili. Slučaj Kutle-Sanader i famoznih 800 tisuća maraka nije optužnica protiv bivšeg premijera, nego protiv sadašnjeg glavnog državnog odvjetnika. Ako je htio nešto napakirati bivšem prijatelju, mogao je odabrati iz bogatog izloga punog Sanaderove ostavštine. A ne upravo ono što zapravo tereti njega samog.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: