itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kirin priznao

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Kao ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin slijedio je nalog HDZ-ova rizničara i bliskog prijatelja Ive Sanadera, ujedno šefa Carine Mladena Barišića, te iz proračuna MUP-a za fiktivne poslove Fimi mediji uplatio oko 17 milijuna kuna. Barišić se kod tih poslova izravno pozivao na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera.

Kriminalna piramida
Sukus je to, kako doznajemo iz više izvora upućenih u tijek istrage, višesatnog razgovora koji su tužitelji USKOK-a vodili s bivšim ministrom unutarnjih poslova Kirinom, jednim od osumnjičenika u aferi Fimi media. Kirin je zapravo potvrdio izjavu bivšeg člana uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića koji je istražiteljima rekao da je u Vladi 4. travnja 2007. godine održan tajni sastanak.

Kirinovo svjedočenje pak pokazuje da se ubiranje novca nije zaustavilo samo na državnim tvrtkama, već je išlo i na ministarstva, a pritom se primjenjivao isti model koji je u travnju 2007. godine bio primijenjen na državne firme, kao i da su isti glavni likovi bili na čelu piramide krađe novca poreznih obveznika. Osim što potvrđuje da se novac ubirao iz svih mogućih izvora, Kirinov je iskaz važan i zbog toga što, upravo zbog ministarske funkcije koju je obnašao, ogoljuje kriminalnu piramidu.

Kao član Vlade, Kirin je bio u svakodnevnom kontaktu s premijerom Sanaderom i Barišićem, jako je dobro poznavao odnose i strukturu moći unutar vladajuće garniture, a ta činjenica daje dodatnu težinu njegovoj izjavi da je iza Barišićevih zahtjeva da sklapa ugovore s Fimi medijom stajao Sanaderov premijerski autoritet.

Naime, prema našim informacijama, novac koji se slijevao na račun Fimi medije na temelju fiktivnih ugovora Nevenka Jurak nije zadržavala za sebe, već ga je vrlo brzo prosljeđivala dalje.

Izvor blizak istrazi tvrdi da je N. Jurak najmanje 40 milijuna kuna proslijedila Barišiću, a da je on taj novac transferirao dalje. Moguće je da je dio završio u blagajni HDZ-a.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: