itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mađari najveći vlasnici Podravke!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Najveći pojedinačni vlasnik hrvatske prehrambene kompanije Podravke od petka, 1. listopada de facto je mađarska naftna kompanija MOL! Konačni je to rezultat "spašavanja Podravke od neprijateljskog preuzimanja" u režiji bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i njegovih menadžera iz koprivničke kompanije, sada USKOK-ovih suoptuženika za realizaciju "operacije Spice".

De iure, vlasnik 10,64-postotnog udjela nakon 30. rujna postala je mađarska banka OTP. Ta je banka, kako je već poznato, kreditirala Fimu Ami s Malte da zadrži dionice nakon problema s Merril Lynchom. Fima Ami taj kredit nije vratila, pa su Podravkine dionice, prema slovu ugovora, postale vlasništvo banke.

Međutim, OTP je kredit plasirao iz depozita koji je položio MOL, a dvije su strane potpisale ugovor u kojemu piše kako se OTP, u slučaju da Fima Ami ne vrati kredit, ima pravo naplatiti iz toga pologa, nakon čega mađarska naftna kompanija stupa u izravnu relaciju prema Podravkinim dionicama deponiranima na Malti. Upravo takva situacija nastupila je u četvrtak u ponoć.

Ipak, OTP iz nekog razloga nije aktivirao mogućnost naplate iz MOL-ova depozita, čime bi iz angažmana u vezi s Podravkinim dionicama izišao financijski neokrznut. O tome svjedoči najava današnjeg sastanka u Budimpešti s Podravkinim izaslanstvom na čelu sa šefom uprave Miroslavom Vitkovićem.

OTP banka smatra da su ugovori pravno valjani, a mi njihovu legitimnost osporavamo, budući da su potpisani mimo propisane procedure, a također su predmet pravosudnog postupka – kazao je Vitković.

Pravosudni postupak izgledan je i u slučaju da čelni ljudi Podravke i OTP-a danas ne postignu dogovor, a nadležnost je ugovorima delegirana sudu u Londonu.

Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a, nedavno je izjavio kako bi bilo idealno kad bi Mađari ušli u suvlasništvo koprivničke kompanije, ali i da je koprivnička strana spremna na sudski postupak.

Prema informacijama koje se mogu iščitati iz USKOK-ove optužnice protiv Polančeca i Podravkinih menadžera, koprivnička kompanija ima još jedno uporište za potencijalno sudovanje s OTP-om – mađarska se banka kompromitirala prigodom otvaranja depozitnog računa na koji je Podravka uplatila 6,2 milijuna eura.


Tri scenarija nakon današnjeg sastanka
1. OTP prodaje dionice na tržištu, Podravka nadoknađuje razliku
Varijanta koju žele Mađari neprihvatljiva je hrvatskoj strani. Podravka će predložiti OTP-u da konzumira dionice, ali da se odrekne potraživanja iz ugovora koje je potpisala bivša uprava.

2. Nema dogovora, pa će se spor rješavati na sudu u Londonu
Obje strane ostaju čvrsto pri svojim argumentima. Legitimnošću ugovora koje je potpisivala bivša Podravkina uprava, a koju sadašnja osporava, bavit će se mjerodavni sud.

3. OTP se “pokriva” iz MOL-ova depozita, a MOL uzima dionice
OTP odustaje od bilo kakve nagodbe s Podravkom i namiruje se iz MOL-ova depozita, pa dionice i sva druga prava i obveze prelaze na mađarsku naftnu kompaniju.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Koprivnica
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link|