itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Milijunski poslovi Ivanu Soldi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ivan Soldo, vlasnik tvrtke Massol u kojoj je završio veliki dio HDZ-ovog crnog fonda prema svjedočenju bivše stranačke računovotkinje Branke Pavošević, dobiva i dalje direktno milijunske poslove od države. Činjenica da je Ivo Sanader u pritvoru njegovom poslovanju ne smeta. Štoviše. Ministarstvo Đure Popijača ove godine dalo mu je direktnom pogodbom posao vrijedan preko 800 000 kuna.

Posao organizacije visokog gospodarskog skupa pod pokroviteljstvom Vlade dobila je novosnovana Max Sollers, tvrtka bez ijednog zaposlenog, bez poslovne povijesti i referenci, sa poslovnom adresom u naselju Tomislava Horvatinčića. Jedina referenca koju tvrtka ima je ime jedinog osnivača i direktora Ivana Solde, a to je za HDZ očito dovoljno jaka referenca, bio na čelu stranke šef ili šefica.
Branka Pavošević tvrdi da je većinu od trinaest milijuna kuna nelegalnog novca davala Ratku Mačeku i tvrtki Massol Ivana Solde. Mediji, ionako, već dugo spekuliraju da iza tog poduzeća i stoji Ratko Maček, krunski svjedok pokajnik u slučajevima protiv Ive Sanadera i u slučaju FIMI medije, ali je Ivan Soldo redovito odbacivao takve špekulacije i bilo kakve poslovne veze sa Sanaderovim glasnogovornikom, te je tvrdio da je sve poslove dobivao na transparentan način. Očito opterećen negativnom medijskom slikom, Soldo osniva novi tvrtku Max Sollers. Iako nova tvrtka ne posluje niti godinu dana i bez ikakvih referenci odmah je izravno odabrana za izvođača poslova od strane Ministarstva gospodarstva!?

U Oglasniku javne nabave Narodnih novina objavljena je Obavijest o sklopljenim ugovorima između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva s tvrtkom MAX SOLLERS d.o.o. u vrijednosti 856.080,00 kuna za usluge organiziranja XV. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku u svibnju ove godine. Još prije par mjeseci smo pokušali provjeriti u Odjelu za odnose s javnošću MINGORP-a da li je za dodjelu predmetnog ugovora bio prethodno raspisan javni natječaj.

Iz Odjela su nas uputili da odgovore potražimo kod državne tajnice Tihane Kraljić. Kako nismo uspjeli doći u kontakt s preporučenom državnom tajnicom obratili smo se izravno u Ured ministra. Poslije kraće konzultacije izvijestili su nas kako je javni natječaj za organizaciju Savjetovanja u Šibeniku objavljen 7. travnja u Narodnim novinama, te kako nam nisu u mogućnosti odmah reći koliko se natjecatelja prijavilo. Ustvari, nisu niti mogli, jer navedenog datuma u Narodnim novinama nije bio objavljen javni natječaj, nego, Obavijest o početku postupka javne nabave, a u kojem je već bio odabran MAX SOLLERS kao izvršitelj usluga!

Ta „igra“ transparentnosti i i poštivanja zakonskih procedura pobudila je zanimanje za tvrtku kojoj je, praktično, izravnim dogovorom dodijeljen milijunski posao. Poduzeće MAX SOLLERS je registrirano 2010. godine na adresi Ulica sviba 1,u selu Strmec, točnije Hoto vilama, pokraj Zagreba. Zanimljivo je da od poduzeća registriranog za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem ne možete saznati broj telefona niti bilo kakav kontakt kao da žele da se za njih ne zna!? Zato smo ih potražili na prijavljenoj adresi sjedišta.

Na kontroliranom ulazu u naselje Hoto vila (investitor Tomislav Horvatinčić) zaštitarska služba nije mogla u računalu pronaći tvrtku MAX SOLLERS na traženoj adresi, ali su nas pristali pustiti u naselje da tražimo sami. U Ulici svibena na broju 1 ništa nije upućivalo da se tu nalazi tvrtka s kojom država rado sklapa milijunske poslove, već, samo tri privatna stana u urbanoj vili. No, prezime s vrata stana u prizemlju pobudilo je pažnju i postalo potvrda da smo na pravoj adresi. Na vratima je pisalo Soldo.

Za Ivana Soldu se veže niz afera vezanih uz poslovanje njegove druge tvrtke, Massola, s državnim poduzećim i ministarstvima, a gdje je, također, bez javnog natječaja dobivao poslove vrijedne više desetaka milijuna kuna. Popis poslova koje je Ivan Soldo od ministarstava i državnih poduzeća dobivao bez javnog natječaja, poput posljednjeg od Đure Popijača, poduži je. MORH je 2008. sklopio s agencijom Massol posao vrijedan 2.521.655,57 proračunskih kuna za produkciju spota, Kadet 2008. U suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova je tvrtka Massol angažirana za produkciju medijskog materijala za potrebe međunarodne konferencije Croatia Summit. Tada je na ime te tvrtke sjelo 895 tisuća kuna. Isti iznos uskoro će mu za svoj summit isplatiti i Ministarstvo gospodarstva. Tvrtka Massol je s Hrvatskom poštom surađivala 2008. i 2009. godine, a jedan od sklopljenih ugovora tiče se suradnje za produkciju i zakup termina i emitiranja za potrebe medijske kampanje "Osobni identifikacijski broj – OIB" koju je plaćala Hrvatska pošta, iz nepoznatih razloga, kao i Ministarstvo financija u iznosu od 1,525.451 kunu.

Da je Ratko Maček bio glavna karika u operaciji Hrvatska pošta - OIB, svjedočio je bivši član Uprave Hrvatske pošte zadužen za marketing Jadranko Mijalić koji je svoje tvrdnje svojedobno izrekao i za središnji Dnevnik HRT-a. U nizu velikih reklamnih kampanja i projekata državnih institucija u kojima je agencija Massol sudjelovala je najpoznatija i financijski najbogatija ona u vezi s projektom digitalizacije TV signala. Taj projekt, koji je operativno vodio Središnji državni ured za e-Hrvatsku na čelu s Igorom Lučićem, jednim od najbližih suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera, hrvatske porezne obveznike stajao je više od 70 milijuna kuna. U tom razdoblju među Massolovim poslovima s državnim institucijama ističe se kampanja Vlade Republike Hrvatske "Otvorena vrata". Medijska pozornost, poslije izbijanja afere FIMI Medija, koje su obuhvatile i tvrtku Massol, izgleda, su nagnale Ivana Soldu, a po mnogima, ustvari, Ratka Mačeka, da s novom tvrtkom, registriranom, u omanjem selu pokraj Zagreba, u naselju s visokom ogradom i zaštićenom zaštitarskom službom, zametu tragove, i nastave s uhodanom praksom kojom se na njihove žiro račune slijevaju milijuni kuna proračunskih sredstava.

Jer ako je sve oko Ivana Solde i Massola čisto kao što sam to tvrdi, zašto se za vrijedan posao od države natjecao s tvrtkom bez ikakve poslovne povijesti umjesto s onom koja, kao što se vidi iz teksta, ima brojne i bogate reference?

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link| 

0 comments: