itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Jedinstveni postupak

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ali vratimo se na predmet zbog kojeg mi pišete s toliko iskrenog nerazumijevanja.

Ako je dakle, istraga već utvrdila da je ‘HDZ stekao protupravnu imovinsku korist od XY milijuna’ nije li logično očekivati da će protiv istoga također biti podignuta optužnica s obzirom na ‘Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela’, usvojenog u Saboru, godine Gospodnje 2003. Ili mislite da smo poglavlje o pravosuđu zatvorili onako, ‘ko fol’, pa se sad opet možemo malo zafrkavati? Ili jednostavno niste imali priliku čuti da takvo što uopće postoji pa mi ovako dalje pišete:

‘ HDZ podsjeća da je Predsjedništvo HDZ-a po Statutu stranke jedino ovlašteno donositi odluke o materijalno –financijskom poslovanju a takve odluke u slučajevima koje je komentirao Zoran Šprajc Predsjedništvo nije nikada donosilo. Prema tome , ukoliko je bilo nezakonitih radnji u materijalno-financijskom poslovanju za njih trebaju odgovarati pojedinci koji su eventualno počinili nezakonita djela. Za takve nepravilnosti nikako ne može odgovarati HDZ kao pravna osoba niti predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je kao predjednica Vlade omogućila istinsku borbu protiv korupcije.’

S obzirom na to da je s istom tezom nekidan osvanuo i Vaš cijenjeni kolega Vladimir Šeks, ovdje prepoznajem njegov pravni rukopis pa i Vas i njega podsjećam na članak tri, stavak jedan gore spomenutog zakona:

‘Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga.’

Sad se Vi i g Šeks zbunjeno pogledate pa se zapitate, ‘ Ok, stekli smo protupravnu imovinsku korist, ali tko je kvragu ovdje odgovorna osoba?!?’

No mudri Hrvatski sabor predvidio je vaš zbunjeni pogled, pa Vam odmah u članku četiri (to je članak ispod članka tri ) daje odgovor:

‘Odgovorna osoba u smislu ovoga Zakona je fizička osoba koja vodi poslove pravne osobe ili joj je povjereno obavljanje poslova iz područja djelovanja pravne osobe.’

Dakle, Vaše cijenjeno Predsjedništvo HDZ-a i Statut stranke u Zakonu se nigdje ne spominju, nit se Zakon bavi vašim legalnim odlukama na legalnim tijelima stranke.
Kao što ste već mogli primijetiti, u njegovu nazivu stoji ‘kaznena djela’, a kaznena se djela obično događaju u nelegalnim poslovima. Znam da Vam je to kao pravnici malo neobično, ali ako malo razmislite ima smisla…

E sad vi pogodite koje su to fizičke osobe u HDZ-u (da Vam pojasnim, to su ono, što se kaže- živi ljudi) za koje se sumnja da su vodili poslove HDZ-a i usput počinili neka kaznena djela i tim djelima HDZ-u donijela nekoliko milijuna koristi. Ako vam ne ide, pokušajte ih otkriti u gornjem dijelu teksta i pri tom se malo zabavite.

Ukratko, pripremite bolju obranu.

Ili promijenite Vladimira Šeksa.

Ali ni ako sa Šeksom idete na sud, neće se dogoditi ništa strašno. HDZ može biti kažnjen s globom između 15 tisuća i 7 milijuna kuna, a ako sudac bude onaj Šeksov prijatelj, mogao bi pokazati i mrvu socijalne osjetljivosti pri izricanju presude.

Znam da Vam je zapravo jedino strašno zazvučalo kada sam u nedjelju rekao kako će ‘prije podizanja optužnice u sjedište HDZ stići poštar s pozivom predsjednici stranke na obavijesni razgovor u Državno odvjetništvo.’

Zbog toga valjda toliko puta spominjete kako za takve ‘nepravilnosti’ ne možete odgovarati i panično objašnjavate kako ništa niste ukrali. Ali tu je riječ o običnoj proceduri kaznenog postupka, prije podizanja optužnice protiv HDZ-a, Dorh mora pozvati na ispitivanje osobu koja trenutačno zastupa stranku. Osoba mora biti živo biće , a ne neko mrtvo pravno tijelo poput cijenjenog Predjedništva. Koliko sam shvatio sa Vaše presice, upravo ste Vi ta koja predstavlja i zastupa stranku.

Znam da nije ugodno sjest u onu Uskokovu sobu s mikrofonom i kamerom, ali Vas kamera voli, zamislite da ste na televiziji, moglo bi Vam se čak i dopasti. A ako Vam se ne da eksperimentirati, uvijek možete prenijeti punomoć za vođenje stranke nekom od vaših mladaca, eno Jandroković mi se čini kao sasvim prigodna zamjena.

U svakom slučaju, nema nikakvog razloga da zovete novinare da vam kopaju po vešu i posteljini u stanu.

Vjerujte da to nikomu od nas ne pada napamet.

Opustite se i mirno čekajte optužnicu protiv Ive Sanadera, istraga se bliži kraju, još koji tjedan, mjesec dana najviše. Znam da će Vam to malo razveseliti ove turobne dane, a prestat će i ovo maltretiranje s iskazima koji nemilosrdno cure van. Na suđenju ćemo uživo uživati u nabacivanju blatom i milijunima.

Uf, al skoro sam vam zaboravio reći…

Baš tog lijepog jesenjeg dana, kad u Remetinec stigne sudski dostavljač s optužnicom za Ivu Sanadera i drugove, drugi će dostavljač stići i na vrata HDZ-a. Jer, kvragu, onaj nesretni ‘Zakon o odgovornosti pravne osobe za kaznena djela’ ima i članak 23. koji Vam neće dati ni dana predaha:

‘Za kazneno djelo pravne osobe i odgovorne osobe provest će se jedinstveni postupak i donijeti jedna presuda.’


Kužite? Ne?

Na optuženičku klupu istoga dana u istoj sudnici, pred istim sucem sjest će Ivo Sanader i ostali kao fizičke osobe koje su počinile kazneno djelo i… Pa hm, kako da Vam kažem, ovo je stvarno neugodno… ali netko će kraj Sanadera morati sjesti u ime HDZ-a kao pravne osobe koja je njegovim djelima stekla protupravnu imovinsku korist.

Kako sad stvari stoje, to je upravo predsjednica stranke koja je ‘kao predsjednica Vlade omogućila istinsku borbu protiv korupcije’.

Mislim, tako barem stoji u zakonu. A vi sad s Vladom vidite kako ćete…

A da stvarno razmislite o Jandrokoviću? Njega bi se dalo nagovoriti…


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: