itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Gazde s Kariba trguju stanovima na Rivi

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Strane tvrtke ušle su u biznis s nekretninama u Dioklecijanovoj palači i staroj gradskoj jezgri. Osim poduzeća iz Irske i Malte, najviše su prisutne takozvane off shore kompanije, a posebno one “egzotične” s Kariba.

Splitski odvjetnik Zoran Šaljić kaže da zastupa više od deset takvih firmi. O svojim “dalekim” klijentima ne želi govoriti. Štoviše, tvrdi da je samo prokurist u tim poduzećima, kojega direktor ovlašćuje da nešto potpiše.

- Sve te firme koje su vlasnici nekretnina u gradu registrirane su u Hrvatskoj i, prema tome, hrvatske su firme. Osnivači su im strane osobe iz drugih država, a sve države članice UN-a su ravnopravne – kazao nam je Šaljić, i to je bilo sve što smo od njega mogli doznali o prometu nekretnina u jezgri, koje su u vlasništvu tvrtki čiji su osnivači off shore kompanije ili egzotični stranci.

Prema podacima iz Sudskog registra, direktor većine firmi koje odvjetnik Šaljić zastupa i naziva hrvatskima jest drugi odvjetnik: taj se zove Vernon S. Veira i nalazi se na egzotičnoj lokaciji - na području državice Sveti Kristofor i Nevis na Karipskom otočju, poreznom raju nešto više od tisuću milja udaljenom od Miamija na američkoj Floridi.

No, zanimljivo je da se - nama mnogo bliže - u portunu na Mihovilovoj širini 3 nalaze dvije pločice s popisom dvadesetak tvrtki, uglavnom latinskih imena kojima je teško u telefonskom imeniku pronaći brojeve. Mnogima od njih direktor je baš Veira. Te su tvrtke postale zanimljive ljetos, kada je Gradu Splitu na prvokup ponuđeno desetak stanova u povijesnoj jezgri.

Zastupa ih odvjetnik Šaljić, a radi se o tvrtkama: “Henley & Partners”, “Aescelos”, “Impunitus” i “Remik”. Cijene stanova bile su vrtoglave: tako se stan od 102 četvorna metra na Obali hrvatskog narodnog preporoda 12 nudio Gradu na prvokup čak za 6860 eura po četvornome metru, odnosno za 700.000 eura.

Na poštanskim sandučićima u portunu na Mihovilovoj širini 3 nalazi se otprilike džepno izdanje latinskog rječnika.

Naime, kako poduzeća kod nas mogu imati hrvatska ili latinska imena, tako su kompanije stranih vlasnika odlučile uz neki pojam iz vokabulara latinskog jezika prišiti d.o.o. (društvo s ograničenom odgovornošću). Pa tako imamo “Aesculus” d.o.o., “Crispus” d.o.o., “Fluentum” d.o.o., “Impunitus” d.o.o.

==========

TVRTKA Golden Star Malta upisala je založno pravo nad zemljištem na Srđu ponad Dubrovnika, na kojem tvrtka Razvoj Golf namjerava napraviti golf igralište s pripadajućim sadržajima. Založno pravo vrijedno je 90 milijuna eura, odnosno toliko sada iznose dugovanja tvrtke Razvoj Golf.

> Tajne dubrovačkog golfa: Tko je zapravo investitor Aaron Frenkel?

Ugovor je potpisan 1. lipnja prošle godine u javnobilježničkom uredu Ive Radović, a u njemu stoji da je odobren zajam od 60 milijuna eura, s kamatnom stopom od 6 posto. Potpisan je i Dodatak Okvirnog ugovora o zajmu pa ukupno dugovanje tvrtke zadužene za golf u Dubrovniku iznosi 90 milijuna eura. Naime, još od 2009. godine postoji zajam od 30 milijuna eura preko Loyds Investment Corporationa s Britanskih Djevičanskih otoka.

Kusalić: Riječ je o osiguranju kredita

"Radi se o osiguranju kredita zasnivanjem založnog prava u korist kreditora Golden star sa Malte, a Razvoj golf je navedenim kreditom koji navodite dijelom zatvorio (refinancirao) svoje postojeće financijske obveze prema bankama i ostalih kreditorima", kaže Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf d.d. za Index dodajući kako tvrtka s Malte nije u vlasničkom aranžmanu za projekt golfa već se radi o financijskom i kreditnom aranžmanu.

Podsjetimo, najavljeno je da bi kontroverzni projekt golfa na Srđu, mogao početi s gradnjom u siječnju ove godine, no od toga za sada nema ništa. Naime, posljednja sjednica skupštine Dubrovačko-neretvanske županije stopirala je po tko zna koji put cijeli projekt s obzirom da je utvrđeno da projekt golfa za Srđu ponajprije treba uskladiti s prostorno-planskom dokumentacijom.

"Dobra vijest je da ni banke više ne vjeruju u ovaj projekt jer je i dalje nezakonit i neusklađen s prostornim planovima. Nužno je stalno podsjećati javnost da je vrijednost projekta do 2005. bila svega 80 milijuna eura, 2007. iznosila je 230 milijuna eura, a sada se procjenjuje na 1,2 milijarde eura", komentirao je za Index najnoviji zajam Đuro Capor, koordinator Građanske inicijative "Srđ je naš". Capor je nedavno od strane jednog dubrovačkog tjednika proglašen pozitivcem godine u izboru njihovih čitatelja.

Capor: Zašto ovo nikome nije sumnjivo?

Capor kaže kako voditelji projekta golfa na Srđu sada financiranje projekta zatvaraju nekim novim kreditima nepoznatih tvrtki, no nažalost nikome u Hrvatskoj ovako ponašanje za sada nije sumnjivo.

"Zemljište koje su jeftino kupovali na Srđu, založili su kod banaka i taj novac su koristili za daljnju kupovinu zemljišta i financiranje projekta", kaže Capor dodajući kako Razvoj golf nastavlja sa špekulativnim načinom poslovanja.

Nema gradnje prije usklađivanja s prostornim planovima

Do početka gradnje ne može doći prije nego što se Detaljni plan uređenja platoa Srđa uskladi s GUP-oma Grada Dubrovnika. Nakon toga mora se uskladiti i sa Županijskim prostornim planom. Županijski zavod tako je inzistirao da se vile, koje bi trebale biti u sklopu golfa odmaknu najmanje 100 metara od ruba Srđa, kao i da zona za vile bude grupirana na jednom ili dva mjesta a ne da čitav prostor golf parka bude mjesto gdje vile mogu nicati poput gljiva.

Nevladina organizacija "Srđ je naš" već godinama upozorava da se iza projekta Golfa u Dubrovniku krije apartmanizacija s naseljem od 268 vila i 1600 apartmana prema kojem je golf tek paravan za zakulisne igre.


Kontroverzni dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić dobio je protekle izbore na valu obećanja da će za projekt golf na Srđu raspisati referendum te istražiti sve mutne poslove koje je na Srđu imala bivša gradonačelnica Dubravka Šuica. No, nakon dolaska na vlast, promijenio je mišljenje.

====

Zašto samo Srđ? Ja predlažem da bulumenta na vlasti (svejedno je li Kradeze ili SDP) Dubrovnik proda! Zapravo, da se proda sve za što stranci pokazuju nekakav interes te se lijepa provizija spremi u džep. Paralelno obavezno držati se za srce, propagirati EU, ili izvlačiti iz zemlje partizanske zločine (može i ustaške) i nastaviti u nedogoled ovaj cirkus u kojem se od 4 miliona ljudi svakodnevno rade budale. Francek je u mnogočemu bio u krivu ali u jednome je i te kako bio u pravu a to je "stoka sitnog zuba"!

==

Razbojniče desničarski, liberalno kapitalisčki, pljačkaški što je ZAPRAVO SDP kao i tzv. Kukuriku koalicija. Laži i gluma su vam isplvale na površinu, prevaranti!. Rasprodajete Istru, Dalmaciju, hoćete HEP, Croatia Osiguranje, decenisjke koncesije "najam, autocesta, šuma, izvora vode...dosadašnji lopovi su skoro sve uništili i opljačkali a vi dovršavate sa proširenjem vlastitih džepova sa plaćama i penzijama, ulaskom u EU...da ste vi bili drugačiji, iks stvari se ne bi dogodilo, ali naravno niste!

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Split
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: