itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Veliki igrači legalno kradu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Predstavnici međunarodnog investicijskog fonda sa sjedištem u Londonu, koji ovih dana obilaze pogone Dina Petrokemije i Diokija, trebali bi se hrvatskoj javnosti predstaviti idući tjedan na konferenciji za novinare, rekao je za Hinu stečajni upravitelj Diokija Mladen Janiška.

Janiška za idući tjedan očekuje i ponudu toga investitora za ulazak u Dioki i Dinu, a zasad, kako tvrdi, raspolaže samo s njegovim pismom namjere.

Kaže kako je prerano otkriti o kojem se investitoru radi, navodeći tek ako je riječ o međunarodnom investicijskom fondu sa sjedišten u Londonu s ulagačkim referencama u petrokemijski biznis i vlastitom sirovinskom bazom.

»Oni rade studiozno, polako i zahtijevaju diskreciju«, kaže Janiška, koji je i od Crodux plina koji je dosad figurirao kao mogući ulagač u Dinu i Dioki, tražio da se izjasni je li i dalje zainteresiran.

Dodaje da je za ishod cijelog slučaja od izuzetne važnosti pravni status Dine, za koju su vjerovnici prihvatili predstečajnu nagodbu, no čeka se odluka Visokog trgovačkog suda o žalbi Zagrebačke banke na tu nagodbu.

Nad Diokijem je, pak, pokrenut stečaj jer predstečajna nagodba nije uspjela.

Cijena dionice Diokija za Zagrebačkoj burzi bilježi osjetan rast zadnjih pet trgovinskih dana zaredom pa joj je cijena povećana sa 5,85 kuna na jučerašnjih 14,14 kuna, a rast cijene nastavio se i u današnjem trgovanju. Investitori su vjerojatno ohrabreni najavama o interesu inozemnog ulagača.

Društvo Dioki danas je pak, na upit Zagrebačke burze, izvijestilo da nije u posjedu novih materijalnih činjenica niti cjenovno osjetljivih informacija koje bi utjecale na promjenu cijene dionica. Istodobno navode kako će investicijsku javnost redovito izvještavati o svim događajima i aktivnostima od važnosti za njegovo poslovanje, »i to u trenutku kada one postanu materijalna činjenica u vidu relevantnih i obvezujućih odluka, radnji, dokumenata i dogovora«. 

====

Ovo bi vani bilo kazneno djelo, objavljivanje podataka bez potpisanih dokumenata je manipulacija informacijama zbog utjecaja na cijenu dionice.

==

Tako se to uvijek radi u Hrvatskoj. Vazne informacije znaju samo odabrani i povlasteni, a stoka sitnog zuba uvijek ostaje kratkih rukava. Recimo, i ja sam mogao zaraditi na burzi da sam prije nekoliko tjedana znao ono sto sam saznao tek prije nekoliko dana.
Prica je vrlo jednostavna. Prije nekoliko tjedana u Rijeci je bilo usidreno 5 megajahti. Po procjeni "od oka" jednog mog prijatelja njihova je vrijednost oko 300 milijuna eura. Cak bi i budali bilo jasno da vlasnici tih jahti nisu dosli zbog ribe i skampa kod Bevande ili janjetine u Gorskom Kotaru. 300 milijuna eura bilo je usidreno u luci, nesto se veliko valjalo iza brda, a ni Novi list ni slova o tome iako ih je mogao vidjeti svaki Rijecanin.

Ali sto se moze, ovo je samo jos jedan mali prizor u tragicnom filmu zvanom "Propadanje Hrvatske" u kojem narod samo statira i ponekad se zabavlja glupostima dok veliki igraci legalno i ilegalno kradu.

==

Ježićevi prijatelji? ...Milanovićevi/Tedeskijevi prijatelji iz studenskih dana?... Pusićini prijatelji?
...čiji prijatelji?

==

Pa ovog ima samo kod nas- društvo čiji je račun blokiran 3 godine i nešto, em što nikomu ne plaća čitavo to vrijeme, em što duguje preko 2,5 milijarde kuna, a izlistano na Burzi i redovito se trguje ?! Zimbabve, di si.

==

Medjunarodni investicjski fond iz Londona s jedne strane a hrvatsku stranu ce predstavljati stecajni upravitelj Mladen Janiska i vjerojatno ce mu pomoci i ministar Vrdoljak. Koji ce to sporazum biti i kakav ce to ugovor biti??/ oni rade studiozno polako i zahtijevaju diskreciju?/



Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: