itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Taoci korumpiranog kriminalca

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vlada je prošla polovicu svog mandata, a situacija teško da se može opisati kao dobra. Broj nezaposlenih u zemlji bliži se brojci od 400 tisuća, BDP pada već devet tromjesečja zaredom, a u zadnje dvije i pol godine ionako slaba industrijska proizvodnja pala je za novih 10 posto.

Neki sektori gospodarstva vratili su se na razinu otprije 10 godina. Posebno je to očito u poljoprivredi gdje je samo u godinu i pol, primjerice, oko 3500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava manje, a proizvodnja mlijeka smanjena je gotovo za pola.

Teško je naći društvenu skupinu s kojom Vlada nije u svađi

Porezi su povećani u nekoliko navrata, no javna potrošnja je i dalje veća od prihoda, pa se manjak nadoknađuje zaduživanjem. Javni dug zapravo je već prešao kritičnu razinu od 60 posto, zemlja je pod prismotrom europskih institucija. Istodobno, u želji da se smanje rashodi pate javni servisi – školstvo i zdravstvo. U zdravstvu se gomilaju milijarde kuna gubitaka, liste čekanja rastu, a sve više liječnika posao traži u razvijenijim europskim državama. U školstvu, pak, mjerljivi rezultati učenika u odnosu na druge europske zemlje sve su lošiji, a Vlada je bijes prosvjetara izazvala kontinuiranim ekshibicijama s pokušajima umanjenja njihovih materijalnih prava. Općenito, teško je naći društvenu skupinu s kojom Vlada nije u svađi – s braniteljima, katoličkim vjernicima, znanstvenom zajednicom, poduzetnicima... Jaki moralni kredibilitet kojim se Vlada na početku mandata ponosila uvelike je uništen u poplavi bizarnih slučajeva nepotizma, stranačkog kadroviranja i bezobzirnog rasipništva – kao što je bio slučaj s nedavnom odlukom o kupnji novog voznog parka.

Aktualni ministar policije je, statistički gledano, najneuspješniji od 2001. Pravosuđe, pak, također ne stoji bolje – sporovi su i dalje tromi, a standard sudske prakse kao osnova uspostave pravne sigurnosti – i dalje maglovit, što se dobro moglo vidjeti i u famoznom slučaju lex Perković. Najavljena reforma javne uprave nije ni započeta, u kulturnom resoru Vlada je u stalnom sukobu s nacionalnim kazališnim kućama, dok je s turističkim radnicima na ratnoj nozi od odluke da ponovno poveća PDV u tom sektoru. Na koncu, zbog problema s obnovom ratne zrakoplovne flote, Hrvatska je danas gotovo nesposobna braniti svoj zračni prostor.

Smijenio je PR-ovce

Ovo je tek sažeti prikaz stanja u kojem se trenutačno nalazi hrvatska država na polovici vladavine Kukuriku vlade. Je li, s obzirom na dosadašnje rezultate, vrijeme za njezinu rekonstrukciju? Nakon brojnih medijskih najava i špekulacija o promjenama u Vladi, premijer Zoran Milanović napokon je povukao svoj potez. Smijenio je PR-ovce. Slučajno ili ne, odlazak posebne premijerove savjetnice za odnose s javnošću Zinke Bardić i glasnogovornice Vlade Ivane Grljak prva je promjena u prvom ešalonu Milanovićeve vlade koja je donesena isključivo temeljem odluke njezina čelnika.

Zlatko Komadina otišao je zbog bolesti, Radimir Čačić zbog zatvorske presude, a Mirela Holy nakon afere e-mail. No iz Vlade dosad nitko nije otišao zato što nije radio dobro. A upravo to – premijerovo nezadovoljstvo njihovim radom – navodno se krije iza famoznih “osobnih razloga” kojima su obrazložene ostavke Milanovićevih spin doktorica. No, znači li to da je sa svima drugima zadovoljan? Smjenjivanje ministara, dakako, nije proces koji se odvija isključivo temeljem procjene njihova radnog učinka, već obuhvaća i širi odnos unutarstranačkih odnosa moći, pa je zato jednostavnije smijeniti Zinku Bardić nego Tihomira Jakovinu. No, hoće li, uz novog PR-ovca, Jakovina biti bolji ministar? U kroničnoj nesposobnosti da građanima priopći išta osim loših vijesti, Milanović je odlučio smijeniti onoga koji te vijesti prenosi. Čak i to bi bilo legitimno, ako bi to bio početak ozbiljne rekonstrukcije Vlade i načina na koji ona radi. Problem je samo u tome što je smjenjivanjem PR stručnjaka rekonstrukcija Vlade zapravo završena.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora
Link|

0 comments: