itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Građevinska mafija

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

"NIJE džaba meni Jure Radić 2000. godine u Lisinskom kad smo birali predsjednika HDZ-a rekao 'Pa jesi lud? Birajmo Ivu, njega ćemo lakše smijeniti!' Znači ucjenjuju ga, imaju ga!", izjavio je večeras na OTV-u Ljubo Ćesić Rojs, koji je po tko zna koji puta pokušao je ubijediti javnost kako iza svih afera, prvenstveno vezanih za građevinsku mafiju, koje se događaju u Hrvatskoj stoji "vožd HDZ-a" Ivo Sanader i njegov prethodnik na mjestu predstojnika Predsjednikova ureda - Jure Radić, šef Instituta građevinarstva Hrvatske.

U prvome je planu bila afera Astaldi, spor koji je Hrvatska izgubila protiv talijanske građevinske tvrtke, a zbog čega će morati isplatiti 44,3 milijuna eura odštete jer joj je 1998. godine otkazala posao na autocesti Zagreb - Goričan. Rojs tvrdi da je taj ugovor raskinuo upravo aktualni šef IGH Jure Radić, a koji je bio na dužnosti ministra obnove i razvitka te da se vjerojatno radi o njegovom dogovoru s Astaldijem o podjeli milijuna koje će Hrvatska izgubiti raskidom ugovora.

Bivši zastupnik Skupštine Grada Zagreba Tomislav Jelić objašnjavao kako funkcionira zamjena zemljišta - jedan od najvećih, premda, nikada do kraja istjeranih niti sankcioniranih građevinskih pljački - pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića. On je upozorio na drugi veliki spor koji ozloglašeni privatizacijski mag Ivan Radošević vodi sa Zagrebom oko vlasništva nad Zagrepčankom. Upozorava da ukoliko se dogodi da ta tužba završi njemu u korist da će biti odgovorni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, Bandić i Sanader.

Ponovio je da se Radić zalagao za izdvajanje IGH iz Građevinarskog fakulteta, postao je ministar obnove i dvije godine kasnije ga privatizirao, na štetu malih dioničara. Cilj mu je bio da se turističke zone pretvore u građevinske, tvrdi Rojs.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: