itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Građani protiv kriminala u Posedarju

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Nogometni stadion u Posedarju je prvo raskopan, nakon čega se urušio istočni zid. Stadion je tražio sanaciju, a na natječaju je pobijedio – skuplji ponuđač. Mještani i nezavisni vijećnici optužuju Općinu za kriminalno poslovanje.

Nelogičnom predradnjom u ljeto 2008. stadion je postao nefunkcionalan. Izravnavanje terena s prebacivanjem zemlje, odnosno kopanjem rupa, rezultiralo je propadanjem i urušavanjem istočnoga zida. Gradski poglavari zabrinuti za odjednom postojećim raspadajućim stadionom primorani su raspisati natječaj za sanaciju. Na prijavljenom natječaju pobijedio je skuplji ponuđač, dok je jeftinija ponuda proglašena nevažećom iz razloga što im jedan dokument nije bio propisno uvezan s ostalim priloženim dokumentima.

S glavnim inžinjerom građevinske tvrtke Atena d.o.o., dipl. ing. arh. Žarkom Vlahovićem razgovarali smo na jednom gradilištu u Zadru za koje je uspio pravovremeno uvezati ponudu. Pitali smo ga kako je njegova jeftinija ponuda za sanaciju stadiona u Posedarju – izvisila. Djevojka iz povjerenstva rekla mi je da potvrda sa suda nije relevantna. Ja za drugu ne znam. Žaliti se nisam htio. Dva sam se puta već žalio, od toga nije bilo ništa, samo dodatni sudski troškovi od petnaestak tisuća kuna. Bez mogućnosti refundacije. - rekao nam je inžinjer Vlahović.

U Poglavarstvu u Posedarju prvo nam tvrde kako se radi o previdu same firme, koja isprva ne predočuje na vrijeme spornu potvrdu, što je od strane tvrtke Atena d.o.o. odbačeno kao argument, da bi zatim povjerenstvo samo sebi bilo proturječno. U konačnici sve je prikazano kao tehnička stvar iščitavanja zakona u slovo – potvrda je trebala biti uvezena u ponudu.
Na 47. sjednici Općinskog poglavarstva Općine Posedarje održane 7.11. 2008., na raspisani natječaj Javne nabave za izbor izvođača za izvođenje radova na rekonstrukciji nogometnog igrališta u Posedarju stigle su dvije pravovremene ponude, i to od Mušić d.o.o. Zadar na iznos od 879.968,00 kn i Atena d.o.o. Karin Gornji na iznos od 734.959,50 kn, sve bez PDV-a.

Ivica Klanac tvrdi da vijećnici ne znaju tko će dati sredstva za stadion. Indikativno je da će stadion financirati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (Božidar Kalmeta). Igralište je raskopano u svibnju, a do danas nikakvi radovi nisu započeli.

- Stadion neka se radi, ali zahtjevam uvid gdje se novac troši. 8 godina ne dobivam, iako je to moje vijećničko pravo, uvid u preraspodjelu novca općine. - tvrdi Ivica Klanac i dodaje:
- Dva puta pismeno tražim da se održi sjednica u vezi poslovanja kluba. Sam proračun usvojen je 30.12. bez sastajanja i održavanja sjednica na kojima smo mogli raspraviti o našim prijedlozima za proračunska pitanja. Zbog toga smo išli i na sud! Međutim, na sudu u Zadru, sve se križa u vezi načelnika Juričevića, iza njega stoji Kalmeta, to se sve zna. Sugerirali su nam na sudu da moramo podići privatnu tužbu da bi sve ispalo kao osobni sukob. U našoj općini preko kluba se najviše pere novac. Ako ja tražim dokumentaciju, odmah me optuži da sam protiv kluba.

Od svih traženih dokumenata i na koje imamo pravo (kao i građani), iz Općine Posedarje dat nam je na uvid jedino proračun iz 2007. godine, a niti jedan dokument vezan za sam projekt i sanaciju nogometnog igrališta, kao ni proračun za 2008. nisu dostavljeni. Na uvid nismo dobili ni spornu potvrdu o nekažnjavanju koju je sud pečatirao, a Općina prozvala nevažećom. Izgleda da su političari u Posedarju iznad zakona Republike Hrvatske, kada mogu važeći sudski dokument proglasiti nevažećim.
Kako i građani imaju pravo na pristup informacijama do kojih niti Narodni list nije uspio doći, pozivamo građane da sami provjere istinitost ove priče tako što će se pozvati na pripadajući Zakon i od Općine zatražiti sporne dokumente. Kao i objašnjenje zašto se stadion Hrvatskog viteza uopće počelo raskopavati.
Podsjećamo građane i općinare u Posedarju da Zakon o pravu na pristup informacijama u Članku 26. kaže:
(1) Pravna osoba s javnim ovlastima koja suprotno odredbama ovoga Zakona onemogući ili ograniči ostvarivanje prava na pristup informacijama kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 20.000,00 do 100.000,00 kuna.
(2) Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u tijelima javne vlasti novčanom kaznom od 5.000,00 do 10.000 kuna.
(3) Novčanom kaznom od 1.000,00 do 8.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja ošteti, uništi, sakrije ili na drugi način učini nedostupnim dokument koji sadrži informaciju u namjeri da onemogući ostvarivanje prava na pristup informacijama.
(4) Za prekršaj iz stavka 3. kaznit će se odgovorna osoba u tijelu javne vlasti novčanom kaznom od 5.000,00 do 10.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Status: Pljačka u tijeku
Lokacija: Zadar
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage


Link

0 comments: