itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nijedna dvorana na svijetu nije isplativa

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Zagreb i Vlada će Arenu platiti između 133 i 210 milijuna eura, ovisno o tome koliko dugo će je iznajmljivati. Stvarni trošak kreće se oko 90 milijuna, a ostatak su kamate koje će "fifty-fifty" platiti Grad i Država. Po ugovoru s Ingrom, tvrtkom koja je investitor Arene, Zagreb i Vlada će najam dvorane plaćati 7,5 milijuna eura godišnje sljedećih 28 godina. No, ukoliko se prijevremeno odluči isplatiti Arenu, mogu to učiniti nakon sedam godina, a cifra za prebijanje kredita iznosi 80 milijuna eura.

Ukoliko zagreb i Vlada budu unajmljivali Arenu sljedećih 28 godina, Ingra će zaraditi 120 milijuna eura, a ukoliko je otkupe za sedam godina Ingra će u džep staviti 42 milijuna eura. Spominje se da će za održavanje hladnog pogona Arene godišnje trebati oko 300 tisuća eura, no Antunović tvrdi se toćan iznos još ne zna jer je izračun u tijeku: "Nemamo još izračun koliko bi trebao koštati hladni pogon, ali ćemo ga imati za oko mjesec dana. U ovom trenutku vam ja ni nitko drugi ne može to reći jer ne znamo. No kad bude gotov izračun, pokazat ćemo ga javnosti, sve radimo transparentno, Arena je prevažan i preskup objekt da bismo nešto skrivali"

Izgradnja splitske Arena u Lori, bez poslovnog tornja koji se tek treba izgraditi, stajala je oko 50 milijuna eura. Cijena čitavog kompleksa, koji uključuje dvije dvorane, garažu kapaciteta 1500 parkirnih mjesta te poslovni toranj s trgovačkim prostorom procijenjena je na 147 milijuna eura. Investor je bio hrvatski konzorcij (Konstruktor, IGH, Dalekovod) okupljen pod imenom Sportski grad TPN Zakupninu od pet milijuna eura, uključujući PDV, godišnje će dijeliti država i Grad, a kroz trideset godina investitorima bi trebalo biti isplaćeno 150 milijuna eura.

Status: Dogovorna ekonomija
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: Na račun građana
Pravomoćnost: U provedbi

Link

0 comments: