itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sabor lažirao podatke o plaćama zastupnika

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Iako je prilično sigurno da će se uskoro postrožiti uvjeti za stjecanje saborskih mirovina, današnja rasprava o njihovim pravima pokazala je da su zastupnici vrlo osjetljivi kad je riječ o njihovim primanjima te da su im za lošu sliku koju imaju u javnosti uglavnom krivi novinari.

No, da će Sabor ići tako daleko u obrani svojih prava pa prikazivati netočne podatke o plaćama zastupnika, to nitko nije očekivao. Stručna služba je, naime, za raspravu pripremila usporedne podatke o plaćama za 16 europskih država, u kojima se za Hrvatsku navodi kako je minimalna zastupnička plaća 1800 eura, odnosno samo oko 13.400 kuna. No, istina je da ta plaća iznosi 15.100 kuna, dok se prosječna plaća kreće oko 18 tisuća kuna.

Sudionici rasprave najmanje su pričali o najavljenom postroživanju uvjeta za stjecanje dužnosničke mirovine, a nekoliko ih se obrušilo na novinare, smatrajući kritičke napise o njima uzrokom negativne slike koju imaju u javnosti. – Na djelu je nesmiljena hajka, nesmiljeni linč prema Saboru. Zastupnike se prikazuje kao parazite – najoštriji je bio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: Izvanstranačka
Pravomoćnost: Samovlašće

Link

0 comments: