itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Uhićeni korumpirani zagrebački poreznici

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Optuženici su oko 19 sati privedeni istražnoj sutkinji Županijskog suda, koja je nakon saslušavanja donijela odluku o zadržavanju u pritvoru. Riječ je o Ranku Vukoji, koji je obnašao funkciju inspektora u odjelu za ovrhe zagrebačke Porezne ispostave Centar, zatim Zdravku Markaču, voditelju ispostave Porezne ispostave Centar kao i Željku Sičaji inspektoru Financijske policije.

U istražni centar Županijskoga suda u Zagrebu, jučer je kasno poslijepodne doveden i Slaven Bošković, viši inspektor iz Ministarstva financija, jedan je od autora knjige "Kako platiti manje poreza - na zakonit način?". Prema pisanju Jutarnjeg lista, taj dugogodišnji službenik Ministarstva financija, a ranije i Deviznog inspektorata, uhićen je pod sumnjom da je od vlasnika jednog poduzeća tražio 300.000 kuna mita.

Bošković je provodio nadzor poslovanja u tom poduzeću te je pronašao prekršaj za kojeg se može izreći kazna u visini od nekoliko milijuna kuna te je mito zatražio u zamjenu za to da ne odredi kaznu za uočeni prekršaj. Vlasnik je pristao, ali je cijeli slučaj prijavio Uskoku. Nakon toga je organizirana simulirana primopredaja novca, ali je Bošković očito nešto posumnjao te je u posljednjem trenutku odustao od preuzimanja novca. Međutim, policija je prikupila i druge dokaze te su ga uhitili.

Akcija je nazvana "Dubai" upravo zato jer jedan od uhićenika često tamo putovao.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: Nesposobnost uprave
Pravomoćnost: Uhićeni

Link

0 comments: