itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: 14 milijuna kuna za čišćenje snijega koji nije pao

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Poglavarstvo je preko Ureda za graditeljstvo 2007. godine proslijedilo više od 14 milijuna kuna Čistoći, Zrinjevcu, Vodoprivredi, Vodoopskrbi, Jarunu i Zagrebačkim cestama za troškove čišćenja snijega na stazama i pločnicima. Taj iznos ne bi upadao u oči da poslovi, stoji u podacima Ureda za graditeljstvo, nisu sklapani izravnim pogodbama. Najviše zbunjuje to što su usluge spomenutih tvrtki dogovarane na samom izmaku zime - u veljači i ožujku. Nije to sve! Pitanje zašto se ovaj novac prebacivao na račune tvrtki u sklopu Holdinga dodatno “kompliciraju” i podaci o tadašnjim vremenskim prilikama. Ta je zima bila iznadprosječno topla, štoviše najtoplija u povijesti službenih mjerenja. Na hidrometeorološkim postajama Maksimir i Grič tada su zabilježena samo dva dana sa snježnim pokrivačem debljim od jednog centimetra.

Glasnogovornik Zagrebačkih cesta Milan Golubić tvrdio je da je ta tvrtka uredno odradila svoj posao.
– Vjerojatno je te zime trebalo još soli pa smo još morali izdvojiti milijun kuna. Sva potrošnja zabilježena je u knjizi glavnog dežurstva zimske službe. Taj dokument vrijedi i na sudu – rekao je. U nalazu Kontrolnog ureda stoji da su tijekom kontrole dokumentacije zimske službe za 2006. godinu uočene naknadne intervencije u izvješća o obračunu rada ekipa zimske službe.

Intervencije su bile upisane ručno u prvotna izvješća, bez pismene popratne dokumentacije o razlozima promjene podataka. Rezultat promjene bilo je povećanje troškova za gotovo pet milijuna kuna, što je i fakturirano Gradu.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: