itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sanader i Bandić dobivali masne provizije

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Austrijski list piše kako je Ivo Sanader od Hypo Alpe Adria banke dobio proviziju od 800 000 njemačkih maraka za uvođenje iste u Hrvatsku.

Austrijski list Die Presse raspisao se o spašavanju Hypo Group Alpe Adria banke, a u istom se članku Ivo Sanader spominje kao osoba koja je Hypo banci pomogla da otvore poslovanje u Hrvatskoj, za što je navodno dobio golemu proviziju.

Tijekom borbe za spas banke isplivali su brojni nerazjašnjeni odnosi. Naime, uz poslove s jednim bivšim generalom spominje se i kredit o čijem je dobivanju posredovao Ivo Sanader, dok istražitelji spornim smatraju i ulaganja u Sloveniju, točnije, Kempinski Palace Hotel koji se nalazi u Portorožu.

Novinari lista pozivaju se na informacije dugogodišnjeg člana Uprave te banke, Wolfganga Kulterera, koji je u međuvremenu osuđen zbog lažiranja bilanci, te naglašavaju kako je ovu banku Hrvatsku uveo upravo Sanader. Također, dodaju kako je prema nepotvrđenim informacijama Sanader za taj angažman dobio 800 000 njemačkih maraka provizije za posredovanje u ishođenju četiri milijuna maraka kredita.

I Bandić ima prste u mutnim poslovima?

U članku ne staje sve na tome, već se spominju sumnje da je Hypo banka financirala izborne kampanje HDZ-a kako bi dobila protuusluge. No, u članku se spominje i Milan Bandić, te se tvrdi kako mu je ova banka navodno odobravala kredite po dobrim uvjetima, te da mu je isplaćivala provizije.

U članku stoji i kako je sedam novinara Glasa Istre zbog kritičkog pisanja o toj banci dobilo otkaze, a u tekstu se osvrću i na pisanje Nacionala o tome kako je Hypo preko fiktivnih ugovora prebacivala novac u Lihtenštajn, da bi ga potom prebacivala u Hrvatsku u vidu investicija.

Status: Vjerojatna korupcija
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: