itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Policija o noćnim uhićenjima

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Policija je jutros oko 3.30 sati uhitila prosvjednike iz Zelene akcije i Prava na grad koji su u kontejnerima "čuvali" Varšavsku ulicu od radnika koji bi trebali početi graditi Horvatinčićev projekt Cvjetni prolaz. Iako aktivisti tvrde da se radilo o neprimjerenoj reakciji policije i nepotrebnom korištenju sile, koje samo na sreću nije završilo ozljedama, iz policije imaju drugačiju verziju.

Noćna akcija protiv prosvjednika bila je, tvrdi zagrebačka policija, pomno pripremljena zato što se u Zagrebu nikad nije dogodio građanski neposluh ni pružanje pasivnog otpora u ovakvim razmjerima. "U akciju smo krenuli u 3 sata ujutro zato što preko dana nismo željeli dovoziti kamion u Varšavsku kako ne bismo zagušili promet i izazvali kaos", objašnjavaju iz policije. U akciji je sudjelovao 41 policajac te 29 interventnih policajaca, a privedene su 23 osobe.

Predsjednik Zelene akcije i dalje u pritvoru

Četiri osobe su još uvijek u policiji, a među njima je i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. Oni će najvjerojatnije zaraditi kaznene prijave zbog narušavanja javnog reda i mira.

Koordinator udruge Zajednica Humanitas Zoran Oštrić u priopćenju je napisao da se noćas oko 4 sata u Varšavskoj pojavila interventna policija.

Oštrić dodaje kako će aktivisti ostati u Varšavskoj i tijelima sprečavati ulazak bagera. "Ovo je akcija građanskoga neposluha, akcija za održavanje osnovnih načela legaliteta", tvrdi Oštrić te dodaje kako zastupnici pravnih interesa, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, djeluju u panici, jer su svjesni da im "pijesak njihove moći klizi kroz prste pred prkosom onih koje su smatrali ovcama za manipuliranje i za šišanje".

Bijes prosvjednika zbog sinoćnje policijske akcije osjetio je i gradonačelnik Milan Bandić. Njega su uoči početka sjednice Gradske skupštine prosvjednici dočekali zvižducima i povicima "Ostavka, ostavka!"

Većina zastupnika u Gradskoj skupštini podržala je prosvjednike te zaključila kako je ograničenje prava javnog okupljanja utemeljeno na zakonu i zbog toga silu treba svesti na minimum uz poštovanje digniteta prosvjednika. "Gradonačelnik Bandić mora javno obrazložiti pitanja definiranja javnog interesa u osporavanom projektu i javnosti predočiti dokumente", zaključak je Skupštine.

No, sjednica nije prošla bez dramatičnih momenata pa se tako Bandić sukobio s predsjednikom Skupštine Zoranom Špremom. Isprovociran pitanjem zastupnika Srđana Subotića o DVD-u Maksimir, Bandić je izašao za govornicu iako nije dobio riječ. Šprem je gradonačelnika upozorio da nema pravo govoriti, ali Bandić se nije obazirao.

Goran Kutlić je tako zatražio ostavku pročelnika za izgradnju grada Davora Jelavića, koji je izjavio da su prosvjednici u Varšavskoj postavili "četničke barikade". Jelavić sad tvrdi da to nije istina i da su ga novinari pogrešno shvatili. "Radi se o krivoj interpretaciji. Kunem se pokojnim roditeljima da ja to nisam rekao", odgovorio je Jelavić.

Prosvjednici su jutros nabrzinu održali i konferenciju za novinare ispred zgrade Zagrebačke skupštine na kojoj je predsjednik udruge Pravo na grad Teodor Celakoski rekao da je intervencija policije trajala dva i pol sata.

Smatra kako je neprimjereno na takvu vrstu nenasilnog i mirnog prosvjeda slati 100 interventnih policajaca u 15 automobila. "Ovo je za nas tek početak. Očekivali smo reakciju, ali nismo mislili da će policija biti ovako trapava. Pokazali su temeljnu neupućenost kako se treba ponašati u ovakvim situacijama te ugrozili svoju sigurnost i sigurnost aktivista.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da iza intervencije stoje ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i premijerka Jadranka Kosor te da je način djelovanja policajaca prema prosvjednicima dokaz da živimo u totalitarnoj državi.

Jedan od uhićenih, aktivist i asistent na Filozofskom fakultetu Mate Kapović, kazao je za Index kako je sada jasno da hrvatska policija djeluje u interesu kapitala. Ocijenio je i da je skandalozno da je predsjednik Uprave Hoto Grupe Tomislav Horvatinčić sam jučer sudjelovao u "Otvorenom". "Nekoliko sati nakon njegova gostovanja započela je akcija. Politička je odluka bila da interventna policija očisti Varšavsku", kazao je Kapović koji se još uvijek nalazi u policijskoj postaji na Zrinjevcu s još desetak aktivista. Komentirajući činjenicu što je akcija započela nakon tri sata ujutro, Kapović je kazao kako se s akcijom odugovlačilo zbog straha od negativne percepcije javnosti. Kapović dodaje kako će dio prosvjednika koji je nakon dolaska policija probio policijske vrpce, biti zadržan te vjerojatno sproveden sucu. Među njima je i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Glumica Urša Raukar u policijskoj postaji je bila od uhićenja do 10.30 sati danas, a još ne zna kakvu prijavu će dobiti. "Došla je policija s komunalcima, što znači da su došli po nalogu Milana Bandića, te su prvo skinuli ljude s krova pa razvalili vrata i počeli ih nositi u marice", ispričala je za Index Urša Raukar te dodala kako nije bilo tučnjave s policajcima, jer su oni pružali samo pasivan otpor.

Tomislav Horvatinčić je jučer izjavio kako ga neće zaustaviti "balvan revolucija" te da bi javnost trebao zanimati odgovor "u kojoj kuhinji se to kuha antipoduzetnička klima".

Prosvjednike podržao i Ivo Josipović: Od policije očekujem objašnjenje!

"Pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni su dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske. Ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed. Intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Vjerojatna korupcija
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: