itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Tjelohranitelj zgrabio novinarku i srušio je na pod

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Tjelesno osiguranje premijerke Jadranke Kosor na porinuću putničkog trajekta Novogradnja 515 u Brodosplitu, pokazalo je »zube« novinarki i fotoreporterki Novoga lista Sanji Vukčević srušivši je u djeliću sekunde na pod.

Naime, tijekom obilaska brodogradilišta premijerke i njene pratnje te rukovanja sa škveranima, pripadnik osiguranja, kada je htjela objektivom »uhvatiti« premijerku iz profila, zgrabio ju je za ovratnik i fotografski aparat.

Na jednoj nozi i »u srazu« s čovjekom očito dobro obučenim borilačkim vještinama, naučenom na reakcije bez puno razmišljanja, u djeliću sekunde ležala je na podu, na leđima. Dotični »gospodin« je samo pogledao, premijerka također. Niti »i« od isprike za krajnje bezobzirno i nepotrebno demonstriranje sile tjelesnih čuvara. Kako od osiguranja, tako niti od premijerke osobno.

– Svi novinari prošli su rigoroznu kontrolu, kako osobnu tako i opreme. U tom trenutku pokušavala sam zaobići pripadnika osiguranja i fotoaparatom snimiti trenutak kada se Kosor rukuje sa škveranima, kazala je kolegica Sanja Vukčević, koja je iako šokirana nastavila automatizmom raditi svoj posao. U svakom slučaju ustati joj je pomogao netko od kolega iz medija, a od jednog pripadnika osiguranja, vjerojatno šefa, dobila je samo kratko i preko volje, »da li ste dobro«.

– Jasno mi je da zaštitari premijerke Kosor moraju biti oprezni, ali ovakvo ponašanje prema novinarima koji također obavljaju svoj posao je nedopustivo, dodala je Vukčević.

===

HND: Bacanje novinarke na pod ne može se pravdati

- Usprkos tome što je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio javnost da na temelju do sada prikupljenih informacija nisu utvrđene povrede pravila postupanja djelatnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, u HND-u smo sigurni da se nikako ne može opravdati i da ne može biti uobičajena takva zaštitarska intervencija zbog koje se novinarka – koja je inače zaštitarski pregledana na ulazu – našla na podu, piše u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

- Izuzetno smo zabrinuti tumačenjem po kojima bi, eto, takve intervencije prema novinarima mogle biti normalne. Osobito žalimo što se nitko iz premijerkinog osiguranja, Ravnateljstva policije ili Ureda predsjednice Vlade nije novinarki Sanji Vukčević ispričao zbog ovog incidenta - dodaje Duka.

Status: Samovlašće
Lokacija: Split
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: