itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Na internetu objavljen registar branitelja

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Anonimni autori su objavili navodni popis branitelja na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com.

Na stranici je objavljena tražilica preko koje se podaci provjeravaju na temelju imena te na temelju datuma i postrojbe. Autori stranice su željeli ostati neimenovani, a objavili su i da će stranicu zatvoriti kad registar objavi Vlada. Nije poznato kako su autori došli do svih podataka.

"Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija a druga traži objavu registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu", navodi se u proglasu.

Autori tvrde i da na objavljenim podacima nema oznaka o tajnosti zbog čega su ti podaci zapravo javni. Tvrde i da slični popisi postoje i u drugim zemljama, a dodali su i link koji vodi na registar američkih vojnika.

Braniteljske udruge i Ministarstvo branitelja su objavu osudili kao nezakonitu i protuustavnu.

Status: Vjerojatna korupcija
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: