itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mala zemlja za veliko golf igralište

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

'Hrvatska - mala zemlja za veliko golf igralište', prigodan je slogan kojim su nevladine udruge još jednom željele upozoriti na štetnost Zakona o golf igralištima koji se trenutno nalazi u saborskoj proceduri i prolazi rasprave na saborskim Odborima.

Na stare probleme od od nebrige za zaštitu okoliša preko pogodovanja investitorima do mogućnosti izvlaštenja i gradnje udruge su upozorile na press konferenciji pred Saborom, pri čemu su, izveli i mali performans. Naime, aktivistima koji su glumili turiste članovi udruga protumačili su da je Zakon o igralistima za golf hrvatski turisticki proizvod te im je tom prilikom urucen originalni hrvatski suvenir - primjerak doticnoga Zakona.

druge su još jednom pojasnile da se u novom prijedlogu zakona 'jedinicama lokalne samouprave praktički nameće obveza da o svom trošku planiraju kompletnu infrastrukturu za privatni komercijalni projekt, za što ne postoji opravdanje, te ih dodatno osiromašuje. Nadalje, omogućuje se jedinicama lokalne samouprave da prodaju zemljište u svom vlasništvu golf investitorima bez javnog natječaja što otvara prostor za korupciju. Također se i dalje potencijalnom investitoru omogućava kupnja neurbaniziranog zemljišta, od čega se dio može urbanizirati bez ikakvih dodatnih troškova.'

'Osim što imamo prekomjeran broj igrališta u našim prostornim planovima, ona su izrazito velika. Tako da recimo prosječna veličina igrališta planiranog u Istri je 100 hektara, a u susjednoj Sloveniji je 50 hektara. Razlog tome što se kod nas omogućava gradnja apartmana, hotela i vila na golf igralištima i to je zapravo i svrha ovog zakona - da se omogući gradnja i prenamjena poljoprivrednog i šumskog zemljišta, rekla je Munić.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: