itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Dr. Dejan Jović

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ivo Josipović je u izjavi medijima, rekao da Odjel za analitiku, smatra „vrlo važnim“. Glavni analitičar je čovjek koji priprema Predsjedniku brifinge temeljem analize medija, te pomaže profiliranju politike samog Predsjednika. Jović, kao glavni analitičar, zadužen je za „studijsko promišljanje o društvenim fenomenima“.

Dr. Dejan Jović, politolog je, konzultant britanske Ekonomsko-obavještajne agencije, dakle čovjek koji bi trebao kreirati politiku Hrvatske, barem koliko mu dopuste ovlasti njegova šefa, Predsjednika RH, čovjek koji je po habitusu blizak Englezima, postaje glavna spona s hrvatskom visokom politikom, direktni učesnik čak.
No, to možda i ne bi izazvalo toliko pitanja, kada se ne bi znalo, da se taj čovjek cijelo vrijeme zalaže za zajednički ulazak Srbije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore i Hrvatske u EU, kako po njegovom mišljenju Hrvatska ne bi odmakla „od svog prirodnog okružja“.

Jović 16.01.2009. na svom blogu na stranici B92 piše:

"Uspije li Hrvatska ući u Uniju prije Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, i ona će se ponašati onako kako se sada prema njoj ponaša Slovenija. Neuvjerljivo zvuče olako izrečena obećanja hrvatskog premijera Sanadera, da to neće biti tako. Ne treba zaboraviti da je ulazak u Evropsku Uniju Sanaderov JEDINI vanjskopolitički cilj, te da je uvijek bilo nejasno je li njegovo, a još više hadezeovsko, napuštanje nacionalističke (tj. tuđmanističke) politike zapravo bilo iskreno, ili samo finta da bi se postigao taj cilj
Slovensko (slovenačko) usporavanje procesa završavanja pregovora o članstvu Hrvatske u Evropskoj Uniji ima posljedice ne samo za stanje slovensko-hrvatskih odnosa, nego i za Srbiju, odnosno njenu poziciju u odnosu na Evropsku Uniju. To je usporavanje, naime, neočekivana šansa za Srbiju, koja bi ju mogla, ako to želi, iskoristiti za ubrzavanje svog putovanja prema članstvu u Evropskoj Uniji."

Razlog za ovakav stav, Jović u istim dnevniku, objašnjava na sljedeći način:

"Uđe li u Uniju prije Srbije, Hrvatska će, gotovo sigurno, uvjetovati bilo kakvu ratifikaciju eventualnih sporazuma između Unije i Srbije srpskim odustajanjem od protutužbe za Oluju, a vjerojatno i nekim unilateralnim (i možda ne samo simboličkim) priznavanjem ekskluzivne (i kolektivne) krivice Srbije i Srba za zlodjela u devedesetim godinama. Vjerojatno će se zaoštriti i politika prema hrvatskim Srbima, koalicija s njihovom glavnom strankom (SDSS) neće više imati onu važnost koju ima sada, barem ne za HDZ.
Otvore li hrvatski Srbi (ili Srbija, ili Evropska Unija) pitanja kao što su povratak izbjeglica, ili pristranost pravosuđa, ili odnos prema ratnim zločinima, na to će odgovor biti: Oprostite, pa to je riješeno! Da nije, ne bismo ušli u Europsku Uniju! Evo, Brisel kaže da je riješeno, zar ne?. Na takve će sarkastične odgovore biti teško odgovoriti, posebno stoga što Evropska Unija zapravo nema, niti će imati, mehanizme kojima bi svoje zemlje članice prisilila da se ponašaju bolje prema vlastitim manjinama ili prema susjedima."

I još jedan biser dr. Jovića ( podsjećam da je isti glavni analitičar hrvatskog Predsjednika, a ne srpskog):
"Individualno primanje u Uniju, koliko god ono bilo razumljivo s obzirom na različita očekivanja stanovništva i političara u zemljama koje su više evropeizirane od drugih, ipak nužno privilegira zemlje koje će u Uniju ući prije drugih, a time i diskriminira one koje zaostaju (ne samo politički, nego i u pravno-statusnom smislu)."

Dakle, to je jedan od stavova dr. Jovića, ali tu nije kraj, isti se ne malo puta izjašnjavao o krivnji nacionalizama, za rat na ovim prostorima, u potpunosti izjednačavajući krivnju, postavljajući tezu da je na ovim prostorima bio građanski rat. Njemu je za raspad Jugoslavije, glavni negativac Kardelj i Ustav iz 1974. godine.
Cijeli sistem raspada Jugoslavije, Jović povezuje sa socijalističkom filozofijom „odumiranja države“, čiji je najjači predstavnik bio upravo Kardelj. Raspad Jugoslavije, povezuje s činjenicom da se država iznutra „razvlastila“, pa ide tako daleko, da tvrdi da je to rezultat „uspjeha“ socijalističkog projekta, koji je inzistirao na tome da država mora biti što slabija. Dapače, Jović u svom političkom lamentiranju ne pridaje nikakvu pažnju nastalim nacionalnim državama, već te države smatra umjetnom tvorevinom EU, koja u svojoj „dobrostivosti“ financira institucije tih država, naravno i Hrvatske.

Čovjek koji ima ovakve rigidne političke stavove, postaje, kao savjetnik Predsjednika, vrlo opasna osoba po nacionalne interese RH. On čak, osim što se po Britaniji predstavlja kao Jugosloven, bio je i predsjednik Savjeta Šuvarove Socijalističke radničke partije, koju je usput čak i Račan zaobilazio u velikom krugu, tvorac je nevjerojatne bedastoče, jer u svojim iskazima tumači, da su u Jugoslaviji postojala dva tzv“antifašistička“ pokreta za vrijeme WWII, partizanski i četnički.
Ako ne vjerujete, pročitajte njegovu knjigu, „Jugoslavija zemlja koja je odumrla“ i sve će vam biti kristalno jasno.
U Jugoslavenstvu ide i korak dalje, pa zagovara potrebu stvaranja jedinstvene Jugoslavenske nacije, jer je uvjeren da takva Jugoslavija može opstati u nekomunističkom sistemu.

Doduše, Jović kaže ovdje još jednu rečenicu, koju bi onaj koji ne zna pozadinu mogao shvatiti proturječnom, a ona glasi:
"Raspad Jugoslavije bio je umjetna tvorevina. To, međutim, ne znači da bi obnova Jugoslavije u ovom trenutku bila dobro rješenje."

Naravno i Jović je svjestan činjenice, da bi to bilo dolijevanje ulja na vatru. No, on zna, da će se ulaskom u EU, Jugoslavija vratiti na mala vrata, a on je već počeo pripremati teren, dijeleći svoje političke ideje, ni manje ni više nego s Predsjednikom RH.
I za kraj, savjetnik Predsjednika RH, koji je danas jedan od največih protivnika „politike 90'-ih“, 21.09.1993. godine u Feral Tribuneu je napisao:
"Ne vjerujem u održivost unije republika Bosne i Hercegovine. Budimo iskreni: u to ne vjeruju ni oni koji su bili voljni potpisati njeno stvaranje. Njeno uspostavljanje je samo uvod u raspad Bosne, ili u novo izravnavanje računa."

Status: Banana republika
Lokacija: Pantovčak
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: