itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Fifi i otac izvukli milijune

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Osim što su Josip Protega, Ivan Sladonja, za prijatelje Slatki, i Mario Kirinić, bivši čelnici Hrvatske poštanske banke, uhićeni u sklopu akcije Bankomat, široke ruke sedmorici klijenata dijelili novac znajući da ga neće vratiti, nekima su plaćali i pozamašne troškove "peglanja" kartica.

Bankari su, prema podignutoj optužnici USKOK-a, u prosincu 2008. kreditirali Gorana Jurakovića, zagrebačkog ginekologa i vlasnika tvrtke Mini Parks International, sa 80 milijuna kuna te mu odobrili plaćanje troškova VISA Business kartice. On je tako do kraja godine, u manje od dva mjeseca, na kartici potrošio 695.000 kuna, a do kraja rujna 2009. čak 916.000 kuna!

Troškove poslovne kreditne kartice, naravno, kao ni 75,5 milijuna kuna glavnice kredita nikada nije podmirio HPB-u. Zanimljivo je da su gotovo svi akteri malverzacija u HPB-u, zbog čega joj je nanesena šteta od 300 milijuna kuna, pred istražiteljima tvrdili da su skromnijeg imovinskog stanja!

Tako je liječnik, stoji u optužnici, izjavio da trenutačno nije zaposlen, bez primanja, da živi u stanu u kući na Jabukovcu te uz to posjeduje i nekretninu u Firenci. Slično je dodao i njegov sin, poznatog po nadimku Fifi, uključen inače u pranje novca kojeg mu je otac izvukao iz HPB-a. Mlađi je Juraković, naime, kao diplomirani ekonomist vlasnik tvrtke P. G. Commerce s plaćom od tri tisuće kuna.

No ubrzo se razotkrilo da su njih dvojica vlasnici još nekoliko tvrtki u Zagrebu i inozemstvu preko čijih su računa pokušavali prikriti trag milijunskih kredita koje im je odobrio HPB. Ivan Sladonja, bivši član uprave HPB-a, tvrdio je istražiteljima da mu je trenutačna plaća u tvrtki Ureduje 3500 kuna, no unatoč tome, živi u dobrim imovinskim prilikama. Pobrojao je da u Zagrebu posjeduje kući i polovicu stana, vikendicu u Črešnjevcu i stan u Omišu.

Bivši čelnici HPB-a mijenjali su pedantno i brojke u izvješćima o njezinu poslovanju kako bi, prema optužnici, prikrili da je banka zapravo pred slomom. Tako su za 2006. lažno prikazali dobit od 101 milijuna kuna iako je ona te godine zapravo bila oko 12 milijuna kuna. Isto su učinili i sljedeće godine prikazavši da su u plusu 120 milijuna kuna, a zapravo su poslovali s gubitkom od 40 milijuna kuna. Sljedeće godine opet isti scenarij – u izvješćima tvrde da je dobit 8,7 milijuna kuna, no prešućuju gubitak od 101 milijuna kuna.

Unatoč tako lošem financijskim stanju HPB-a, bivši su se menadžeri voljeli ravnopravno obilato nagrađivati. Sebi samima su s osnove lažno prikazane dobiti tijekom 2007. i 2008. isplatili oko 26 milijuna kuna bonusa. Članovima uprave i glavnom financijskom direktoru pripalo je 13,3 milijuna kuna, a ostalim zaposlenicima HPB-a podijeljeno je 12,7 milijuna kuna različitih nagrada.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju pljenidbe

Link| 

0 comments: