itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kako Dropulićka pogoduje investitorima

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Rješenje Ministarstva graditeljstva i okoliša od 12. srpnja, kojim se golf tereni na Vranskom jezeru proglašavaju prihvatljivim za okoliš, priča priču o premreženim interesima državn.

Novinarka H-Altera istražila je veze oko golferskog igrališta, a u igri su Nikola Ružinski, Antun Mikec, Marina Matulović Dropulić, Đuro Popijač, Borislav Škegro, Dragan Radović i mnogi drugi.

Državni tajnik Ružinski, čiji potpis stoji na rješenju Ministarstva zaštite okoliša kojim se Golf igralište Baštijunski brig ocjenjuje prihvatljivim za okoliš, prije samo mjesec dana igrao je golf na turniru kojeg je organizirao investitor u spomenuti golf projekt uz sam rub Parka prirode Vransko jezero, Antun Mikec, navodi se. Sudjelovanje državnog tajnika u golf turniru, u trenutku kad je golf jedna od najvećih prijetnji okolišu u Hrvatskoj, podsjeća na to kako ministrica Dropulić zarađuje na dionicama IGH i na građevini, resoru kojim upravlja.

Pomoć investitoru na sve načine

"Tvrtka VMD promet koja je investitor u Golf teren Baštijunski brig organizirala je i 2006. turnir u golfu samo za pozvane goste. S investitorom Mikecom golf su još te 2006. igrali Đuro Popijač, sadašnji ministar gospodarstva i bivši ministar financija Borislav Škegro! Uz Ministarstvo zaštite okoliše i Ministarstvo gospodarstva ima Mikec veze i u Ministarstvu vanjskih poslova, sin Neven Mikec je donedavni tajnik MVPEI, a sada zamjenik šefa hrvatske misije pri UN-u i zastupa podtvrtku VMD prometa Golf centar Biograd kao prokurist", navodi H-alter.

Usto, još 2008. organiziran je konzorcij konzorcij Ministarstva turizma, Zadarske županije, Grada Biograd na Moru i Općine Pakoštane, te investitora, sve kako bi se za golf teren Baštujinski brig "uklonile poteškoće koje inače usporavaju izgradnju golf terena", što uvelike podsjeća na spregu različitih institucija oko Varšavske ulice.

"Divlje odlagalište smeća stajalo je na rubu zaštićenog područja 50 godina i državi uopće nije smetalo da bi prošloga srpnja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napokon odobrio novac za sanaciju, preko 30 milijuna kuna, a već u ožujku ove godine u tijeku je bio javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš golf igrališta na istom tom terenu. Nadalje, koordinatorica izrade Studije utjecaja na okoliš Golf igrališta Baštijunski brig Aleksandra Anić Vučinić, nekadašnja djelatnica MZOPUG, izdavala je knjige zajedno s koautorom Nikolom Ružinskim, državnim tajnikom koji je potpisao rješenje o prihvatljivosti golfa", stoji u tekstu H-altera.

Mreža interesa ne staje tu. Poznati hrvatski ornitolog Dragan Radović, koji je 2004. godine kritizirao namjeru da se izgrade kuće na području Majdana uz Vransko jezero, ove je godine procijenio kako vila, 10 apartmanskih građevina i golf teren na rubu istog Ornitološkog rezervata "nemaju značajnijeg utjecaja zahvata na ornitofaunu.".

Ornitološke malverzacije

"Površina golf zahvata je 140 ha, dok je površina gradnje na Majdanu o kojoj se raspravljalo neusporedivo manja, dvadesetak parcela. Rješenje Ministarstva od 12. srpnja je konačno, i na njega nema mogućnosti žalbe. Prvotna studija koja nije uključila mišljenje ornitologa bila je na javnom uvidu, građani su dali primjedbe, Ministarstvo je onu o neangažiranju ornitologa uvažilo i tražilo u skladu s tim promjene studije pa je angažiran Radović koji je dao pozitivno mišljenje. Takva 'popravljena' studija ne ide više na javni uvid. Građani nemaju mogućnosti ocjenjivati konačnu studiju. Aarhuška konvencija? Pravo javnosti o sudjelovanju u odlučivanju o okolišu? Zaboravite", navodi H-alter. .

Drugi ornitolozi nisu tako naklonjeni igralištu kao Radović. Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode najavilo je podnošenje upravne žalbe, jer nisu primili odgovore na svoje primjedbe na Studiju, koja je imala cijeli niz manjkavosti, a izradio ju je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje. Usto, da bi ju se pročitalo, mora se otići do Biograda.

"Lokacija planiranog golf igrališta nalazi se neposredno uz Park i Ornitološki rezervat Vransko jezero te na području važnom za ptice Ravni Kotari, a 100 metara od područja važnog za ptice Vransko jezero i Jasen te područja važnog za divlje svojte i staništa Ornitološki rezervat Vransko jezero i Jasen. Navedena zaštićena područja dio su Nacionalne ekološke mreže i buduća NATURA 2000 područja", stoji u tekstu.

Cijela stvar, navodi se, podsjeća na situaciju u Meksičkom zaljevu, gdje je zbog namjernog previđanja sigurnosnih uvjeta došlo do najveće naftne katastrofe u povijesti. Na Vranskom jezeru se neće izliti nafta, ali je jasno da je Dropulićkino ministarstvo namjerno zatvorilo oči na brojne nepravilnosti, kako bi pomoglo privatnom investitoru.

Na kraju, još jedna nelogičnost.

"U rješenju kojim MZOPUG odlučuje da je golf teren uz sam Park prirode prihvatljiv za prirodu stoji da količine vode koje će se crpiti za golf nisu nikakva opasnost za Vransko jezero. Izrađivači SUO, frendica od Ružinskog i ekipa, tvrde će za navodnjavanje trebati "samo" 476.025 m3 vode godišnje (i to je naravno jako puno). Isti ljudi kada su radili studiju za golf igralište Fratarska šuma u Istri procijenili su da im tamo za navodnjavanje treba, projicirano na veličinu Baštijunskog briga, 667.950 m3 godišnje, dakle 40 posto više nego na Vranskom jezeru i to u sušnijem podneblju nego što je istarsko! Kako je moguće da u sušnijem području treba čak 40 posto manje vode za navodnjavanje? Iz Parka prirode su u svojim primjedbama upozorili na ovaj očiti manjak smisla, ali ministarstvo Marine Dropulić smisao ne zanima", zaključuje se.

==

Očito je da je cilj ove vlade da se pokrade što je više moguće dok su na vlasti, zato čuvajmo se sljedećih godinu dana. Uništavaju jedino sto je ovom narodu ostalo, a to je prirodna i kulturna baština. Da bar postoji neka šansa da će slijedeća stranka na vlasti pohapsit sve te muljatore i oduzet im imovinu.

==

Od ove naše poslovično prekrasne Hrvatske ostati će beton, golf igrališta i Hoto centri. I onda kad se sve pregazi i konzumira, vucibatine će si naći već neko novo odredište.

Status: Banana republika
Lokacija: Zadar
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: