itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Draga Vlado - kako možete uštedjeti!

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Draga Vlado: Evo vam 41 mjera kako možete uštedjeti!

1. Uvesti norme u javnoj službi i penalizirati visokim novčanim iznosima njihovo probijanje. Svaki službenik tjedno mora izdati točno propisan broj građevinskih dozvola, riješiti točan broj žalbi građana ili obraditi točan broj poreznih prijava. Ukoliko to ne zadovolji, odbija mu se od plaće.
2. Svaki pacijent koji ne podigne svoj nalaz nakon specijalističkog pregleda (koji pokriva Zavod za javno zdravstvo), ili se ne pojavi na dogovorenom specijalističkom pregledu, sljedeće dvije zdravstvene pretrage, bez obzira koje to bile, plaća sam u punom iznosu. Oko 30 posto nalaza nakon skupih pregleda nikada ne podgine, a kod CT-a glave radi se o čak 60 posto nalaza. Ovo državu košta stotine milijuna kuna.
3. Tko god tuži više od dvoje susjeda za beznačajno djelo ubuduće mora plaćati dvostruke sudske pristojbe.
4. Osnovati Državnu agenciju za rent-a-car, koja bi upravljala državnim automobilima. Svako ministarstvo može imati najviše dva službena automobila, viškove prodati, a ostalo staviti u agenciju, koja bi dodjeljivala vozila po dnevnoj potrebi.
5. Ponovno uvesti radne akcije. Tijekom ljetnih praznika mladi i nezaposleni koji primaju socijalnu pomoć mogli bi obavljati javno korisne radove - graditi ceste, volontirati u domovima, popravljati i čistititi.
6. Svakom ministru i voditelju odsjeka zabraniti da se izradi bilo kakva stručna studija, strategija ili akcijski plan ukoliko prethodni identičnog naziva nije proveden. Milijuni odlaze na nepotrebne studije i strategije. Plaćaju se uvijek jedni te isti stručnjaci, kao što jedni te isti zaposlenici ministarstava na taj način honorarima poboljšavaju svoj osobni budžet. Nacionalna populacijska politika, primjerice, u Hrvatskoj je izrađivana tri puta. Sva tri puta radili su je isti stručnjaci, svaki su put napisali istu stvar i svaki put su vlade - nakon pompoznih najava - odustajale od provedbe.
7. Zadužiti svakog visokoobrazovanog zaposlenika u javnoj službi da napravi projekt iz bilo kojeg područja koji će financirati Europska unija. Ozbiljna žetva fondova EU šansa su koju ne smijemo propustiti.
8. Prestati financirati Dinamo. Odmah uvesti visoke poreze na transfere nogometnih igrača.
9. Uvesti rigorozne uvjete za zapošljavanje u javnim službama u svrhu smanjenja korupcije i krađe - svaki javni službenik koji ima i najmanji prijestup ne može više obavljati svoju službu.
10. Smanjiti radni tjedan javnim službenicima. Mnogi od njih svoj posao mogu obaviti za 30-ak sati tjedno, pa ih se toliko može i plaćati. Time bi se uštedjelo na plaćama, a ne bi se moralo otpuštati viškove.
11. Alternativno, otpustiti viškove i znatno povećati plaće marljivima.
12. Dekriminalizirati marihuanu i posjedovanje manjih količina droge prebaciti u prekršajnu sferu. Od 1998. do kraja 2008. godine prijavljene su čak 44.522 odrasle osobe za posjedovanje malih količina, a osuđeno je njih 26.000. Trošak policije i sudstva koji se bavio tim minimalnim djelima ogroman je, a sudovi su zatrpani. Zbog manipulacija s drogom u prvih šest mjeseci 2009. godine u zatvoru je bilo 1232 ljudi, koji godišnje koštaju državu gotovo 140 milijuna kuna!
13. Smanjenje broja općina, gradova i županija za 50 posto.
14. Izmjestiti sva ministarstva i druge zgrade javne uprave iz centara gradova, prodati neprocjenjive nekretnine kad se stabilizira tržište nekretninama ili ih dati u koncesiju. Ako veleposlanstvo SAD-a može biti u Buzinu, zašto Ministarstvo pravosuđa mora biti u Dežmanovom?
15. Uvesti i strogo nadzirati plaćanje boravišnih taksi i izvan priobalnog pojasa. Splićanin u Zagrebu treba platiti pristojbu jednako kao i Zagrepčanin u Splitu.
16. Nacionalizirati sve sportske kladionice.
17. Promijeniti način plaćanja državnih dužnosnika. Jednako kao i menadžerima, najmanje jedna trećina plaće treba im ovisiti o učincima gospodarske politike. U krizi im se, primjerice, ta trećina ne bi isplaćivala.
18. Uvesti prodaju lijekova, odnosno tableta, po komadu. Milijarde kuna u tabletama svake se godine baci u smeće, jer se potrebne tablete kupuju u standardiziranim kutijama, bez obzira na potrebe pacijenta. Antibiotik je, recimo, u pakiranju za sedmodnevnu dozu. Trebate li piti antibiotik 10 dana, morate uzeti dvije kutije te dozu za četiri dana - baciti.
19. Razmisliti o ukidanju HTV-a (više o tome na stranici 20).
20. Svaki osuđenik za gospodarski kriminal mora platiti svoj smještaj u zatvoru.
21. Ozbiljno analizirati i racionalizirati službena putovanja državnih dužnosnika. Predsjednik Sabora Bebić ovih je dana bio u Južnoj Koreji. S tamošnjim predsjednikom parlamenta dogovarao je gospodarsku suradnju. Koliko su poslova dogovorili i hoće li to isplatiti troškove puta?
22. Uvesti kaznu od 100 eura za svakog tko baci bilo kakav komadić smeća izvan kante za smeće. Singapur je uspio osigurati čistoću s minimalnim brojem čistača.
23. Ukinuti većinu agencija i državnih zavoda, u kojima radi čak 13.000 šefova! Imamo Državni zavod za nuklearnu sigurnost - sa 13 zaposlenih.
24. Mjeriti učinak i rad sudova. Priča čitatelja: Dobio sam poziv na prekršajni sud. I dođem ja na sud oko 10 sati ujutro, u sobu u koju sam i pismeno pozvan. Nije bilo nikoga u hodniku, i ja naravno pokucam i uđem u tu sobu. Uđem u tu sobu i glasno pozdravim, kad ono nema nikog u njoj. Ta soba je spojena sa barem 6-7 drugih soba sa vratima. Sve sobe su u jednom nizu i sva vrata su bila otvorena. Nikog nije bilo.
25. U punom iznosu naplaćivati zdravstvene usluge - ispumpavanja želuca i dolazak hitne, recimo - koje traže pijanci u aktunom pijanom stanju.
26. Ukinuti brodogradilišta. Državi je čak jeftinije davati svim zaposlenicima do mirovine plaće, a da ništa ne rade, nego subvencionirati njihovu preskupu proizvodnju.
27. Promijeniti školski program, tako da učitelji s djecom rade više od trenutnih 13 sati tjedno. Racionalizirati broj škola i učitelja.
28. Trenutno za građevinsku dozvolu treba obići čak 20 različitih institucija da bi se dobilo 20 različitih dozvola. U skandinavskim zemljama i Švicarskoj treba samo pet dozvola, a nemaju problema sa ilegalnom gradnjom.
29. Drastično povećanje kazni za prebrzu vožnju. S rigoroznom naplatom.
30. Ukinuti dodatak na niske penzije obrtnicima koji imaju vrijednost imovine i štednje veću od 300.000 eura. Obrtnici se prijavljuju na najmanje moguće plaće i na kraju zarade minimalne penzije, iako im imovina jasno govori da su tijekom života živjeli s mnogo više od minimalca.
31. Uvesti porez na debljinu i pušenje. Liječenje debelih i pušača užasno je skupo za sve porezne obveznike.
32. Gotovo pola Zagreba - 400.000 ljudi - besplatno se vozi tramvajem. Subvencije ZET-u iznose 750 milijuna kuna godišnje. Fokusirati socijalnu pomoć u vidu besplatne vožnje na one kojima zaista treba.
33. U Vinkovcima se skoro svake godine održava škola za prometnika u željezničkom prometu. Već ih je preko 150 završilo tu školu. Od tih 150 nije se zaposlilo ni 5. Režije za školu, održavanje prostora i profesori se plaćaju iz državnog proračuna. Takvih, ekonomski neisplativih fakulteta i škola, ima beskonačno.
34. Uvesti mjesečni porez na vatreno oružje.
35. Uvesti porez na udruge koje nemaju hrvatski naziv, što hrvatski zakoni propisuju. Bad Blue Boysi, na primjer.
36. Prodati Hrvatske željeznice, koje država godišnje dotira s više od tri milijarde kuna, a oni i dalje posluju s gubitkom.
37. Gotovo sve državne i javne institucije imaju kante s kupovnom vodom. Vodovodna voda je pitka. To su deseci milijuna kuna godišnje.
38. Gotovo sve državne i javne institucije imaju kantu s kupovnom vodom. Vodovodna voda je pitka. To su deseci milijuna kuna godišnje.
39. Promijeniti režim odlaska u privremenu mirovinu. Svega 20% penzionera odradilo je puni radni staž, što znači da ih financira ostatak radne populacije.
40. Početi mjeriti konkretne učinke doktora, odjela i bolnica, kao i učitelja, razreda i škola. Svake godine javno objavljivati podatke o uspješnosti na webu.
41. Svi koji završe fakultet mogu dvije godine raditi bez ikakvih poreza i doprinose na plaće.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Na račun građana

Link| 

0 comments: