itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Tajni sastanci s Polančecom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec u zadnjih je mjesec dana, dakle i nakon što je policija “upala” u Podravku, imao više kontakata i razgovora s prošlog tjedna uhićenim menadžerima tog koprivničkog poduzeća, informacija je kojom, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, raspolažu istražitelji koji rade na slučaju.

To im je dodatni argument za sumnje da je Polančec - “dirigent operacije Spice”.

Nakon što se u medijima u rujnu digla velika bura oko ogromnih financijskih transakcija koje je Podravkin menadžment provodio preko Fima grupe i SMS-a, policija je po zahtjevu tužiteljstva u Koprivnici izuzela iz Podravke opsežnu poslovnu dokumentaciju. Istovremeno je obavljen cijeli niz informativnih razgovora.

Na razgovoru u policiji bili su, među ostalima, i neki menadžeri, pa i oni koji su sada u zatvoru. Sam Darko Marinac, primjerice, također je pozvan u policiju prije desetak dana, ali se odustalo od saslušanja, jer je vjerojatno već tada, na temelju prikupljenih dokaza, bilo jasno da će biti uhapšen i procesuiran, što se nekoliko dana poslije i dogodilo. Međutim, osim prikupljanja dokumentacije i ispitivanja osoba, policija je sasvim sigurno upotrijebila i neke druge metode.

Može se pretpostaviti da su sve sumnjive počeli pratiti, nadzirati njihovo kretanje, bilježiti s kim se sastaju, a možda su ih počeli i prisluškivati. Po svemu sudeći, na taj su način zabilježili i kontakte s potpredsjednikom Vlade.

No, moguće je da su za sastanke s Polančecom doznali i od insajdera iz Podravkina menadžmenta spremnih na suradnju s policijom. Stoga bi istražitelji mogli imati barem djelomična saznanja o sadržaju tih sastanaka.

U svakom slučaju, malo je vjerojatno da se Polančec u jeku cijele afere samo iz prijateljskih razloga sastajao sa svojim, sada pritvorenim, prijateljima i kumovima ili da je s njima možda pregovarao o prodaji svojih 3750 opcijskih dionica Podravke, vrijednih nešto manje od milijun kuna.

Osim toga, mnogi postavljaju pitanje hoće li ime Damira Polančeca isplivati u vezi sa zbivanjima u Podravki kada se pribavi sva dokumentacija i ugovor s mađarskom OTP bankom, koja je u ožujku ove godine dala 34,2 milijuna eura kredita Fiminoj off shore tvrtki na Malti kako bi se zatvorilo potraživanje londonskog Merrill Lyncha od 26,7 milijuna eura i pritom se oslobodili ogromni depoziti koje je Podravka morala dodatno davati Merrill Lynchu zbog pada vrijednosti dionica.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Koprivnica
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U proceduri

Link

0 comments: